Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Adolescentul român suspectat de propagandă jihadistă povestește cum s-a convertit la islamism

GALERIE
sustinator stat islamic
  • sustinator stat islamic
- +

”În numele lui Allah cel Milostiv. Pace, mila și binecuvântarea lui Allah”, este mesajul în limba arabă cu care tânărul de 17 ani suspectat de propagandă jihadistă și care şi-a luat numele de Omar al-Faruq, după convertirea la islamism, îşi începe prezentarea pe blogul Gazda Islamică. 

”Numele meu este Omar al-Faruq dupa ce a fost (...) și am 16 ani și jumătate. M-am născut și am crescut creștin ortodox și am devenit muslman după ce am găsit adevărul”, scria tânărul, în ianuarie 2014, pe blogul Gazda Islamică, unde a postat și o fotografie cu el.

Tânărul ridicat de procurorii DIICOT marți dimineață povesteşte, în limba arabă, cum a devenit musulman.

”Am avut un prieten pe nume Omar Hamadi (...) care stăpânea bine limba română. (...) Mi-a spus despre evenimentele care au avut loc în Siria și pentru că am trăi într-o țară europeană nu am auzit despre aceste evenimente vreodată și, când am aflat ce s-a întâmplat cu el, m-am dus să fac unele cercetări pe această temă”, spune tânărul.

El povesteşte că a urmărit pe internet evenimentele din Siria şi că într-o primă înregistrare a putut vedea armata lui Bashar al-Assad, care l-a şocat.

”După cinci luni de cercetare, am aflat ce s-a întâmplat în Siria și că nu reprezintă Islamul și apoi am încercat să găseasc musulmanii din Craiova/România și îi mulțumesc lui Allah că am găsit-o pe sora (Damian Maya)”, afirmă băiatul.

Tânărul spune că i-a povestit acesteia despre informaţiile obţinute şi i-a spus că vrea să ştie mai multe despre Islam, pentru a deveni musulman.

”Îi mulțumesc lui Allah, a fost de acord să mă învețe cum să devin musulman și după trei luni de predare a Islamului am devenit un alt om, un musulman. (...) Mulțumesc lui Allah că m-am oprit de la toate relele, cum ar fi fumatul, alcoolul, drogurile (...)”, mai scrie tânărul.

El mai povesteşte că i-a spus mamei sale despre cât de frumos este să fii musulman şi au avut o discuţie îndelungată pe această temă. De asemenea, spune că a avut de ales între relaţia cu tatăl său şi islamism şi a ales ”viaţa cu Allah”.

”Am ales viața mea cu Allah. (Tatăl meu-n.r) mi-a spus o mulțime de cuvinte dure, că nu sunt fiul său și că el nu a avut niciun fiu. Acum, eu locuiesc cu bunicul meu și bunica mea”, mai scrie băiatul.

Tânărul povesteşte şi despre planurile sale, după ce va împlini 18 ani: ”La 18 ani, după finalizarea studiilor, voi lua bacalaureatul și permisul de conducere și apoi vreau să merg la Universitatea Islamică din Medina (cu voia lui Allah), în scopul de a salva Coranul Sfânt și cărțile Hadith și Islamul, în scopul de a cunoaște povestea completă și a devenit un predicator islamic”.

Băiatul obișnuia să intre și pe diverse forumuri, unele dintre acestea accesate de pasionați de jocuri pe calculator. Pe unul dintre acestea a scris, în iulie 2012, că nu mai vrea să depindă de părinții săi: ”Vă salut pe toți membrii și vizitatorii acestui site. (...) am 14 ani și caut ca pe la 15 ani să nu mai depind de părinți. Am aflat că există și un serviciu în care tu esti tester de jocuri, pe scurt testezi jocuri. Am mai căutat chestii pe net să văd și am găsit că nu trebuie să ai studii superioare, ci doar 12 clase, bacu nu conteaza. Sunt din Craiova și cine mă poate ajuta sau are o idee despre ce vorbesc eu aici iî rog din suflet să își spună ideea. Am mai aflat că lucrezi 8 ore pe zi și esti plătit cu 100 de dolari pe oră”.

Tânărul de 17 ani, din Craiova, a fost ridicat, marţi, de anchetatori, care au probe că acesta ar fi transmis, prin internet, mesaje de susţinere a grupării jihadiste şi filme în care erau prezentate decapitări, au declarat pentru MEDIAFAX surse apropiate anchetei.

Potrivit surselor citate, tânărul este elev la un liceu din Craiova, iar anchetatorii au făcut percheziţii la locuinţa acestuia, marţi dimineaţă, în baza informaţiilor că acesta ar face propagandă jihadistă, prin mesaje transmise pe internet.

Tânărul a fost ridicat şi dus la audieri, iar de la locuinţa sa au fost ridicate documente, materiale de propagandă jihadistă şi sisteme informatice.

Anchetatorii au informaţii că tânărul promova în mod sistematic, în mediul virtual, prin intermediul platformelor online, mesaje de susţinere a organizaţiilor teroriste, filme în care erau prezentate decapitări ale unor persoane capturate de membri ai grupării ISIS, dar şi materiale video cu mesaje de ameninţare şi folosire a unor mijloace de natură să pună în pericol viaţa şi integritatea persoanelor, au precizat sursele citate.

Acţiunea este desfăşurată de anchetatorii DIICOT, cu ajutorul SRI şi cu suportul de specialitate al Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate din Poliţia Română.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri