Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Cum a decurs demersul iniţiat de „Ziarul de Iaşi”

Alegătorii le-au cerut să-l înfunde pe Şova. „Rezultatul votului vorbeşte de la sine”

GALERIE
sorin-constantin-lazar
  • sorin-constantin-lazar
- +

Sorin Lazăr ne-a dat o declaraţie care te lasă perplex: „Am votat de o asemenea manieră încât să poată să fie judecat, i-am dat posibilitatea să se apere. Rezultatul votului vorbeşte de la sine”.

Senatorii ieşeni au fost asaltaţi ieri cu mesaje de la alegători care i-au îndemnat să voteze pentru a da curs cererii de arestare în cazul foştilor miniştri PSD acuzaţi de corupţie. Senatul a decis, prin vot secret, încuviinţarea cererii DNA de arestare în cazul lui Darius Vâlcov. În schimb, Dan Şova a fost scăpat de colegii senatori.

„Ziarul de Iaşi” a publicat în ediţia de ieri numerele de telefon ale senatorilor, cu un îndemn la adresa ieşenilor să le transmită un mesaj parlamentarilor privind modul în care ar trebui să voteze. Parlamentarii contactaţi de către reporteri au confirmat că au primit sms-uri.

CITIŢI ŞI:

I-aţi trimis în Parlament. Cum să voteze în cazurile Şova şi Vâlcov? NUMERE DE TELEFON

„Ziarul de Iaşi“ vă pune la dispoziţie numerele de telefon ale parlamentarilor ieşeni care vor decide dacă foştii miniştri Dan Şova şi Darius Vâlcov pot fi arestaţi. Unii dintre senatorii ieşeni par nehotărâţi. Astfel, nu le-ar strica un sfat din partea alegătorilor.

„Am primit foarte multe mesaje, iar în toate mi s-a cerut să votez pentru justiţie, lucru pe care l-am şi făcut”, a precizat senatorul Mihaela Popa (PNL). Parlamentarul a subliniat că actuala controversă din jurul votului dat în cazul lui Dan Şova ar fi putut fi evitată în cazul în care „toţi liberalii ar fi fost prezenţi în plen”. Demn de precizat este că au lipsit şase voturi pentru ca Şova să fie dat pe mâna procurorilor. „Să ştiţi că nimeni de la PSD nu a lipsit, toţi şi-au anulat călătoriile. Dar nu vreau să comentez mai mult”, a menţionat Popa, în contextul în care inclusiv de la Iaşi a lipsit un liberal, respectiv Dumitru Oprea. El a anunţat că se află în străinătate într-o delegaţie parlamentară.

Un alt ales ieşean care susţinea că va vota pentru arestare a lipsit, până la urmă, de la vot. „Am răspuns la fiecare alegător care mi-a trimis mesaj pe telefon. Toţi mi-au spus să votez pentru trimiterea în judecată (arestare, n.r.), eu le-am transmis că decizia este deja luată în acest sens. Din păcate, nu am putut să fiu prezent la vot. Am fost dimineaţă la Senat, dar, apoi, a trebuit să plec la Înalta Curte pentru că am avut termen în procesul meu, cel în care sunt acuzat de fals şi uz de fals (contractarea de credite bancare cu acte false, n.r.). Am ajuns înapoi la Senat la vreo 30 minute după vot”, a susţinut Ionel Agrigoroaei (UNPR).

Dintre cei doi senatori PSD de Iaşi, Florin Constantinescu şi Sorin Lazăr, doar unul a mai răspuns ieri la apelurile telefonice ale reporterilor. „Eu am avut patru sms-uri, toate îmi spuneau să nu mă opun justiţiei, de la alegători din Podu Iloaiei. Dar erau toate identice, bănuiala mea este că erau «postaci». Oricum, nu m-am opus. Am votat de o asemenea manieră încât să poată să fie judecat, i-am dat posibilitatea să se apere. Rezultatul votului vorbeşte de la sine”, a spus Lazăr. El a refuzat să spună în mod explicit modul în care a votat.

Alţi doi senatori ai Iaşului, Varujan Vosganian (independent) şi Marin Burlea (UNPR), nu au putut fi contactaţi în cursul zilei de ieri. Grupul senatorilor PNL a anunţat că va contesta decizia în cazul lui Şova la Curtea Constituţională.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri