Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Dezbatere cu arhitecţi, reprezentanţi ai administraţiei şi dezvoltatori imobiliari

„Ce se construiește la Iași care va fi reprezentativ peste 50 de ani“? „Probabil, nimic“

GALERIE
IMG_20170920_143001
  • IMG_20170920_143001
- +
Întrebarea şi răspunsul aparţin unui arhitect ieşean. Ce alte probleme au fost semnalate: PUG-ul nu e gata până la vara viitoare, instituţii de stat (CFR, de exemplu) care deţin suprafeţe uriaşe în zone centrale, Penitenciarul care nu poate fi relocat, arhitectura clădirilor construite pe bani publici este „de proastă calitate“.
Aprobarea unui nou Plan Urbanistic General (PUG) al Iaşului s-a împotmolit în birocraţie. Aceasta este una dintre concluziile unei dezbateri care a avut loc, ieri, la Camera de Comerţ, între factori de decizie din administraţia locală şi specialişti în urbanism. În prezent, regimul construcţiilor din oraş este stabilit de un plan realizat în urmă cu 20 de ani. Dar, de-a lungul timpului, PUG-ul a suferit numeroase modificări prin planuri urba­nistice zonale (PUZ), în contextul proiec­telor propuse de către privaţi. În timp ce alte oraşe mari din ţară au planuri urbanistice generale actualizate la realitatea actuală, Iaşul se agaţă de termenul limită impus de Guvern: decembrie 2018.
 
„Aş da bani din buzunarul meu ca PUG-ul să fie aprobat mai repede“, a spus, în cadrul dezbaterii, viceprimarul Radu Botez, în contextul în care Primăria a întârziat lansarea unor proceduri întrucât bugetul de stat a fost aprobat abia în primăvară. 
 
Obstacolele şi neîmplinirile PUG-ului, în viziunea specialiştilor
 
Noul PUG a fost finalizat încă de la sfârşitul anului trecut, conform viceprimarului Botez. Însă, de la acel moment, a intrat într-o nouă etapă de avizare. Potrivit edilului, aprobarea cu întârziere a bugetului de stat pe anul în curs, şi implicit a bugetului Iaşului, a dus la situaţia în care abia în luna mai au început demersurile pentru lansarea a două proceduri privind obţinerea de avize de la Apele Române şi Mediu. În prezent, contractele sunt semnate cu două firme din Bucureşti, iar, până la sfârşitul anului, rapoartele ar trebui finalizate. Un termen optimist pentru aprobarea PUG-ului ar fi, eventual, vara anului 2018. În paralel, arhitecţii prezenţi ieri la dezbatere, şi care au lucrat la PUG, au adus în atenţie neîmplinirile planului.
 
„Sunt unele instituţii care deţin spaţii gigantice şi de care nu te poţi atinge. Sunt instituţii stat în stat. Au suprafeţe mari de teren în zona centrală care ar putea fi valorificate altfel“, a spus arhitectul Dragoş Ciolacu. El a făcut referire, în special, la proprietăţile CFR. Destule linii de cale ferată sunt neutilizate în prezent, iar Primăria şi specialişti în urbanism vehiculează, de exemplu, ideea construirii unei noi autogări în spatele Gării sau crearea unei legături rutiere între Bucium şi Păcurari în locul unor linii fe­rate care ar putea fi dezafectate. Alte două aspecte invocate de arhitect au vizat poziţionarea unor reţele de înaltă ten­siune, care au o zonă de protecţie în care nu pot fi edificate construcţii, şi imposibilitatea relocării Penitenciarului şi a stadionului.
 
„În alte părţi, nu ştiu ce fel de discuţii au fost, dar astfel de lucruri s-au făcut pe bază de proiecte, iar fiecare parte a avut de câştigat“, a spus, la rândul lui, arhitectul Ionel Oancea, referindu-se la eventuala relocare a Penitenciarului. El a scos în evidenţă şi un alt aspect: faptul că arhitectura clădirilor construite pe bani publici este „de proastă calitate“. Acest lucru a fost întărit şi de arhitectul Ciolacu. El a subliniat că au fost construite imobile pe toate dealurile Iaşului, dar, a întrebat retoric acesta, „ce lasă acum Iaşul repre­zentativ“ până după 50 de ani? „Probabil, nimic“, a punctat arhitectul. În cadrul discuţiilor, viceprimarul Radu Botez a vorbit şi despre posibilitatea ca, în viitor, Primăria să facă noi împrumuturi pentru construirea unor pasaje rutiere pe ambele maluri ale Bahluiului (zona Podu Roş) sau ridicarea unei Săli Polivalente. El a menţionat că astfel de credite ar însemna 1-2% din bugetul Iaşului, în condiţiile în care, acum, gradul de îndatorare a Iaşului ajunge la maximum 15%, iar legislaţia permite până la 30%.
 
La dezbaterea de la Camera de Comerţ au participat arhitecţi, reprezentanţi ai administraţiei, dezvoltatori şi alţi specialişti din domeniu. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri