Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Angajările ilegale de la UMF: răspunsul Ministerului Educaţiei îngroapă orice dubiu de legalitate

GALERIE
alegeri-umf-iasi
  • alegeri-umf-iasi
- +

Oficialii UMF au susţinut şi ieri că acceptarea la concursuri pentru posturi de asistenţi titulari a celor fără doctorat ar fi perfect legală. Reacţiile noastre oficiale confirmă că situaţia este nu numai ilegală, dar şi unică. Mai mult, experţii ARACIS spun că nu au întâlnit aşa ceva nici măcar la privaţi. 

„Ziarul de Iaşi“ a purtat o nouă corespondenţă cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice cu privire la situaţia angajărilor pe posturi didactice organizate de către Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“.

În cererea respectivă am prezentat integral situaţia aşa cum susţin reprezentanţii UMF că este legală: permiterea doctoranzilor să  candideze pe o serie de posturi publicate în Monitorul Oficial şi care au perioadă nedeterminată, apoi angajarea lor pe perioadă determinată până îşi finalizează studiile, şi ulterior intrarea lor pe postul de titular fără a mai susţine un nou concurs. Răspunsul MENCŞ a scos în evidenţă, fără echivoc, faptul că respectivele concursuri nu sunt în concordanţă cu Legea Educaţiei Naţionale.

„Postul de asistent pe perioadă determinată poate fi ocupat pentru o perioadă de maximum trei ani, adică cea egală cu durata studiilor doctorale. După obţinerea titlului de doctor, trecerea pe asistent titular nu se poate face decât în urma promovării unui nou concurs“, a declarat pentru „Ziarul de Iaşi“ Mirabela Amarandei, purtător de cuvânt al MENCŞ. În timp ce, la UMF, postul pe perioadă nedeterminată se transformă într-unul pe perioadă determinată dacă un doctorand câştigă concursul, iar apoi acesta trece titular pe post fără a susţine un nou concurs, după cum a specificat pentru „Ziarul de Iaşi“ în articolul publicat ieri fostul preşedinte al Senatului, prof.dr. Gabriel Dimofte.

Nicio universitate din ţară nu face în acest mod angajările

În continuare, UMF Iaşi a invocat faptul că nu este singura instituţie de învăţământ superior medical din ţară aflată în această situaţie. Prin urmare, „Ziarul de Iaşi“ a luat legătura cu reprezentanţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ din Bucureşti, care au precizat că toate concursurile din universitate „se desfăşoară după prevederile Legii Educaţiei Naţionale. Nu, doctoranzii nu au dreptul să candideze pentru posturi pe perioadă nedeterminată, ei sunt angajaţi pe perioadă determinată, iar când îşi finalizează studiile, ei dau iarăşi concurs pentru a fi angajaţi pe perioadă nedeterminată“, după cum au transmis reprezentanţii Biroului Persoanl de la UMF „Carol Davila“. 

Aceeaşi situaţie am regăsit-o şi la Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş, ai cărei reprezentanţi ne-au precizat că angajările se fac, pentru doctoranzi, doar pe perioadă determinată. „La noi nu se pot înscrie la posturi pe perioadă nedeterminată, Legea Educaţiei spune clar: trebuie să aibă titlul de doctor. Există asistenţi pe perioadă determinată şi, după ce îşi iau titlul de doctor, nu trec automat titular, nici vorbă, bineînţeles că dau din nou concurs“, a precizat secretara-şef a UMF Târgu Mureş.

Avem o solicitare în lucru cu privire la acelaşi fapt şi la UMF „Iuliu Haţieganu“ din Cluj-Napoca, ce nu a fost încă soluţionată. Mai mult, pentru o informare completă, „Ziarul de Iaşi“ a consultat o serie de experţi ARACIS care fac evaluări instituţionale cu precădere în zona de personal a universităţilor pe care le evalueză, şi care ne-au precizat că nu au mai întâlnit astfel de situaţii nici măcar la universităţile private, sau la cele clasate în ultima categorie a clasificării organizate de Ministerul Educaţiei în 2011.

Conducerea UMF contrazice Ministerul Educaţiei Naţionale

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ a trimis un comunicat de presă cu referire la articolul publicat ieri de „Ziarul de Iaşi“, în care invită cititorii şi presa să citească o serie de articole din Legea Educaţiei Naţionale pentru a argumenta faptul că fondul problemei semnalate de publicaţia noastră este eronat. Alături, sunt ataşate o serie de precizări pe care le redăm în continuare. 

„Nu există în UMF Iaşi nici măcar un asistent universitar angajat pe perioadă nedeterminată fără a-şi fi finalizat doctoratul. Numărul de candidaţi înscrişi (cu sau fără doctorat finalizat) pentru ocuparea posturilor de asistent a fost mai mic decât numărul posturilor scoase la concurs“, se precizează în punctul de vedere remis pe adresa redacţiei.

Problema semnalată de „Ziarul de Iaşi“, după o documentare justificativă, care a implicat, după cum se poate observa şi în textul alăturat, consultarea şi altor universităţi de profil, şi a Ministerului Educaţiei Naţionale, este că procesul de angajare al universităţii nu corespunde Legii Educaţiei Naţionale în două puncte.

Primul este cu privire la faptul că doctoranzilor le este permis să candideze pentru o poziţie pe perioadă nedeterminată (dată din faptul că postul respectiv este scos la concurs anunţat în Monitorul Oficial şi că, dacă o persoană care are titlul de doctor candidează pe poziţia respectivă, este angajată pe perioadă nedeterminată).

Al doilea este că respectivii doctoranzi, făcând abstracţie de faptul că nu ar fi avut dreptul să se înscrie la concurs în primă fază, îşi susţin doctoratul şi apoi sunt încadraţi direct pe post pe perioadă nedeterminată fără a da un nou concurs. Fapt care contravine prevederilor legale, după cum o precizează şi declaraţia purtătorului de cuvânt al ministerului, obţinută ieri de către „Ziarul de Iaşi“.

„După obţinerea titlului de doctor, trecerea pe asistent titular nu se poate face decât în urma promovării unui nou concurs“, ne-a declarat Mirabela Amarandei. În textul publicat ieri, „Ziarul de Iaşi“ nu a precizat nicăieri faptul că UMF a angajat doctoranzi pe perioadă nedeterminată, ci că Legea Educaţiei Naţionale nu este respectată în două puncte: la acceptarea doctoranzilor în concurs la posturi pe perioadă nedeterminată, şi la promovarea lor pe poziţia de titular fără a susţine un nou concurs. 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri