Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Arhiepiscopia Sucevei despre subvenţiile acordate ilegal mănăstirilor: Cei care au greşit vor plăti

GALERIE
cruce
  • cruce
- +

Reprezentanţii Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor evită să comenteze situaţia privind acordarea ilegală de subvenţii agricole de către APIA pentru mănăstiri şi parohii din judeţul Suceava, spunând doar că aşteaptă soluţionarea anchetei, iar "cei care au greşit vor plăti".

"Aşteptăm soluţionarea anchetei, iar cei care au greşit vor plăti", a declarat consilierul economic al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, Cătălin Axinte.

Miercuri, procurorii DNA desfăşoară 13 percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Suceava şi Dâmboviţa într-un dosar în care se fac cercetări pentru fapte de corupţie în legătură cu acordarea ilegală a unor subvenţii pentru exploataţii agricole şi asociaţii zootehnice.

În urma percheziţiilor vor fi aduse cu mandat la audieri la DNA Suceava cinci persoane de la Bucureşti şi 15 din Suceava - funcţionari ai APIA, ai DSVSA, medici veterinari.

Surse judiciare au declarat că printre persoanele ridicate deja de procurori pentru a fi duse la DNA Suceava se află şi directorul general al APIA, Dorel Gheorghe Benu.

Potrivit procurorului-şef al DNA Suceava, Mihaela Mihai, la APIA Suceava s-a constituit un grup de funcţionari cu atribuţii de verificare şi aprobare a dosarelor de subvenţie care a admis la plată cereri de acordare a sprijinului financiar cu încălcarea prevederilor legale unor persoane fizice şi juridice care nu îndeplineau condiţii de eligibilitate, prin falsuri, prin accesarea bazelor de date şi modificări în fals.

Procurorul-şef al DNA Suceava a declarat că în acest caz au fost implicaţi şi medici veterinari din Suceava, dar şi funcţionari ai Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, iar activitatea infracţională a fost coordonată de directorul adjunct al APIA Suceava, Delia Moldoveanu, care "a avut sprijinul necondiţionat" al directorului general al APIA central.

Conform sursei citate, exploataţiile fictive pentru care erau acordate subvenţii agricole erau înregistrate prin falsuri care erau efectuate de la Suceava în baza naţională de date cu sprijinul directorului general şi al altor funcţionari din APIA Bucureşti.

Procurorul-şef al DNA Suceava a subliniat că activitatea infracţională a grupului a fost continuată chiar în condiţiile în care Comisia Europeană a emis, recent, o scrisoare referitoare la decizia de punere sub supraveghere a României privind subvenţiile agricole şi s-a dispus blocarea conturilor APIA, fiind pusă în pericol alocarea de fonduri europene pentru România, fiind o problemă de siguranţă naţională.

Ancheta vizează subvenţii acordate în perioada 2012-2014, prejudiciul estimat fiind de peste cinci milioane de lei.

Serviciul Teritorial Suceava al DNA a început verificări la APIA Suceava după ce s-a constatat că peste 30 la sută din subvenţiile agricole plătite de APIA unităţilor de cult la nivel naţional au fost virate mănăstirilor şi parohiilor din judeţul Suceava.

Surse judiciare au declarat că în acest caz sunt vizate 20 de persoane, printre care directorul general al APIA, Gheorghe Benu, consilieri de la APIA, medici veterinari de la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, un avocat, un preot, poliţişti şi fermieri.

Potrivit surselor citate, parohii şi mănăstiri din judeţul Suceava au primit ilegal subvenţii, deşi acestea nu desfăşurau activităţi agricole sau zootehnice, din documentele anchetatorilor rezultând că în anul 2012 au fost aprobate 193 de dosare, iar în 2013, alte 213 dosare de subvenţii pentru parohii şi mănăstiri din judeţul Suceava.

Sursele citate au precizat că din grupul infracţional făceau parte funcţionari cu atribuţii de verificare şi aprobare a dosarelor de subvenţie, respectiv Nicoleta Cheler, Lya Chiriac şi Ionela Melania Blănariu, care ar fi admis la plată cereri de acordare a sprijinului financiar pe suprafaţă sau în domeniul zootehnic unor persoane fizice şi juridice care nu îndeplineau condiţiile de eligibilitate. Anchetatorii arată că pentru obţinerea ilegală de subvenţii în domeniul zootehnic, medici veterinari din cadrul DSVSA Suceava, printre care şi Lucian Ciobanu, în complicitate cu doctori veterinari concesionari, printre care Neculai Toma, au înfiinţat exploataţii fictive de creştere a animalelor pe numele unor fermieri, le-au înregistrat în registrul naţional al exploataţiilor şi în baza naţională de date ANSVSA în vederea obţinerii pe nedrept de la APIA Suceava a primelor ce se acordă producătorilor agricoli în cadrul plăţilor naţionale directe complementare în sectorul zootehnic, conform ordonanţei de urgenţă a Guvernului 125/2006, ordinul MADR 920/2013.

Din documentele anchetatorilor mai rezultă că pentru îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate, medicii veterinari suspectaţi în acest caz au modificat în baza naţională de date a ANSVSA - SNIIA data înfiinţării exploataţiilor sau a mişcărilor de animale, "în unele cazuri fiind utilizate exploataţii vituale".

Angajaţii APIA Suceava sunt suspectaţi că au acceptat ca cererile de acordare a subvenţiei să fie depuse şi semnate în locul fermierilor de doctorii veterinari, nu au solicitat ca la dosar să fie ataşate documentele prevăzute de normele APIA, nu au verificat îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate şi nu au efectuat verificarea corectă a dosarelor conform obligaţiilor legale ce le revin, pentru a constata că titularii acestor exploataţii nu îndeplinesc condiţiile de eligibilitate, fapt ce ar fi condus la neacceptarea cererilor şi neacordarea subvenţiilor solicitate.

Sursele citate au precizat că activitatea infracţională a medicilor veterinari concesionari a fost protejată de conducerea DSVSA Suceava, care nu a luat măsuri de verificare şi control a numeroaslor sesizări formulate şi depuse în 2013 la această instituţie. În astfel de împrejurări au fost depuse 239 de cereri de subvenţii în domeniul zootehnic.

Mediafax

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri