Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

16 orfani au găsit adăpost la Mănăstirea „La Salle“ din Iași. Sunt o mare familie

GALERIE
copii camin la sallela salle
  • copii camin la salle
  • la salle
- +

Copiii orfani care au rămas ai nimănui îşi pot găsi un sprijin în Centrul de Plasament „Căminul La Salle“ din Iaşi. În clădirea numită după Sfântul Ioan de La Salle, fondatorul congregaţiei „Fraţii Şcolilor Creştine“ (în secolul XVII), locuiesc 16 băieţi catolici şi ortodocşi. Merg zilnic la şcoală, iar când se întorc, cei şapte fraţi şi surori îi aşteptă cu o masă caldă şi un aşternut curat.

La casa lor temporară cei mici au un teren de sport, sală de calculatoare, bibliotecă, două săli unde vin profesori care îi ajută să înveţe, dar şi un loc de rugăciune. Cel mai mic dintre băieţi are 13 ani, iar cel mai are 19 ani şi este în clasa a XI-a la Colegiul Tehnic de Transporturi şi Construcţii Iaşi.

„Am venit aici în 2012 cu bunicul şi cu unchiul care este preot, el ştia de centru de la Episcopul de Iaşi. Îmi place aici, iar când termin liceul, vreau să merg mai departe la Facultatea de Sport“, a povestit Ionuţ.

Tatăl băiatului a murit acum şase ani, iar mama este în Bacău, dar nu a fost capabilă să îl crească singură. Copiii care ajung aici sunt orfani de ambii părinţi sau au un sigur părinte care nu le poate oferi condiţiile necesare de trai. Ei sunt primiţi în baza hotărârii de plasament a Comisiei de Protecţie a Copilului şi nu sunt obligaţi să plece după o anumită vârstă, ci pot rămâne până îşi găsesc un loc de muncă şi pot avea singuri grijă de ei.

„Aici suntem ca o mare familie. Cei mai mari îi ajută pe cei mai mici să se integreze şi să cunoască mai bine regulile. Unii au venit aici cu obiceiuri rele precum fumatul, dar noi le amintim mereu pericolele şi riscurile. Îi ajutăm să îşi găsească drumul în viaţă. Sunt copii care provin din medii mai sărace. În vacanţe am încercat să îi ducem pe câţiva în vizită la familie, dar nu era nimeni care să îi primească. Unii nici nu vor să audă de părinţii lor care au căzut în patima alcoolului“, a explicat fratele Iosif Beda, unul dintre angajaţii care au grijă de copii.

Copiii trebuie să înţeleagă că au şi responsabilităţi

Fratele Iosif povesteşte despre Mihai care nu a învăţat decât de curând că are şi responsabilităţi. Băiatul trebuia să fie în clasa a XI-a, dar a rămas repetent şi acum este în clasa a X-a.

„În condiţiile acestea am stabilit că noi îi vom asigura cazarea, dar mama lui trebuia să plătească mâncarea şi transportul. Nu e nimeni fericit să investească într-un copil care are potenţial, dar refuză să muncească şi să vadă că are şi respon­sabilităţi, nu doar drepturi. Avea un comportament de libertate totală şi se juca toată ziua pe calculator. Acum e transferat la un alt cămin unde îşi spală singur hainele, trebuie să facă singur mai multe lucruri, iar asta l-a responsabilizat. Noi ne dorim şi facem tot ce putem ca să îi ajutăm pe aceşti copii“, a subliniat fratele Iosif.

Băiatul este acum la Casa Emiliani de pe lângă Mănăstirea Don Orione. După ce tatăl a murit, mama tânărului s-a recăsătorit şi are doi copii. Femeia l-a vizitat pe Mihai pentru prima dată abia când a fost transferat de la Căminul La Salle.

Mama a murit, iar tatăl a fost dat dispărut

Sunt şi tineri care, după ce părăsesc centrul, aleg să plece în străinătate. Andrei este în Catalonia, unde a terminat un liceu şi vrea să urmeze o facultate. S-a căsătorit acum cinci ani cu o femeie care are doi copii şi, după cum susţine fratele Iosif, este fericit.

„Mama lui a murit când avea zece ani, iar tatăl a fost dat dispărut. Ambii părinţi erau alcoolici, iar despre tată unii ziceau că e într-o puşcărie dintr-un stat european. Numai din vorbele altora băiatul nici nu a avut curiozitatea să ştie ce s-a întâmplat cu tatăl lui“, a spus fratele Iosif.

Andrei este din Piatra Neamţ, iar după ce a rămas singur, a umblat cu cerşitul. Unele familii aveau grijă de el uneori. În 2004 a ajuns întâmplător la familia bucătăresei de la centru, iar aceasta l-a dat în grija colectivului de la Căminul La Salle. A urmat cursurile liceului Miron Costin, până în clasa a X-a, iar de acolo a continuat în Catalonia. Fratele Iosif poves­teşte că mai ţine legătura cu tinerii care au părăsit centrul.

„Fiecare copil are o alocaţie pe care o strângem în contul lui, iar când părăseşte centrul, el primeşte acei bani, De-a lungul timpului se strâng sume frumuşele cu care copiii se pot descurca“, a precizat fratele Iosif.

Centrul de Plasament „Căminul La Salle“ este susţinut financiar în mare parte de statul român, care plăteşte o sumă fixă lunară pentru fiecare copil, iar alţi bani se strâng din donaţii şi sponsorizări. Atunci când un tânăr părăseşte centrul, are suficiente cunoştiinţe pentru a lua viaţa de la capăt.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri