Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Acei frustraţi care ne-au sedus

GALERIE
mihai dorin
  • mihai dorin
- +

Am trecut încet şi sigur în lumea oraşelor provinciale, în care, vorba lui Sadoveanu, nu se întâmplă mai nimic. Toţi ieşenii lucizi ar trebui să aibă cel puţin o jenă, dacă nu o stare de revoltă, privind declinul urbei.

Dacă nu punem la socoteală prea scurtul mandat al regretatului Emil Alexandrescu, capitala culturală a României, cum continuăm să ne pretindem, a fost şi încă mai este condusă de figuri total nereprentative pentru orgoliul şi prestigiul ei. Aşadar, de un sfert de veac oraşul este condus de două personaje penibile: primul pentru pretenţiile lui intelectuale, neacoperite pe fond, iar al doilea pentru apucăturile dictatoriale din dramoleta sentimentală demnă de intrigile caragialeşti şi uşurinţa cu care s-a lăsat condus pe căile întortocheate ale amorului, cu o lipsă de discernământ care ar trebui să-i îngrijoreze pe toţi votanţii ieşeni, seduşi de oameni de carton sau personaje-afiş. Pentru un oraş cu pretenţii intelectuale, votul masiv dat celor doi, cu o perseverenţă demnă de o cauză mai bună, este cel puţin jenant. Niciun alt oraş mare din România nu a avut parte de o administraţie mai insipidă şi mai găunoasă decât Iaşul. A fost la Cluj Ghiţă Funar, pentru două mandate, dar clujenii s-au trezit şi oraşul a revenit spectaculos în rând cu lumea. Astăzi este al doilea pol economic al României, după Bucureşti, iar atractivitatea sa sporeşte cu fiecare zi. În acelaşi segment de timp, Iaşul nu mai intră în discuţie nici măcar ca termen de comparaţie. Am trecut încet şi sigur în lumea oraşelor provinciale, în care, vorba lui Sadoveanu, nu se întâmplă mai nimic. Toţi ieşenii lucizi ar trebui să aibă cel puţin o jenă, dacă nu o stare de revoltă, privind declinul urbei. Desigur, motivele sunt mai complexe, dar între acestea trebuie să cităm la loc de frunte delăsarea administraţiei locale. Dar chiar şi în Moldova, întâietatea Iaşul este vizibil concurată de Bacău. A auzit cineva ca această poziţie să fie subminată Clujului de un alt oraş ardelean? Oraşul din inima Ardealului, alături de care defilam umăr la umăr cu ani în urmă, este astăzi cu o clasă deasupra noastră la aproape toate capitolele.

Nu o să ezit să-l scot puţin de la naftalină pe inegalabilul Moş Teacă de operetă, Constantin Simirad. Cu limba lui lată, răsfrântă indecent peste imaginea unui oraş de cultură (totuşi), cu snoavele lui nesărate, care ambalau un caracter mediocru şi o lene orientală, marcă înregistrată Coţuşca, ipochimenul i-a vrăjit pe ieşeni, domnind nestingherit cale de un deceniu, la municipiu, şi de parcă nu ar fi fost de-ajuns, şi la judeţ. Să nu omitem a consemna şi bine-meritatul concediu de la Havana, primit drept răsplată de la Ion Iliescu, pentru înaltul patriotism de care s-a învrednicit, prin transferul ocult de putere către tânăra speranţă de atunci, vedeta de astăzi, penibilul Gheorghe Nichita. De nimic, dar absolut de nimic onorabil şi demn să fie amintit în cartea înfăptuirilor locale nu se leagă numele lui. Cu o cultură şi o sensibilitate estetică ce nu depăşeau standardul Costache Conachi - Ienăchiţă Văcărescu, numitul ne-a procopsit cu două monumente oribile: esplanada de la Hala Centrală, inutilă şi nefuncţională, şi Piaţa Naţiunii - un ocean de piatră cubică şi o statuie-plagiat, ce ar trebui să-i pună pe gânduri, dar şi pe fapte estetice pe domnii doctori de la UMF, după care să revizuiască ansamblul în totalitate. Ruşinea chiar ar merita să fie spălată.

Să mai amintim că personajul a compromis pentru o lungă perioadă de timp ideea de politică locală, migrând de la un partid la altul cu uşurinţa cu care-şi schimba “colţunii” de la Coţuşca. Slalomul printre partide şi inventarea celei mai ridicole însăilări politice din câte s-au văzut vreodată pe la noi, pe drept uitatul Partid al Moldovenilor, bănuit de către unii că ar avea oarecari irizări kaghebiste, completează apoteotic portretul politicianului provincial, ros de ambiţii nemăsurate şi dirijat subteran (psihanaliştii trebuie să dea verdictul) de frustrări necicatrizate. Dar nu e obligatoriu să fii psihanalist ca să identifici frustrările lui intelectuale, ce ar fi trebuit să-i îndemne pe ieşeni, la finele primului său mandat, să-l trimită la cules folclor pe meleagurile natale. Să-i definim frustrarea: într-un vis confuz din adolescenţă, personajului i s-a arătat himera unei cariere intelectuale. A crezut şi s-a pus pe treabă. Dar puterile nu l-au susţinut. Să fii intelectual şi nu prea devenise destul de frustrant pentru băgătorul de seamă de la Observatorul astronomic din Copou. De aceea şi-a pus rezervele de şiretenie, adică singurul dar generos aflat la dispoziţie, pentru a parveni în politică. Aici, la fel ca multor alte personaje fără greutate specifică (a nu se înţelege imponderabile, având în vedere că a trecut de mult suta), totul i-a reuşit, complici fiindu-i chiar ieşenii creduli şi vremurile ceţoase ale tranziţiei, în care multe nulităţi cu lustru de tinichea şi-au făcut veacul.

Mihai Dorin este istoric şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri