Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

„Ochiul dracului" şi „Cuminţenia Pământului"

GALERIE
michael astner
  • michael astner
- +

Poate o soluţie ar fi ca Guvernul să dea o ordonanţă de urgenţă prin care cei condamnaţi pentru corupţie şi fraudă etc. scapă de, să zicem, câte-un an de puşcărie pentru o donaţie de 10.000 de euro. Prea puţin? Păi, atunci pentru 100.000 de euro...

Într-una din zilele dinainte de Duminica Orbului (da, aia cu alegerile locale!), am zărit din coada ochiului o ştire pe burtiera unei televiziuni: Patriarhul Daniel a donat 5000 de lei pentru Cuminţenia Pământului.

Hm, am îngânat numaidecât, asta-i mult sau puţin? Parcă-i puţin, mi-am zis. Totuşi, e ditamai Patriarhul!

Premierul Dacian Cioloş, aflasem din presă în prealabil, şi-a donat un salariu. Cât e salariul său? Vreo 21.600 brut, 15.825 net (cum am aflat de pe… net).

Deci tehnocratul Cioloş a donat de trei ori cât a donat Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, care, am aflat tot de pe net, are un salariu (cel de la stat) similar premierului, anume un „salariu net de bază de 14.727 lei", la care se adaugă, tot conform profit.ro, „6.169 lei din fondurile proprii ale Arhiepiscopiei Bucureştilor" (venitul din urmă, însă, pare-se că-l donează deja, ce-i drept, pentru construirea unei mănăstiri în satul natal).

Atunci, de ce-o fi donat doar 5000 de lei pentru opera lui Brâncuşi, mai ales că „această donaţie" se vrea „un răspuns la Campania Brâncuşi e al meu", iniţiată de Guvernul României, întrucât patriarhul României este un admirator şi un cercetător al operei genialului artist român (vezi lucrarea: Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române - Brâncuşi. Sculptor creştin ortodox, Editura Trinitas a Patriarhiei Române, ed. a II-a Bucureşti, 2013, tipărită în limbile română, franceză şi engleză)" (Biroul de presă al PR)?

Păi, pesemne că Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române s-a regăsit într-o dilemă: dacă dona (mai) mult (să zicem: 5000 de euro), s-ar fi putut interpreta nu atât ca un gest de mărinimie (o virtute, nu-i aşa?), ci mai degrabă drept unul de îngâmfare (un păcat, nu-i aşa?). Aşa că Patriarhul Daniel a optat pentru... cumpătare. Care cumpătare, desigur, va fi interpretată de unii drept zgârcenie. De, omul s-a aflat într-o dilemă oarecum de nerezolvat fără posibile interpretări răutăcioase.

Altfel, sunt curios până când se vor strânge cele 6 milioane de euro din 11 (5 milioane vor fi date de Guvernul României) prin subscripţie publică naţională. Până la finele lunii mai, s-au strâns ceva peste 138.000 de euro. Până-n 30 septembrie 2016 (deadline de plată), mai trebuie, deci, strânşi 5,862 milioane euro. „Decât", vorba aia.

În alte două săptămâni, banii donaţi pentru opera „Cuminţenia Pământului" a marelui sculptor Constantin Brâncuşi au ajuns, conform Europa Fm (15 iunie 2016), la 212.000 de euro, strângându-se, deci, încă 74.000 de euro. În ritmul ăsta, până-n 30 septembrie abia dacă se mai strâng vreo 518.000 de euro, ajungându-se la un total de 730.000 de euro - nici o şesime din suma ţintită. Evident că la data limită suma necesară n-are cum să se strângă astfel - asta dacă nu cumva se găsesc niscaiva profitori ai capitalismului de cumetrie înflorit în ultimii 26 de ani care-şi descoperă brusc patriotismul şi dragostea de cultură donând şi ei câte-o părticică din averea lor de la stat (la butoane) adunată. Dar asta nu prea se va-ntâmpla, fie şi numai pentru că ar putea să bată la ochi şi să vină Fiscul să-i întrebe de unde au banii... Poate o soluţie ar fi ca Guvernul să dea o ordonanţă de urgenţă prin care cei condamnaţi pentru corupţie şi fraudă etc. scapă de, să zicem, câte-un an de puşcărie pentru o donaţie de 10.000 de euro. Prea puţin? Păi, atunci pentru 100.000 de euro...

Desigur, bănuiesc eu că asta nu-i posibil - sau poate fi?

P.S. Colateral, am aflat de la tv că şi preşedintele ţării ar fi donat (încă de prin aprilie, când a început subscripţia) o sumă modică (era să spun: simbolică), anume 1500 de lei. Mda, cam zgârcit şi Iohannis (dacă doar atât a donat). Dar poate - de ce nu? - i s-o fi deschis şi lui dilema Patriarhului. În plus, să nu uităm: omul are şi-o soţie!... În fine, verificând informaţia pe net, n-am găsit decât o pomenire pe saitul ştiripesurse.ro, a cărui sursă a fost... Antena3. Halal!

P.S.2 Articolul l-am redactat la mijloc de iunie.

Michael Astner este poet, traducător şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri