Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Agenda "progresistă" a Papei Francisc

GALERIE
Alexandru Lazescu
  • Alexandru Lazescu
- +

Dezbaterile ideologice sunt greu de tranşat pentru că ţin de convingeri profunde. Însă ar fi de dorit, tocmai din acest motiv, ca Papa, figura emblematică a creştinismului mondial, să evită să-şi asume cu atâta dezinvoltură partizanate ideologice cel puţin discutabile.

"Misiunea Bisericii este mântuirea sufletelor. Răul din această lume îşi are originea în păcat. Nu în inegalităţile de venit sau în schimbările climatice.” E un citat din intervenţia Ancăi-Maria Cernea, preşedinta Asociaţiei Medicilor Catolici din Bucureşti, în plenul unei reuniuni a Sinodului care s-a încheiat sâmbătă la Vatican după trei săptămâni de dezbateri, adesea extrem de aprinse. Mass media s-a concentrat în principal pe diviziunile care există în interiorul ierarhiei catolice legate de poziţia faţă de homosexualitate şi de cuplurile divorţate. Citându-l pe biograful papal Austen Ivereigh, cotidianul britanic The Guardian vorbeşte despre o tabără "conservatoare" alcătuită din est-europeni, africani şi o parte dintre americani şi o alta "progresistă" în care germanii joacă rolul principal. Deşi sinodul are doar un rol consultativ, Papa Francis a fost evident vizibil deranjat de dimensiunea curentului "conservator" acuzându-i pe exponenţii acestuia de "rigiditate doctrinară" într-o declaraţie făcută sâmbăta trecută.

Însă, din câte se ştie graţie unor surse din interior, Papa a fost cel puţin în aceeaşi măsură deranjat şi de intervenţia doctoriţei de la Bucureşti care contesta deschis puncte de vedere pe care le-a exprimat el însuşi adesea în ultima perioada, când a înfierat în repetate rânduri capitalismul "tiranic", în formule pline de stereotipuri marxiste, şi s-a pronunţat în privinţa "schimbărilor climatice" de o manieră ştiinţifică naivă şi grevată excesiv de tuşe ideologice.

În fapt, Anca-Maria Cernea nu a făcut decât să exprime cu curaj lucruri comentate de mulţi alţii în surdină. În opinia multor catolici devotaţi autoritatea naturală cu care Papa vorbeşte în numele lui Dumnezeu în chestiuni legate de credinţă şi principii morale nu se extinde automat în alte domenii, precum economia sau mediul. În unele situaţii tonul şi argumentele utilizate de Papa Francisc se apropie chiar de cele specifice unor activişti radicali de stânga. Pâă la urmă piaţa liberă, competiţia, respectul proprietăţii, principiile statului de drept, toate caracteristice sistemului capitalist care face obiectul unor critici aspre şi repetate ale Papei, au adus semnificativ mai multă prosperitate decât formulele de populism aplicate în ţări precum cele din America de Sud, inclusiv în Argentina, ţara sa natală.

Şi Papa Ioan Paul al II-lea a criticat în repetate rânduri excesele consumerismului şi inegalitatea, dar a făcut-o de pe cu totul altă platformă. Şi mai ales nu a procedat selectiv. După cum observa recent şi săptămânalul The Economist, într-un articol cu titlul sugestiv "Regimurile de stânga reprezintă o provocare morală pentru Papa Francisc", pe cât de severe sunt criticile Suveranului Pontif atunci când se referă la societatea capitalistă, pe atât de înţelegătoare şi de rezervată este poziţia sa atunci când e vorba de comportamentul regimurilor autocratice de stânga din Venezuela, Bolivia sau Cuba. De pildă, Papa nu a considerat că trebuie să uzeze de autoritatea sa morală, importantă în acea parte a lumii, în favoarea liderilor opoziţiei de la Caracas întemniţaţi abuziv de regimul lui Nicolas Maduro, urmaşul lui Hugo Chavez. Şi nici nu a avut nimic de comentat atunci când cardinalul cubanez Jaime Ortega a declarat că în ţara sa nu există deţinuţi politici, o afirmaţie care sfidează nonşalant realitatea.

Poziţiile exprimate de Papa Francisc îl fac desigur extrem de popular în rândul cercurilor "progresiste" care, deşi resping ferm o parte dintre principiile de bază ale Bisericii Catolice, legate de avorturi, homosexualitate sau divorţ, îl adoptă fără probleme drept evangelistul propriei lor agende. E greu să te îndoieşti de autenticitatea convingerilor Papei. Stilul său de viaţă auster, modestia sunt în deplin consens cu ideile pe care le exprimă. Însă asta nu le face neapărat corecte şi cu atât mai puţin infailibile. În cazul său este vizibilă influenţa exercitată asupra convingerilor sale de aşa numita "Teologie a Eliberării". O struţocămilă care s-a născut în America de Sus din combinaţia greu de întrevăzut dintre marxism şi catolicism pe care Papa Ioan Paul al II-lea o considera o "erezie singulară" şi împotriva căreia a militat permanent, la fel ca şi urmaşul său, Papa Benedict al XV-lea. Ca o dovadă în acest sens, unul dintre primele gesturi pe care noul Papă le-a făcut după înscăunare a fost acela de a-l chema la Vatican pe preotul peruan Gustavo Gutierrez, iniţiatorul Teologiei Eliberării, în 1968. Iar în Consiliul Cardinalilor influenţa curentului a cărei figură dominantă este Reinhard Marx, supranumit şi "Cardinalul Roşu" de Munchen, a crescut semnificativ.

În acest condiţii intervenţia doctoriţei din România, pentru care rădăcina răului se află chiar în marxism, trebuie să i se fi părut Papei aproape de neînţeles. "Sărăcia materială şi consumerismul nu reprezintă cauza principală a crizei familiei. Cauza principală a revoluţiei sexuale şi culturale este una ideologică. Madona de la Fatima spunea că erorile Rusiei se vor răspândi peste tot în lume. Acest lucru a fost realizat mai întâi pe cale violentă - marxismul clasic - prin uciderea a zeci de milioane de oameni. Acum, acest lucru se realizează prin intermediul marxismului cultural. Există o continuitate între revoluţia sexuală a lui Lenin, Gramsci şi şcoala de la Frankfurt şi drepturile gay şi ideologia genului din ziua de astăzi. Marxismul clasic pretindea că restructurează societatea, prin confiscarea violentă a proprietăţii. Acum, revoluţia se adânceşte; ea pretinde că redefineşte familia, identitatea sexuală şi natura umană".

Sigur, dezbaterile ideologice sunt greu de tranşat pentru că ţin de convingeri profunde. Însă ar fi de dorit, tocmai din acest motiv, ca Papa, figura emblematică a creştinismului mondial, să evită să-şi asume cu atâta dezinvoltură partizanate ideologice cel puţin discutabile.

CITEȘTE întreaga intervenție a Ancăi-Maria Cernea, preşedinta Asociaţiei Medicilor Catolici din Bucureşti, în plenul unei reuniuni a Sinodului care s-a încheiat sâmbătă la Vatican

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri