Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Ambulanța a ajuns la Aeroport în 9 minute. Șansele de salvare ale lui Minciună - ZERO

GALERIE
daniel minciuna
  • daniel minciuna
- +

„Probabilitatea unui deces este de aproape 100%“, arată un medic legist.

În urma autopsiei care a fost efectuată ieri la Institutul de Me­dicină Legală (IML) Iaşi în cazul decesului lui Daniel Minciună, me­dicii legişti au stabilit că moartea acestuia a fost cauzată de un anevrism de aortă.

Surse din cadrul IML Iaşi susţin că sunt două variante care trebuie luate în calcul, fie a fost vorba despre o fragilitate congenitală a aortei, fie despre o fisură existentă a aortei, care s-a accentuat în timp până peretele a devenit subţire şi efectiv s-a rupt.

„Ar putea să fie ceva ereditar, să fie o fragilitate congenitală a aortei într-o anumită zonă sau poate să fie posttraumatic, ca urmare a unei fisuri a aortei, care cu timpul se accentuează până când efectiv peretele devine subţire şi se rupe. Iar odată rupt, şansele unui deces sunt de aproape 100%“, precizează surse din cadrul IML.

Dr. Florin Mitu: „Şansele de supravieţuire în urma rupturii sunt aproape inexistente“

Astfel, susţin medicii legişti, cât şi medicii cardiologi, că indiferent de timpul în care s-ar fi ajuns la lo­cul solicitării sau în sala de operaţii, şansele de supravieţuire erau reduse din start deoarece a fost vorba şi despre o hemoragie masivă.

„În ge­neral, în astfel de cazuri, odată produsă ruptura, nu mai ai ce face, decât dacă eşti în spital, la uşa sălii de operaţie şi se poate interveni imediat, însă chiar şi aşa există riscuri. Aorta este un vas mare care transportă sângele de la inimă şi care în cazul anevrismului, în loc de dimensiunile normale, prezintă o dilatare, ducând la o ruptură şi implicit la o hemoragie masivă. Şansele de supravieţuire în urma rupturii sunt aproape inexistente“, a explicat conf. univ. dr. Florin Mi­tu, medic primar cardiolog şi şef al Clinicii de Recuperare Medicală Cardiovasculară de la Spitalul de Recuperare.

Cu toate acestea, specialişti din domeniu consideră că dacă afecţiunea ar fi fost identificată în urma unor analize în timpul vieţii, putea fi prevenit acest incident nefericit.

„Afecţiunea putea fi depistată în urma unei electrocardiograme şi corectată printr-o intervenţie chirurgicală. În acest caz, fie nu a fost descoperită, fie s-a dezvoltat foarte rapid“, a completat conf. univ. dr. Florin Mitu.

Pro­fe­sorul Grigore Tinică, medic primar chirurgie cardiovasculară şi manager al Institutului de Boli Cardio­vasculare Iaşi, spune că a fost vorba despre „o bombă cu ceas“, situaţia putând fi prevenită doar dacă pro­blema ar fi fost depistată încă din timpul vieţii.

„Noi în seara respectivă eram pregătiţi, aveam pregătită sala de operaţie şi personalul, însă cu toate acestea nu avea nicio şansă de supravieţuire“, a precizat prof. univ. dr. Grigore Tinică.

Ambulanţa a ajuns la Aeroport în 9 minute

Reprezentanţii Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Iaşi susţin că echipajul medical de urgenţă cu medic a ajuns la locul solicitării de miercuri la 9 minute de la apelul telefonic. Mai exact, apelul la numărul 112 a fost înregistrat la ora 14.06, iar la ora 14.07 a plecat o ambulanţă de la sediul SAJ, din cartierul Tudor Vladimirescu, către Aeroportul Iaşi.

Iniţial, solicitarea telefonică a fost făcută pentru un bărbat căruia i s-a făcut rău, persoana care a solicitat intervenţia unui echipaj medical spunând că acesta „se zbate şi ar avea crize de epilepsie“. Apelul a fost considerat de medicul coordonator ca fiind o urgenţă de cod roşu, la care se impune o intervenţie imediată.

„La faţa locului echipajul a constatat că este vorba despre un bărbat aflat în comă profundă, l-au intubat şi ventilat mecanic. După zece mi­nu­te, bărbatul a intrat în stop cardio-respirator, s-au început manevrele de resuscitare şi a fost transportat în curs de resuscitare către In­stitutul de Boli Cardiovasculare (IBCV)“, a precizat Nicolai Pralea, asistent medical principal şi purtător de cuvânt al SAJ Iaşi.

În momentul în care medicul echipajului şi-a dat seama de gravitatea patologiei cardiace a pacientului pe care îl resuscitau, s-a luat legătura cu medicii de la IBCV pentru ca aceştia să fie pregătiţi pentru a continua mane­vrele de resuscitare sau eventuale investigaţii de specialitate.

„La noi a fost adus în stop cardiac în curs de resuscitare, medicii echipajului l-au resuscitat în timpul transportului, au continuat şi la noi cu medicii noştri, în timpul regulamentar în astfel de situaţii care este de 30 de minute, însă a fost de­clarat decesul“, a precizat prof. univ. dr. Grigore Tinică, managerul IBCV

Reprezentanţii SAJ susţin că în astfel de cazuri contează foarte mult şi modul în care se face solicitarea şi explicaţiile pe care persoana aflată la faţa locului le oferă către dispecerat.

„La orice solicitare se pun întrebări suplimentare pentru a înţelege exact gravitatea situaţiei, pentru a se stabili urgenţa cazului. De aceea, persoana care face soli­citarea trebuie să se afle lângă pacient, să răspundă la întrebările puse de operator. Sunt şi situaţii critice în care persoana de la telefon nu mai are răbdare şi în care ne întreabă de ce nu îi trimitem mai repede un echipaj. De asemenea, de multe ori fie se minimizează gradul de urgenţă, fie se exage­rează simptomatologia şi astfel acest lucru afectează prioritizarea cazurilor“, a explicat Florin Agapi, directorul SAJ Iaşi.

Deputatul Anghel Stanciu a supravieţuit unui anevrism

De o afecţiune similară a suferit şi deputatul Anghel Stanciu în anul 2010, când a ajuns în stare critică la IBCV Iaşi, acesta fiind cunoscut cu probleme cardio-vasculare. Iniţial, acesta ajunsese la Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) de la Spitalul „Sf. Spiridon“, unde i s-a făcut o serie de investigaţii, printre care şi un computer tomograf, iar în urma evaluării efectuate de specialişti în chirurgie toracică şi terapie intensivă s-a concluzionat că este nevoie de o intervenţie chirurgicală. A fost transportat imediat la IBCV, unde i s-au făcut investigaţii preoperatorii, iar în jurul orei 2 dimineaţa a intrat în sala de operaţie.

„Pacientul a ajuns la noi cu o afecţiune cruntă, ruptură de aortă abdominală. A venit în stare foarte gravă, în şoc hemora­gic din cauza rupturii de aortă, pe fondul unor maladii complexe şi al unei stări de stres pronunţat, pro­babil a avut o tensiune foarte mare, un stres puternic. Am reuşit să refacem aorta după o operaţie foarte dificilă pentru că pierduse foarte mult sânge. Mortalitatea este foarte ridicată în astfel de cazuri“, declara la acea vreme prof. univ. dr. Grigore Tinică, managerul institutului şi chirurgul care a efectuat ope­raţia.

În ciuda prognosticului rezervat al medicilor, deputatul fiind internat în Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă şi fiind conectat la aparate, în câteva zile de la intervenţie, starea acestuia a fost ameliorată.

VEDEȚI ȘI:

Putea fi salvat Minciună la Aeroport? Ce servicii medicale de urgență asigură unitatea?

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri