Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

COMUNICAT DE PRESĂ

Academicianul Irinel Popescu va vorbi la UMF Iași despre istoria transplantului în România

GALERIE
irinel popescu
  • irinel popescu
- +

Începând din această toamnă, UMF Iași va fi gazda unor manifestări științifico-culturale speciale, intitulate Conferințele Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași.

Primul eveniment - intitulat „Istoria transplantului în România”, va avea loc miercuri, 8 noiembrie, de la ora 13.00, în Aula George Emil Palade. Invitat special: academician Irinel Popescu, președintele Academiei de Științe Medicale, al Romtransplant și al Asociației Europene de Chirurgie (European Surgical Association - ESA). Participă: prof.univ.dr. Vladislav Brașoveanu, prof.univ.dr Cristian Lupașcu, prof.univ.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași, prof.univ. dr. Cristian Dragomir și prof.univ.dr. Eugen Târcoveanu. Moderatorul acestei întâlniri este dr. Richard Constantinescu. Evenimentul este deschis studenților, cadrelor didactice ale UMF Iași, medicilor dar și tuturor persoanelor interesate de acest subiect.

Invitatul special al conferinței, prof. univ. dr.Irinel Popescu , este şeful Centrului de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic „Dan Setlacec“, de la Institutul Clinic Fundeni din Bucureşti, președintele Academiei de Științe Medicale și al Romtransplant și, începând din acest an, președinte al Asociației Europene de Chirurgie (European Surgical Association - ESA). Prof. univ. dr.Irinel Popescu a introdus transplantul de ficat ca metodă terapeutică în România, iar acesta a trecut de la etapa de pionierat la stadiul de procedeu de rutină, începând din aprilie 2000 (când a avut loc primul transplant hepatic cu supraviețuirea bolnavului). A efectuat primul transplant combinat de ficat și pancreas, primul transplant combinat de ficat și insule pancreatice și primele transplante de celule stem pentru afecțiuni ale ficatului. A organizat prelevări multiorgane la nivel național, a coordonat alocarea organelor, a stabilit parteneriate internaționale. Toate aceste eforturi s-au finalizat prin înființarea Agenției Naționale de Transplant în anul 2005, alegerea ca președinte al Consiliului Știintific al Agenției semnificând recunoașterea contribuției la înființarea unui program național de transplant de organe și tesuturi in Romania. Din anul 2006 acest program a fost acceptat si finanțat oficial de către Ministerul Sănătații. A introdus chirurgia robotică în România, efectuând prima operație robotică din țara noastră. A creat un program complex de chirurgie oncologică digestivă, pe baza căreia a dezvoltat cercetarea translațională oncologică, înființând prima bancă de tumori din România.

Prof.univ.dr. Vlad Brașoveanu este șeful Secției de Transplant Hepatic din cadrul Centrului de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic „Dan Setlacec“. Dr. Brașoveanu a început sa lucreze cu prof. Irinel Popescu din 1996, fiind unul dintre primii săi elevi. Programul de transplant din Republica Moldova este înfiinţat de dr. Vlad Braşoveanu cu ajutorul prof. Irinel Popescu.

Prof.univ.dr. Cristian Lupașcu este coordonatorul Centrului de Transplant Hepatic Iași.

O istorie a transplantului, în cifre

  • 420 ani de când anatomistul și chirurgul italian Gaspare Tagliacozzi (1545-1599) scria despre ideea de transplant (1597)
  • 350 ani de la primele transfuzii de sânge – Jean-Baptiste Denys (1643-1704) în Franța și Richard Lower (1631-1691) în Anglia rapotează fiecare succesul transfuziei de sânge de la miel la om
  • 115 ani de când fiziologul francez Julien-Jean-César La Gallois (1771-1814) a imaginat un dispozitiv care să irige continuu o inimă scoasă din circuit
  • 105 ani de la decernarea Premiului Nobel pentru fiziologie și medicină dr. Alexis Carrel (1873-1944), pentru lucrările sale privind sutura vasculară și transplantarea vaselor sanguine și a organelor.
  • 50 ani de la primul transplant de cord – Christian Barnard, la Sp. Groote Schurr din Capetown – Africa de Sud; Denise Darvall (23 ani, accident) » Louis Washkansky (54 ani; a murit 18 zile după transplant / pneumonie (1967)
  • 35 ani de la implantarea primei inimi artificiale din lume „Jarvik-7”; dr. William DeVries de la Universitatea Utah a implantat pacientului Barney Clark, care nu putea primi un transplant, o inimă artificială, cu care a supraviețuit 112 zile (1982)
  • 30 ani de la primul success în transplantul de intestin; UNOS a început strângerea datelor privind donatorii și primitorii (1987)
  • 20 ani de la efectuarea primei prelevări multiorgan din România – Spitalul de Urgențe Floreasca (21 iunie 1997), de la înființarea ROMTRANSPLANT – a reunit majoritatea specialiștilor implicați în transplant (1997) și de la efectuarea primului transplant hepatic în România – prof. dr. Irinel Popescu (Spitalul Fundeni, 1997).

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri