Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Anca Preda, candidată la Primărie: „Îmi doresc să aduc echilibru şi normalitate“

GALERIE
anca-preda
  • anca-preda
- +

„Ziarul de Iaşi“ vă prezintă astăzi candidaţii la funcţia de primar şi ce proiecte au pe lista de priorităţi. Aproape toţi candidaţii se pun de acord asupra unui lucru: trebuie mai multă transparenţă în activitatea instituţiei.

„Ziarul de Iaşi“ a adresat trei întrebări candidaţilor:

1. De ce candidaţi?

2. Care sunt primele trei măsuri/proiecte pe care le veţi implementa dacă veţi fi ales în funcţia de primar?

3. Comentaţi în câteva fraze activitatea DNA din ultimii trei ani.

Vă prezentăm al optulea candidat (selectat în ordine alfabetică):

Anca PREDA:

De profesie avocat, Anca Preda (35 de ani) se află la primul mandat de consilier local municipal. Preda a intrat pe lista PPDD în deliberativul local, dar, în prezent, este independentă. Ca avocat are, din 2010, un cabinet individual în specializări precum drept civil, dreptul muncii sau drept comercial. În perioada 2006 - 2010 a lucrat în Irlanda ca marketing researh (Performance Marketing Dublin) şi, ulterior, consilier juridic (ABM Europe). A absolvit Facultatea de Drept a Universităţii „Al.I. Cuza“ în 2003 şi a obţinut o diplomă de master în Dreptul Afacerilor în 2011. În perioada 2004 - 2006, a lucrat la cabinetul avocatului Bogdan Florea (consilier juridic) şi la Unicredit Produzioni Accentrate (specialist financiar). 

Răspunsurile oferite de către Anca Preda:

1. Prin candidatura mea vreau să contribui la schimbarea clasei politice, oferind o alternativă independentă de interesele de partid şi să reacţionez la incapacitatea partidelor politice de a stabili criterii de performanţă în baza cărora să se poată realiza modernizarea clasei politice. Consider candidatura mea ecoul speranţelor neînfăptuite ale celor care încă mai speră.

2. Prima măsură: întâi de toate, voi restructura din temelii principiile care stau la baza funcţionării Primăriei Municipiului Iaşi, astfel încât să putem avea o instituţie care sa răspundă cerinţelor modernizării în politica locală - eficienţă, transparenţă, performanţă! Cea de-a doua măsură: mai apoi, îl voi invita pe domnul Bodea să coboare cu picioarele pe pământ şi să accepte adevărata competiţie în care s-a înscris - îi ofer una dintre poziţiile administrative de director în Primărie. Îl avertizez că va trebui să participe la o competiţie şi să răspundă unor criterii de performanţă. Ştiu că va fi greu pentru dumnealui, având în vedere că este obişnuit să fie numit în funcţii şi ajutat politic să rezolve probleme, dar îl asigur că va avea un salariu motivant, deoarece consider că performanţa oamenilor care muncesc eficient trebuie remunerată corespunzător. Pe domnul Chirica, îmi pare rău, dar am să-l concediez, cred că-i va prinde bine, va avea timp să se împace cu domnul Nichita, am auzit că sunt certaţi şi că mai au lucruri de împărţit. Cea de-a treia măsură: la final, dar nu în ultimul rând, voi invita societatea civilă să se implice în actul administrativ, acolo unde este de fapt sursa problemelor pe care ar putea să le identifice şi să le urmărească mai bine ca orice alt politician vechi sau nou, schimbat sau recalificat. Consider societatea civilă mult mai ancorată în realitatea socială, singura în măsură să poată defini necesităţile de actualitate şi să asigure legătura dintre acestea şi modul în care au fost îndeplinite. Aşadar, invit societatea civilă să fie un arbitru pe scena politică din Consiliului Local, astfel încât să reuşim să eliminăm oportunismul, nepotismul, demagogia şi alte virusuri politice din societate. În concluzie, primele trei măsuri se raportează la depolitizarea Primăriei Municipiului Iaşi, prin aşezarea principiilor şi criteriilor de performanţă ca temelie a structurii de funcţionare a instituţiei şi modalitate de promovare în administraţia publică, realizând astfel destructurarea grupurilor de interese deja formate. Depolitizarea nu poate fi realizată decât de un primar independent, pentru că partidele politice trebuie să hrănească cu funcţii nomenclatura de partid, fără a ţine cont de competenţele necesare. Practic, îmi doresc să aduc echilibru şi normalitate prin separarea actului administrativ de decizia politică sub arbitrajul societăţii civile, iar restul vine de la sine.

3. Eu asimilez DNA cu un medic oncolog care operează diverse tumori partinice ale aceluiaşi cancer politic care a îmbolnăvit societatea. Desigur, intervenţiile DNA sunt operaţii(uni) dureroase care au ca efect secundar anestezierea actului administrativ. Soluţia este asemeni unei alimentaţii sănătoase care demonstrează că e mai uşor să previi decât să combaţi, selectarea cu atenţie prin vot o dată la patru ani a celor care coordonează politic actul administrativ, prin implicare (prezenţa la vot) şi pe baza unor criterii, şi nu a unor impresii. În concluzie, DNA nu poate fi decât un răspuns la indiferenţa electorală a societăţii: Dacă N-ai Ales!!!!

Pe parcursul zilei au fost prezentați toţi cei opt candidaţi.

CITIŢI ŞI:

Andrei Postolache, candidat la Primărie: „Iașul este îngropat în mediocritate“

Petru Movilă, candidat la Primărie: „La Fortus se poate face un parc de distracţie“

Mihai Chirica, în cursa pentru Primărie: „Ca să fii un primar bun, nu este suficient să vrei“

Radu Botez, candidat la Primărie: „Iaşul trebuie scos din provincialismul cronic“

Camelia Bogdănici, candidată la Primărie: „Iaşul trebuie orientat spre cercetare“

Marius Bodea, candidat la Primărie: „Ştiu să fac lucrurile mari să se întâmple“

Viorel Blăjuţ, candidat la Primărie: „Avem nevoie de o administraţie eficientă“

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri