Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

„Revoluţia fiscală“ a PSD se sparge în capul ieşenilor. Cresc taxele locale?

GALERIE
Taxe locale Iasi
  • Taxe locale Iasi
- +

Acest lucru nu se va întâmpla însă din ianuarie, pentru că legal nu mai este posibil, dar măsura poate fi implementată imediat ce legea va permite, spune primarul. El a vorbit şi de reduceri de facilităţi. Uuna din cele mai costisitoare facilităţi la Iaşi sunt gratuităţile pentru pensionari, nenumite însă de edilul şef. „Ziarul de Iaşi“ a relatat acum trei zile că bugetul local al municipiului va pierde în 2018 circa 20 milioane de euro în urma modificărilor fiscale operate de Guvern. „O să împărţim acest deficit între mai mulţi suferinzi. Să vedem cine va trage ponoasele. Cât va însemna creşteri de taxe, cât reduceri de facilităţi, cât reducem din investiţii...“, spune Mihai Chirica

„Revoluţia“ fiscală a guvernului ar putea determina creşteri de taxe şi impozite la nivel local în anii viitori. Inclusiv la Iaşi există acest risc, în contextul în care chiar primarul Mihai Chirica a admis ieri acest lucru. Deocamdată, nu e nimic stabilit, cert este că specialiştii municipalităţii ana­lizează în această perioadă cum vor acoperi un deficit de circa 20 milioane euro la întocmirea bugetului pe anul 2018. „Vă daţi seama că există şi acest risc. Dar, noi o să împărţim acest deficit pe care ni l-a creat în mod evident, prin decizia de ieri (miercuri, n.r.), între mai mulţi suferinzi, ca să spunem aşa. Nu o să lovim cu toată greutatea doar peste o singură activitate şi o să încercăm să vedem cine va trage ponoasele acestor reduceri. Cât va însemna creşteri de taxe şi pentru cine, cât va însemna reduceri de facilităţi şi pentru cine, cât reducem din lista de investiţii şi unde şi tot aşa“, a declarat Mihai Chirica. El a adăugat că analizele vor fi făcute „cu înţelepciune, astfel încât să nu devenim un bumerang şi mai aspru faţă de cel care deja s-a întâmplat împotriva autorităţilor locale“.

Primarul a făcut aceste declaraţii după şedinţa Consiliului Local de ieri. Însă, în plen, edilul a avut o altă intervenţie, afirmând că modul în care Guvernul a decis măsurile nu poate fi „corectat“ de autorităţi. „Nu putem creşte taxele, impozitele, paşii fiscali sunt decalaţi cu un an faţă de măsurile financiare pe care le-a propus Guvernul“, a spus Mihai Chirica. Nivelul taxelor şi impozitelor locale pe anul 2018 a fost stabilit încă din luna mai 2017, conform hotărârii 175 a Con­siliului Local.

Investiţiile publice vor fi cele mai afectate

Edilul Iaşului a menţionat că măsurile fiscale reprezintă „în mod clar o palmă dată autorităţilor locale pe linie de dezvoltare“. Potrivit acestuia, „revoluţia“ fiscală nu face decât să irite cea mai mare parte a populaţiei şi a subliniat şi un alt aspect: Guvernul nu a redus impozite care reprezintă sursă directă pentru bugetul de stat, ci doar acele taxe care sunt surse de venit pentru bugetele autorităţilor locale. „De la ei nu au luat nimic, au luat numai de la auto­ri­tăţile locale. Dacă erau atât de dar­nici, de ce nu s-au dus şi în partea cealaltă? Ca să-şi completeze gaura din buget, au tras numai în dezvoltare locală“, a menţionat Mihai Chirica. În acest sens, el a precizat că măsurile fiscale nu fac referire, de exemplu, la impozitul pe profit - sursă de venit pentru bugetul de stat. Edilul a susţinut că va fi un „declin general“ la nivelul autorităţilor locale, în special la localităţile care se află în curs de dezvoltare. Pentru a exemplifica „lovitura“ la bugetul Iaşului, Mihai Chirica a menţionat că întreg bugetul pentru modernizarea străzilor din acest an nu a ajuns la 20 milioane euro, iar deficitul creat de guvern poate duce la o scădere cu 40% a veniturilor proprii ale municipalităţii. „Autorităţile locale primesc o lovitură dură în ceea ce priveşte creionarea bugetului pe anul 2018. Bineînţeles că nu poţi renunţa la întreţinerea şcolilor, întreţinerea străzilor şi celelalte măsuri care sunt absolut necesare pentru o viaţă civilizată, şi va trebui să loveşti în mod direct în investiţii publice, cele care creează dezvoltare şi care aduc noi locuri de muncă“, a mai declarat Mihai Chirica.

Principala măsură decisă de guvern şi care afectează în mod direct autorităţile locale constă în reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%. O consecinţă a acestei mă­suri nu constă neapărat în faptul că salariaţii rămân cu mai mulţi bani în buzunar, din cauza trecerii obligaţiilor fiscale de la angajator la angajat, dar în mod cert şi direct autorităţile locale pierd din veniturile bugetului propriu. Asta pentru că, din cei 16% ca impozit pe venit, la autoritatea locală în care respectivul a obţinut venitul rămâ­nea un procent de 41,75%. Acelaşi procent se va aplica de la 1 ianuarie unei sume mai mici, Iaşul urmând a pierde în acest mod circa 20 milioane de euro. Adică, pentru a ne imagina o comparaţie, cât valoarea aproximativă a două pasaje aeriene auto precum cel actual dintre Dacia şi Păcurari.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri