Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

ADVERTORIAL

Angajarea - o vânzare pe principii “win-win”

GALERIE
macheta
  • macheta
- +

Pentru specialiştii în resurse umane din orice companie, procesul de recrutare şi cel de selecţie este o etapă cu greutate care trebuie abordată cu seriozitate.

Dacă ne referim la recrutare, aceasta trebuie să fie făcută în mediile cele mai potrivite job-ului pentru care se face recrutarea, iar dacă vorbim de selecţie, responsabilitatea este mai evidentă: introducerea unui om nou în echipă şi şansele lui de reuşită depind în mare parte de cum a fost selectat.

Există multe articole de tipul: “n lucruri de evitat la un interviu”, “n secrete pentru a avea succes la interviul de angajare”, dar oamenii de HR rămân mereu cu “datoria” de a-şi perfecţiona metoda de selecţie, pentru că pe lângă testările profesionale sau de personalitate, ceea ce contează într-o măsură destul de mare este “cultura organizaţională”.

Cel care face selecţia trebuie să cunoască foarte bine această cultură pentru că în cadrul interviului va trebui să identifice şi acele moduri de a face lucrurile şi acele aşteptări ale candidaţilor care se pliază pe stilul de lucru al companiei. Dacă aceste lucruri nu sunt identificate şi corelate, cel mai probabil acea persoană nu va rămâne în companie pentru că nu va reuşi să se adapteze şi, implicit, să performeze.

În afară de dorinţa candidaţilor de a găsi un loc de muncă, candidaţii trebuie să analizeze înainte de a se prezenta la un interviu ceea ce-şi doresc de la un job şi să se informeze asupra ceea ce înseamnă lucrul în compania pentru care au aplicat. Pe lângă competenţele şi cunoştinţele cuantificabile şi evaluabile într-o anumită măsură, care ar trebui să corespundă cerinţelor postului, trebuie să se potrivească şi mediul de lucru.

“Angajarea e o vânzare”, spunea un om de vânzări, însă trebuie să fie o vânzare pe principiul “win- win” în care să existe acel transfer de încredere de ambele părţi, pentru ca la final relaţia să fie una de durată. Cred că fiecare recrutor îşi doreşte să identifice parteneri de discuţie, candidaţi care să ştie câte ceva despre companie, care să ştie bine ce-şi doresc şi care să ştie ce au de oferit. Sunt cele trei direcţii pe care orice candidat trebuie să sondeze şi să găsească răspuns înainte de a veni la un interviu.

Pentru a puncta ceea ce ar trebui să facă o persoană care vrea să aplice la un anunţ de angajare, aceasta ar trebui să ţină cont de următoarele aspecte:

·         Să aplice după ce citesc cu atenţie descrierea postului şi cerinţele din anunţul de recrutare, gândindu-se dacă au abilităţile şi cunoştinţele cerute în anunţ.

·         Să îşi constituie un CV relevant pentru ceea ce au făcut, actualizat şi adaptat postului pentru care aplică (adaptarea nu înseamnă modificarea datelor sau ştergerea experienţelor profesionale care nu par să aibă legătură cu postul, ci verificarea răspunsurilor la miniinterviuri şi introducerea experienţelor profesionale care nu sunt sub formă de contract de muncă, ci proiecte în care a fost implicat şi care sunt relevante pentru postul vizat; (de exemplu: pentru un post care presupune un minim de cunoştinte tehnice auto, faptul că pe perioada vacanţelor a reparat maşina personală împreună cu tatăl care este mecanic poate fi o informaţie relevantă).

·         Să se informeze asupra angajatorului.

·         Să facă o analiză a aşteptărilor lui.

·         Să fie pregătit să dea  date de contact pentru verificarea recomandărilor.

În concluzie, asemănând dinamica vieţii profesionale cu dinamica unei familii, nu există o relaţie ideală, un angajator ideal, un angajat model pe care să-l încadrezi într-un model tip, ci există aşteptări şi priorităţi de fiecare parte. Iar dacă acestea sunt în mare parte aceleaşi, colaborarea poate fi una de succes în care angajatul poate face performanţă şi angajatorul poate să-i răsplătească performanţa.

Crenguţa ANDRONACHI – manager HR Grupul de Firme TESTER

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri