Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

10 lucruri de pomină de la alegerile de duminică din Iaşi

GALERIE
puls
  • puls
- +

Nimic nu mai este de spus, după alegerile de duminică, stimaţi telespectatori, afară de o trecere în revistă a celor mai semnificative momente, ca la un rezumat al unui meci de fotbal când te mai uiţi o dată la fazele cele mai tari şi la goluri. 

De data aceasta vă propunem să ne uităm la fazele cu cartonaşe galbene şi roşii, pentru că sunt destule.

1. Cel mai mare cartonaş roşu îl merită fostul primar Gheorghe Nichita, care a faultat grosolan bunul simţ al electoratului. Ce i-a mai trebuit, oare, să candideze, ştiindu-se cu dosare penale în care este acuzat de şpagă, trafic, abuz etc? Dacă ar fi fost doar dorinţa ridicolă a unui looser cinstit de a recâştiga o poziţie avută cândva, ar fi fost de înţeles. Dar aşa, când se ştia cu ditamai muscoiul pe căciulă, ce mai spera? Ce voia să spună electoratului: "Am două dosare, dar votaţi-mă că mai vreau două"? Modul ruşinos în care a pierdut, nici măcar un punct procentual peste media naţională, arată că infatuarea sa de mare lider a fost tratată cu sictir. La fel ca şi infatuarea lui Ponta şi Ghiţă la nivel naţional.

2. Lăsarea acasă a liberalului Alexandru Muraru, fratele consilierului preşedintelui Iohannis, trebuie să fie o lecţie pentru parveniţii de la PNL. Nicăieri nu s-a văzut mai bine caria apucăturilor proaste decât la PNL. Nepotism, bani, ocolirea ierarhiei, toate astea au făcut moţ cu cazul lui Muraru.

3. Ca să fie bătaia de joc completă la liberali, luaţi exemplul Iuliei Scântei. A venit de nici unde, a făcut două piruete şi a luat cireaşa de pe tort. În urmă au rămas doi jigăriţi, Bodea şi Oprea şi un căţelandru care tremură tot, Alexe, nesigur dacă prinde un loc sau nu. Timp de patru ani s-a umflat orzul în liberali, dându-se mari şi tari, pentru ca în ultima lună dinaintea alegerilor să vină conducerea centrală să le răstoarne un hârdău în cap. Pe care l-au suportat cu un stoicism demn de o cauză mai bună.

4. Mihaiela Popa, out! E o veste bună, pentru că risca să se eternizeze în funcţie. Ea reflecta partea proastă a corectitudinii politice de Bahlui, care spune că e bine să ai pe liste o femeie şi e mai bine să fie şi cadru didactic. La ce folos, dacă nu face nimic? Doar aşa, ca simbolism?

5. Cel puţin şase deputaţi şi trei senatori la PSD. La ce folos? Cine sunt ei? Afară de Camelia Gavrilă, care poartă o aură - mult umflată, de altfel - de tehnocrat, ceilalţi sunt aproape de zero. Ce poate să mai spună Cihodaru? Dar Macovei sau Câtea? Nişte looseri care nu-şi găseau locul dau acuma de belşug. Ca pentru aproape toţi ceilalţi, funcţia de parlamentar este un scop în sine, nu un mijloc de a face ceva. Dacă-i întrebi ce au de gând nu vor şti ce să-ţi răspundă.

6. Scorul PSD nu-i mare. Spre deosebire de alte judeţe, unde partidul s-a dus mai sus de 60%, la Iaşi stau bine, dar nu foarte. La aflarea rezultatelor săreau de mai să spargă tavanul cu capetele, dar motive ar fi puţine, dacă s-ar uita la filialele din jur.

7. I-a ieşit lui Vosganian. Aşa este, i-a ieşit şi de data asta. În contextul general, în care Cihodaru este câştigător, prezenţa lui Varujan n-ar mai trebui să mire. Singura grijă este aceea că are să i se urce din nou la cap. Cine ştie, om vedea peste patru ani, că până atunci oricum va fi de negăsit prin Iaşi.

8. A intrat şi Movilă. Cu tot respectul, îi sugerăm să lase prin testament ca, atunci când o fi să-i vină sfârşitul, la fel ca pentru toată lumea, să ceară ca medicii să-i cerceteze inima, să vadă cum de nu a pocnit la ultimele două alegeri, în care rezultatul a atârnat de un fir de aţă.

9. USR - între 9 şi 10 procente. Pare puţin. Să fii la media naţională în Iaşi nu este mare lucru. Trebuia un minim 12%. Asta arată că Postolache şi echipa s-au culcat pe o ureche. Par a fi ca ăia care sunt purtaţi de curent şi cred că de fapt e meritul lor pentru viteză. În realitate, nu au nici măcar motor la barcă.

10. Vasile Toma în Senat. Inutil să mai comentăm.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri