Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

”Tratament de sardele” pentru bolnavii psihic periculoşi de la Grajduri: 352 de pacienți pe 240 de locuri

GALERIE
Spitalul din Grajduri
  • Spitalul din Grajduri
- +

La Spitalul din Grajduri sunt cu 50% mai mulţi pacienţi. Sunt 352 de oameni cazaţi într-o unitate medicală cu o capacitate de numai 240 de paturi.  

Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Pădureni-Grajduri se confruntă cu o situaţie dificilă, fiind în ultima vreme efectiv bombardat cu internări. Deşi capacitatea unităţii medicale este de 240 de paturi, în ultimii patru ani numărul internărilor a fost în permanenţă unul aproape dublu, în momentul de faţă fiind internaţi aici 352 de pacienţi.

„Concret, noi avem 240 de locuri bugetate, restul nu sunt bugetate, aşadar, suntem subfinanţaţi, deoarece suntem plătiţi la numărul de paturi, şi nu la numărul de pacienţi pe care îi tratăm. Aproximativ 100 de pacienţi pe care îi avem în plus, noi îi hrănim, îi tratăm corespunzător fără să primim finanţare pentru ei. Însă, din păcate, nu putem controla internările“, a precizat jr. Victor Idriceanu, managerul spitalului. Aici ajung prin hotărâre judecătorească bolnavi cu probleme psihice cronice şi probleme penale, majoritatea având crime şi alte fapte odioase la activ. Conform articolului nr. 110 din Codul Penal, internarea medicală în regimul măsurilor de siguranţă se face atunci „când făptuitorul este bolnav psihic, consumator cronic de substanţe psihoactive sau suferă de o boală infectocontagioasă şi prezintă pericol pentru societate, se poate lua măsura internării într-o unitate sanitară de specialitate, până la însănătoşire sau până la obţinerea unei ameliorări care să înlăture starea de pericol.“

Pacienţi îngrămădiţi din lipsă de spaţiu

Pentru a putea face faţă situaţiei şi pentru ca pacienţii să nu stea câte doi în pat, conducerea medicală a adăugat paturi în toate saloanele sau a transformat sălile de terapie ocupaţională în spaţiu de cazare pentru pacienţi. „Am pus paturi peste tot unde s-a putut, în saloane, în săli de terapie, însă situaţia este una dificilă în continuare. În ultimii ani pe lângă pacienţii din judeţele Moldovei s-au adăugat şi cei din Harghita şi Covasna“, a precizat dr. Dorin Chira, directorul medical al spitalului. Mai mult, jr. Victor Idriceanu, managerul unităţii, susţine că în această formă nu se mai respectă nici ordinul 914/2006, emis de Ministerul Sănătăţii privind criteriile pe care trebuie să le îndeplinească un spital. „Potrivit acestui ordin, spaţiul alocat unui pat trebuie să fie de 7 metri pătraţi şi 20 de metri cubi de aer. La noi nu se respectă, pentru că au fost adăugate paturi peste tot unde am avut spaţiu disponibil, ca să putem deservi pacienţii“, a precizat acesta.

Una dintre soluţii pentru rezolvarea situaţiei de aglomeraţie ar fi extinderea unităţii. În acest sens, conducerea unităţii a luat hotărârea de a folosi clădirea vechii spălătorii pentru a muta sectorul administrativ, iar în locul sectorului să fie extins spaţiul de cazare pentru bolnavi, prin recompartimentare. Managerul spitalului susţine că la sfârşitul anului trecut a fost finalizată documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie (DALI) pentru cele două clădiri. „Momentan, aşteptăm până pe 31 ianuarie emiterea avizelor, urmând să depunem documentaţia la Bucureşti pentru obţinerea finanţării. Clădirea unde este acum sectorul administrativ ar urma să fie mansardată şi s-ar extinde cu încă 47 de paturi, ceea ce ar însemna să reuşim să respectăm şi cerinţele conform ordinului“, a explicat jr. Victor Idriceanu.

Refuzaţi de familie după externare

Conform legislaţiei, cei internaţi nu sunt pacienţi permanenţi în cadrul spitalului, ci la şase luni de la momentul internării, se face o expertiză psihiatrică. Dacă pacientul primeşte aviz favorabil, se poate întoarce în familie, însă majoritatea nu sunt acceptaţi de rude şi la o perioadă scurtă după externare revin în spital, deoarece nu îşi mai urmează tratamentul necesar şi devin din nou un pericol pentru societate. „Teoretic, după externare aceştia urmează un tratament obligatoriu în ambulatoriu, urmând să se prezinte periodic la psihiatru să îşi ridice medicaţia şi să fie evaluaţi. Însă, din moment ce unii dintre ei au o condiţie economică precară, de exemplu, dacă stau în mediul rural, ei trebuie să plătească să se deplaseze la cel mai apropiat cabinet de psihiatrie. Aceşti pacienţi au probleme deosebite, nu au sprijin din partea familiei, de obicei aceştia îi privesc cu suspiciune şi manifestă ostilitate faţă de ei“, a explicat dr. Dorin Chira, director medical al unităţii medicale.

În cadrul spitalului sunt internaţi şi pacienţi de mai bine de zece ani, aceştia prezentând forme de schizofrenie rezistente la tratament, deficienţe mentale sau alte afecţiuni care necesită asistenţă în permanenţă. „De exemplu, cei cu schizofrenie sunt cazuri vechi, care de-a lungul timpului au nenumărate tratamente întrerupte, iar acest lucru duce la o înrăutăţire a bolii şi la recuperarea cu mai mare greutate şi la parametri inferiori“, a completat dr. Chira.

Printre pacienţii spitalului se numără şi Toader Covali, criminal care a fost condamnat pentru săvârşirea a patru infracţiuni de omor calificat. Acesta a fost arestat prima dată în anul 1993, după ce şi-a omorât soţia, din cauză că aceasta îl considera nebun şi voia să îl interneze la psihiatrie. Tot atunci şi-a omorât şi fiul de doar 16 ani, care a vrut să îşi salveze mama, însă a primit un topor în cap, lovitură care i-a curmat viaţa. Mai mult, după cele două crime, a fost internat la Spitalul Grajduri, unde în 1997 a comis o nouă crimă dublă, de data aceasta i-a curmat viaţa concubinei sale în vârstă de 33 de ani, internată la acelaşi spital, mai apoi omorând şi o asistentă medicală de 29 de ani care i-a apărut în cale. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri