Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

”Neliniștile prezentului”, tratate la ediția a IX-a a Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași

GALERIE
ftipiti
  • ftipiti
- +

Cea de-a IX-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași (FITPTI) organizat de Teatrul "Luceafărul" va avea loc între 6-12 octombrie și va fi prefațat de un show case al instituției organizatoare.  

Teatrul ieșean va prezenta spectacolul Pisica verde de Elise Wilk, cea mai de succes producție a sezonului trecut, pentru care realizatorul ei, Bobi Pricop, a fost nominalizat la prestigioasele premii ale UNITER, secțiunea Regie. În acest fel, Teatrul "Luceafărul" a devenit primul teatru pentru copii și tineret din țară care, în 26 de ediții ale Galei UNITER, a urcat în lista nominalizărilor, această Premier League a teatrului românesc.  Spectacolul utilizează în premieră absolută în țara noastră sistemul silent disco.

Pisica verde a fost selectat la cel mai important eveniment de artele spectacolului din România, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, dar și la Festivalul de Teatru Nou Arad, Festivalul Atelier Baia Mare (unde Bobi Pricop a fost laureat al Premiului pentru regie), iar în luna septembrie va participa la TeenFest București și Festivalul Dramaturgiei Românești Timișoara. Pentru ediția 2016 a FITPTI, creația aceasta atît de specială va mai primi un "premiu": un volum, coordonat de criticul de teatru Oltița Cîntec, directorul artistic al Festivalului, intitulat Carte cu Pisica verde. Volumul va fi lansat pe 5 octombrie, înaintea spectacolului susținut în showcase. "Carte cu Pisica verde este o lucrare de însoțire a unui spectacol. O practică livrescă mai puțin, spre deloc, practicată în România, tipul acesta de apariție editorială e important. Pe de o parte, întrucât prin textele și fotografiile reunite între coperte sfidează fragilitatea teatrului, a acestei forme de artă vie care există exclusiv atât cât durează o reprezentație. Teatrul rămâne în spectator prin emoții și amintiri, dar e lipsit de concretețe, nu supraviețuiește timpului real. De aceea, cărțile sunt necesare: ele garantează memoria unui spectacol chiar după ieșirea de pe afiș și inevitabila casare. Îl arhivează. Pe de altă parte, o carte precum aceasta e utilă deoarece oferă spectatorilor o perspectivă care lărgește spațiul scenei, arătând, din culisele pregătirii unei producții, câtă muncă și frământare există înainte ca premiera să o lanseze la public.", precizează coordonatoarea. 

Tot în showcase, "Luceafărul" va prezenta premiera unei coproducții internaționale realizate împreună cu Centrul Cultural German Iași și Forumul Cultural Austriac București: Când visezi de Verena Koch și Kerstin Pell (regia Verena Koch, scenografia Ute Lindenbeck, dramaturgia Franz Huber, video Andrei Cozlac, distribuția Ioana Natalia Corban, George Cocoș, Ioana Iordache, Claudiu Gălățeanu, Elena Zmuncilă, Paul Soboilevschi, Cătălin Cucu). Este o poveste contemporană în centrul căreia se află Felix, un puști de 10 ani, aflat la granița dintre copilărie și adolescență, care încearcă să înțeleagă lumea recurgând la personaje din basme.

Ediția cu numărul nouă a FITPTI, un evenimnt care anul trecut a fost acreditat de Asociația Europeană a Festivalurilor cu sediul la Bruxelles ca Festival European, va avea drept temă NELINIȘTILE PREZENTULUI. Sub acest generic, publicul care nu a uitat să rămînă tînăr și specialiștii vor avea ocazia să vizioneze spectacole, să se întîlnească cu artiști, să participe la ateliere, să asiste la expoziții, lansări de carte, să vizioneze filme documentare, spectacole-lectură.

Primele bilete vor fi puse în vînzare în a doua jumătate a săptămînii și vor putea fi achizionate de pe site-ul bilet.ro, iar de pe 1 septembrie și de la casieria Teatrului.

Prețul unui bilet la spectacolele de seară este 30 lei, elevii, studenții, pensionarii, șomerii beneficiind de bilete de 10 lei. 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri