Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Armistiţiu transatlantic

GALERIE
lucian dirdala200
  • lucian dirdala200
- +

Uniunea Europeană nu are timp să zăbovească în controverse sterile cu prietenii de peste Ocean.

Uniunea Europeană a bifat cu succes un summit consacrat agendei digitale, mai ales agendei digitale americane. Monitorizarea convorbirilor telefonice ale Angelei Merkel de către serviciile specializate ale Washingtonului este exact genul de acţiune prin care Statele Unite îşi pot enerva principalul partener politic şi comercial şi pot verifica prin atingere forţa şi soliditatea legăturilor între cele două ţărmuri ale Atlanticului.

Dusă pentru totdeauna va fi fascinaţia europenilor pentru Barack Obama şi marele său proiect de schimbare a logicii relaţiilor globale, despre care nimeni nu poate spune, până la urmă, prea multe, exceptând învelişul retoric. La fel, cei care încă nu şi-au luat rămas bun de la teza rupturii între practicile securitare ale administraţiei Bush jr. Şi cele ale echipei Obama au, acum, o foarte bună ocazie de a trece la fapte. Cu Republicanii cei retrograzi şi răi sau cu Democraţii buni şi progresişti la cârmă, America pare adesea predispusă a-şi trata aliaţii cu lipsă de tact şi cu aroganţă, confirmând temerile mai multor generaţii de cercetători (mai ales americani) ai fenomenului politic internaţional.

Însă, pe de altă parte, enervarea de astăzi a europenilor nu pare să le ameninţe puterea de judecată: proiectul acordului de liber schimb între SUA şi UE nu se va confrunta cu o ameninţare existenţială. E nevoie de mult mai mult pentru a compromite o relaţie care nu a depins, de-a lungul anilor, de persoanele care ridică receptorul hot line-ului bilateral, la Washington şi Bruxelles. Sigur că protecţioniştii sau anti-imperialiştii şi anti-globalizatorii de pe Vechiul Continent au primit o nesperată gură de oxigen, dar e greu de crezut că Uniunea îşi va modifica semnificativ atitudinea. Promovarea la nivel global a principiilor comerţului deschis şi transparent începe prin relaţia cu Washingtonul, şi abia apoi ajunge la aceea cu Beijingul sau cu alţi mari jucători din economia mondială.

Până atunci, însă, Uniunea e silită să reflecteze şi dintr-o altă perspectivă asupra liberului schimb, pentru că se apropie summitul de la Vilnius şi vine momentul adevărului în relaţia cu Ucraina. Relaţia cu ţările Parteneriatului Estic are nevoie de un succes simbolic, iar miza numărul unu o reprezintă Ucraina. Semnarea documentului comercial cu Kievul este absolut necesară pentru respectul de sine al Europei: dacă, prin absurd, va fi ratată ţinta cea mai mare şi mai importantă din Estul post-sovietic, întreaga abordare din ultimii cinci ani ar fi pusă în cauză. Iar aceasta ar însemna formularea unor întrebări dificile despre eficienţa programelor şi a fondurilor UE şi, mai mult, despre însăşi forţa de convingere şi atracţie a Uniunii.

Şi nu s-ar putea spune că lucrurile merg rău în dosarul ucrainean. E încă devreme pentru a pune şampania la gheaţă, dar există toate condiţiile pentru ca reuniunea de la Vilnius să reuşească. Pentru aceasta, însă, ar fi nevoie de realizări suplimentare, între care parafarea acordului cu Moldova. Guvenul de la Chişinău nu este un model de stabilitate sau de eficienţă administrativă, dar parafarea acordului de liber schimb este posibilă. Cum Republica Moldova este o ţară care a făcut, în ultimii ani, progrese pe drumul remocratizării, un succes – fie el preliminar şi parţial – ar completa foarte bine naraţiunea UE despre propria imagine în vecinătatea estică.

Cea de-a doua realizare parţială ar fi semnarea documentului cu Georgia, ţară unde ieri s-au desfăşurat alegeri prezidenţiale şi unde guvernul postulează faptul că asocierea cu UE nu trebuie contrapusă bunelor relaţii cu Rusia. Şi în acest caz, pentru ca naraţiunea amintită mai sus să fie validată, ar fi nevoie ca autorităţile democratic alese să opteze pentru continuarea drumului spre UE. În caz contrar, logica Parteneriatului Estic devine greu de apărat.

Uniunea Europeană nu are, aşadar, prea mult timp să zăbovească în controverse sterile cu prietenii de peste Ocean. Presupunând că, între timp, nu vor apărea surprize extrem de neplăcute, vor scăpa relativ uşor şi britanicii şi toţi cei care şi-au dezvoltat instrumente digitale de satisfacere a curiozităţii. A începe, acum, o reglare oficială de conturi în interiorul UE nu ar face decât să submineze obiectivele externe ale momentului. Pe fond, este de aşteptat ca asperităţile din relaţia cu Moscova să se accentueze, indiferent de rezultatele de la Vilnius, iar armistiţiul cu administraţia Obama pare, deocamdată, opţiunea cea mai nimerită. În plus, Europa va continua să aibă nevoie de o relaţie funcţională şi productivă cu Statele Unite în contextul eforturilor de gestionare a economiei mondiale.

Armistiţiul nu înseamnă, însă, pace. În cadrul relaţiei bilaterale SUA-UE şi, din alt unghi, în cadrul NATO, probabil că ţările europene vor solicita Washingtonului să dea dovadă de mai multă consideraţie faţă de bunele practici diplomatice, născute şi maturizate pe acest ţărm al Atlanticului şi exportate cu succes pe celălalt.   

  
Lucian Dîrdală este politolog şi lector universitar doctor în cadrul Universităţii “Mihail Kogălniceanu”

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri