Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

ApaVital funcţionează după legile lui Murphy. Când e caniculă, la Hârlău nu curge apă din cauza retehnologizării

GALERIE
oprire-apa
  • oprire-apa
- +

ApaVital întrerupe apa pe bandă rulantă în numeroase localităţi din judeţ şi introduce programe de livrare a apei în altele, în plină perioadă de caniculă. Apa a fost întreruptă ieri în Hărmăneştii Vechi, Boldeşti, Todireşti, Cotnari, Cârjoaia şi Stroieşti din cauza unei avarii E.ON care a împiedicat alimentarea cu energie electrică a staţiei de pompare Boldeşti. 

ApaVital a anunţat şi întreruperea apei în Ţicău, până în această dimineaţă la ora 4.00 în Ţicău, pentru a putea identifica sursa unor pierderi ascunse de apă din zona Copou. Până la sfârşitul acestei luni, apa potabilă va fi oprită în timpul nopţii în Belceşti, Ruşi, Ciorăni, Văleni, Tansa, Focuri, Cârjoaia, Deleni, Maxut, Feredeni, Slobozia şi Poiana, pentru a se permite umplerea rezervoarelor din care este alimentată reţeaua în aceste localităţi. O măsură similară a fost luată acum două săptămâni şi în Hârlău şi localităţile învecinate.

Zona Hârlău a fost afectată în mai multe rânduri de întreruperi ale furnizării apei în ultimile două săptămâni. Pe 15 iunie, ApaVital a intervenit pentru efectuarea unei reparaţii la o conductă care înregistra pierderi. Pe 17 iunie, apa a fost întreruptă până la ora 12.00, pentru efectuarea unor lucrări la reţea. Două zile mai târziu, din cauza scăderii debitelor apei, programul de livrare a apei a fost redus de la 18 ore zilnic la doar 11 ore. Pe 21 iunie, apa a fost întreruptă până la ora 18.00, din cauza turbidităţii. A doua zi, apa a fost oprită complet din cauza unei avarii E.ON care au împiedicat refacerea rezervelor de apă. O altă întrerupere a afectat ieri o bună parte din oraş şi localităţile Maxut, Bădeni, Cepleniţa şi Buhalniţa. Situaţia a fost cauzată de o avarie apărută la o conductă din zona Stadion. Desele întreruperi i-au adus la exasperare pe localnici.

„De aproximativ o săptămână trăim cel mai cumplit coşmar creat de ApaVital: lipsa apei în oraş într-o perioadă în care temperaturile au crescut la peste 30°C, iar nevoia de apă este, ce ironie, vitală! Lăsaţi peste 20.000 de oameni fără apă potabilă, iar în şcoli infecţia poate apărea oricând din cauza lipsei apei la grupurile sanitare. Când vom trăi civilizat în acest oraş şi apa nu va fi o problemă, nu numai în timpul caniculei, ci la orice oră şi în orice zi, ca în toate ţările civilizate de pe mapamond?”, a întrebat într-o scrisoare deschisă un profesor din Hârlău.

Reprezentanţii ApaVital spun că situaţia de la Hârlău se datorează unui cumul nefericit de factori, reprezentat de penele de curent electric, furtuna de la sfârşitul săptămânii trecute şi lucrările de retehnologizare a staţiei de tratare a apei din oraş. ApaVital a derulat în ultimii ani investiţii de 32,8 milioane de lei în infrastructura de apă-canal din Hârlău. Ultima lucrare constă în reabilitarea bazinelor de tratare, lucrare ce urmează să se finalizeze pe 30 iulie. Lucrarea se efectuează pe câte jumătate din bazinele staţiei odată, ceea ce reduce capacitatea de tratare a apei la jumătate.

„În condiţii normale, chiar cu o capacitate redusă la jumătate, furnizarea apei poate fi continuă pentru tot oraşul, precum şi pentru comunele învecinate. Din păcate, precipitaţiile din ultimele două săptămâni au dus la creşterea turbidităţii în drenuri, apa captată fiind foarte încărcată. Procesul de tratare devine astfel mai lent, rezultând o cantitate de apă mai mică tratată, care nu mai este suficientă pentru consumul oraşului. Întreruperea din cursul zilei de miercuri a avut drept cauză întreruperile repetate noaptea, pe perioade lungi de timp, a energiei electrice de către E.ON, fapt care a împiedicat umplerea rezervoarelor care asigură alimentarea cu apă în timpul zilei”, a explicat purtătorul de cuvânt al ApaVital, Răzvan Manolache. 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri