Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

„Investitorii din Israel sunt foarte prudenţi şi vor doar să fie siguri că dacă pornesc o afacere obţin şi profit”

Ambasadorul Israelului: „Marea problemă a României este birocraţia foarte stufoasă” (INTERVIU ZIARUL DE IAȘI)

GALERIE
tamar-samash
  • tamar-samash
- +

„Ziarul de Iași” a realizat un interviu cu Ambasadorul Israelului în România, Tamar Samash, care a primit săptămâna trecută titlul de cetăţean de onoare al Iaşului.

La nivelul judeţului Iaşi, în prezent, sunt înregistrate în evidenţele Registrului Comerţului 54 de firme cu capital israelian, dintre care doar 11 mai sunt active, iar afacerile totale derulate de acestea în 2015 se ridică la valoarea de 7,5 milioane lei. La nivel naţional sunt 400 de firme cu capital israelian ce anul trecut au realizat afaceri totale de 500 milioane de dolari. Cum percepeţi aceste cifre? Sunt oamenii de afaceri din Israel reticenţi în a investi la Iaşi şi în România? Deputatul Aurel Vainer declara în acest an că afacerile cu capital israelian în România s-ar putea dubla în viitorul apropiat, până la valoarea de 1 miliard de dolari, prin înfiinţarea la Iaşi a unui forum anual româno-israelian.

Tamar Samash: „La Iaşi a fost prezent în acest an şi Matan Şafran, şeful Misiunii Economice din cadrul Ambasadei Statului Israel în România, care s-a întâlnit cu mai mulţi antreprenori şi oameni de afaceri. Noi considerăm Iaşul drept un centru puternic de legătură pentru relaţiile bilaterale dintre cele două ţări, mai ales că acum există şi o cursă directă care leagă Iaşul de Israel. Acesta este cu adevărat un punct forte care va ajuta la intensificarea relaţiilor dintre cele două ţări. Marea problemă a României este însă birocraţia foarte stufoasă. Nu doar pentru oamenii de afaceri din Israel, ci pentru toţi antreprenorii, români sau de altă naţionalitate. Investitorii din Israel sunt foarte prudenţi şi vor doar să fie siguri că dacă pornesc o afacere obţin şi profit”.

România deţine în acest an preşedinţia „International Holocaust Remembrance Alliance”. Ce înseamnă acest lucru pentru România, o ţară care în perioada celui de-al Doilea Război Mondial a fost implicată activ mai întâi în politica de discriminare şi, ulterior, de distrugere sistematică şi fizică a comunităţii evreieşti?

Tamar Samash: „Cred că România a parcurs un drum lung în a-şi asuma propriul trecut. Dacă la început, România nu şi l-a acceptat, nu a recunoscut ce s-a întâmplat aici în acei ani, odată cu lucrările de cercetare ale Comisiei Wiesel, materializate în Raportul final al Comisiei Internaţionale pentru Studierea Holocaustului în România, a devenit foarte clar rolul autorităţilor centrale şi locale din România acelor ani în exterminarea evreilor. România a încetat să mai nege acest episod tragic din istoria ei. Şi-a asumat şi a îndeplinit toţi paşii necesari pentru ca să fie cât mai bine cunoscute aceste evenimente din trecut şi, mai ales, s-au luat măsuri pentru a nu fi uitate. Din aceste considerente, România a fost acceptată în acest comitet şi a primit chiar şi preşedinţia «International Holocaust Remembrance Alliance», pentru eforturile realizate ca generaţia tânără şi nu numai să afle cu adevărat ce s-a întâmplat în acei ani, să nu se uite şi să nu se mai întâmple niciodată asemenea tragedii”.

„Înainte de 1989, pentru noi, cei de la Ambasadă, marea noastră problemă în România era să găsim benzină”

Doamnă Ambasador, care vă sunt principalele obiective ale mandatului diplomatic în România?

Tamar Samash: „În primul rând, doresc să păstrez bunele relaţii stabilite de cele două state în toate domeniile, economice, ştiinţifice, dar mai ales în educaţie. Cel de-al doilea mare obiectiv pe care îl am este ca istoria Holocaustului să fie cât mai cunoscută în România, să fie predată cât mai bine în şcoli pentru că, ce se face momentan nu este îndeajuns. Ştiu că acest subiectul este studiat de tineri în ultimii ani de liceu. Este foarte important ca elevii şi liceenii să cunoască foarte bine istoria celui de-al Doilea Război Mondial şi nu doar aspectele legate de Shoah, ci şi cele care privesc istoria comunităţii rroma, foarte bine reprezentată aici, la fel discriminată în acei ani. Vreau ca acele greşeli din trecut să nu se mai repete niciodată”.

Aţi lucrat în România, tot ca reprezentant al Statului Israel, şi înainte de 1989. Cum vi se pare acum ţara noastră? S-au schimbat multe aspecte în decursul acestor ani?

Tamar Samash: „Acum, România zâmbeşte, pe atunci, nu! Îmi amintesc foarte bine că oamenii erau foarte trişti şi închişi în sine. Românii sunt în general foarte călduroşi. Cine vizitează acum România pentru prima dată nu cred că îşi poate imagine diferenţa colosată de ambianţă, de felul în care oamenii se comportă şi trăiesc astăzi faţă de trecutul recent. România deţine un rol important acum în Uniunea Europeană, la care nici măcar nu ar fi visat în urmă cu 28 de ani, când am venit pentru prima dată aici. Sunt foarte fericită pentru că am primit această şansă să mă întorc în România şi să văd cu proprii mei ochi toate aceste transformări. Am foarte mulţi prieteni români care spun că nu s-au făcut foarte mulţi paşi înainte de atunci, dar le spun să îşi aducă aminte bine ce exista înainte şi ce drum lung au parcurs până aici. Înainte de 1989 am vizitat şi oraşul Iaşi şi îmi aduc bine aminte că, pentru noi, cei de la Ambasadă, marea noastră problemă în România acelor ani era să găsim benzină. Ne simţeam foarte singuri în călătoriile pe care le făceam atunci, cu maşina, în ţară. Când trebuia să ne întâlnim cu oficialităţile oraşului totul era foarte strict, protocolar, rece, dar astăzi sunt foarte deschişi. Constat, şi când vine vorba de Iaşi, că sunt foarte multe schimbări benefice faţă de trecut”.

„Este foarte important ca Iaşul să aibă un Muzeu al Holocaustului”

Pe parcursul acestui an aţi vizitat foarte des Iaşul. Ce impresie v-a lăsat oraşul şi oamenii săi?

Tamar Samash: „Da, au fost foarte multe vizite, mai ales că s-au organizat multe ceremonii de comemorare a victimelor Pogromului de la Iaşi din iunie 1941. Pe lângă aceste manifestări am venit la Iaşi şi pentru a avea discuţii cu conducerile instituţiilor de învăţământ superior din oraş, pentru a stabili noi conexiuni între mediul universitar din Israel şi cel din România. Sunt foarte mulţi studenţi din Israel care învaţă la Iaşi şi mi-aş dori ca şi studenţii români să meargă în număr cât mai mare la studii în Israel”.

Cum aţi găsit acum, după ani mulţi departe de România, comunitatea evreiască din ţara noastră?

Tamar Samash: „Din păcate, în prezent, România are o comunitate mică care îmbătrâneşte pe zi ce trece. Pe măsură ce timpul trece şi memoria oamenilor şi a locurilor evreieşti se atenuează. Tocmai din acest motiv, cei care nu sunt evrei trebuie să preia această memorie şi să o ducă pe mai departe”.

Un partid înfiinţat nu cu foarte mult timp în urmă a ales să îşi promoveze proiectul de ţară folosind sintagma „România românilor”, „inventată” de formaţiuni extremiste de dreapta în perioada interbelică. Ce părere aveţi despre viaţa politică actuală din ţara noastră? Trece aceasta printr-un proces de „radicalizare”?

Tamar Samash: „Se poate observa că, în Europa, circulă un curent extremist, dar, din fericire, pentru România, nu cred că este cazul”.

Investigaţia în curs privind scandalul de spionare a Laurei Codruţa Koveşi se resimte în relaţiile diplomatice dintre Israel şi România? Există, în opinia dumneavoastră, vreun motiv pentru care instituţiile israeliene de „intelligence” să îl urmărească pe procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie?

Tamar Samash: „Să nu credeţi tot ceea ce scriu ziarele. În acea poveste este implicat şi un tânăr israelian, specialist în sisteme informatice. Nu îmi dau seama cum de s-a implicat, dar la mijloc nu este vorba despre serviciile israeliene de «intelligence». Statul Israel şi autorităţile sale nu au niciun motiv, necesitate sau intenţie pentru care să se implice în afacerile interne ale României. Din păcate, un foarte bun specialist în domeniul său a fost recrutat de o companie (Black Cube - n.red.) care avea însă alte ţeluri. Nu se resimte deloc acest scandal în relaţiile bilaterale dintre Israel şi România”.

Interviu realizat de Diego CIOBOTARU

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri