Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Astăzi SĂRBĂTORIM: Ziua ziaristului sportiv și Ziua internațională a OZN-urilor

GALERIE
Ziarist sportiv Foto Agerpres
  • Ziarist sportiv Foto Agerpres
- +

În fiecare an, la 2 iulie este sărbătorită Ziua internațională a ziaristului sportiv.

Stabilită, în 1995, de către Asociația Internațională a Presei Sportive (AIPS) pentru a celebra anual crearea acesteia, la 2 iulie 1924. Ședința constitutivă a avut loc la Paris sub președinția lui Henry Pate, reprezentant al guvernului Franței, în calitate de Înalt Comisar pentru Educație Fizică și Sport. A reunit 80 de reprezentanți din 18 state, printre care și România și a fost elaborat statutul AIPS.

AIPS și-a propus "apărarea intereselor ziariștilor sportivi, strânsa colaborare pentru progres și educație, îndeplinirea misiunii de fraternitate și pace între oameni și popoare", obiective urmărite și în prezent.

Și până în 1924 presa sportivă a fost în atenția opiniei publice. Primele "foi" sportive au apărut în China antică și erau scrise și multiplicate de scribi. În epoca feudală, primele referiri la spectacole sportive au fost menționate într-o ordonanță a regelui Henric al VIII-lea al Angliei, care stipula interzicerea jocului de fotbal, din cauza marilor pagube aduse orașului Londra și a numărului mare de victime înregistrate. Mai târziu, în secolul al XVII-lea, după apariția tiparului, au ieșit primele gazete care conțineau și știri sportive. Primii ziariști sportivi acreditați la competiții internaționale au fost la Jocurile Olimpice din Grecia, din 1896. În 1908, existau câteva cotidiane sportive "El Mundo Deportivo" (Spania), "La Gazzetta dello Sport" (Italia) și "L' Auto" (Franța).

Primele transmisii ale unor meciuri de box și ale curselor hipice au fost realizate de americani, înainte de Primul Război Mondial. În Franța și SUA, imediat după prima conflagrație mondială, au fost realizate primele transmisii radiofonice de la mitinguri aviatice, curse de ciclism și gale pugiliste.

În 1928, cu ocazia Olimpiadei de la Amsterdam, concernul "Philips" a încercat să transmită și să înregistreze imagini. În 1932, o parte a Jocurilor Olimpice de la Los Angeles a fost prezentată la cinematograf. Patru ani mai târziu, la Olimpiada de la Berlin, a fost transmisă experimental prima emisiune sportivă televizată, numai în regiunea orașului Berlin, iar în 1960 a avut loc prima transmisiune transoceanică, cea de la Jocurile Olimpice de la Roma.

De la 29 de țări, participante în anul de început, în prezent s-a ajuns la peste 150.

Cu prilejul Zilei internaționale a ziaristului sportiv, se organizează atât conferințe, simpozioane menite să accentueze rolul jurnalistului sportiv în mass-media, cât și numeroase competiții sportive la care participă jurnaliști.

------

Ziua Internațională a Obiectelor Zburătoare Neidentificate, marcată anual la 2 iulie, a fost stabilită în urma unui eveniment bizar petrecut în noaptea de 2 spre 3 iulie 1947, cunoscut sub denumirea de "incidentul Roswell".

La Roswell, statul american New Mexico, mii de vizitatori se adună în fiecare an la festivalul dedicat acestui eveniment. Cercetători OZN (UFO), autori de romane științifico-fantastice și iubitori ai misterelor Universului susțin prelegeri, vizionează filme și ascultă muzică. Nu este ocolit nici deja celebrul Muzeu OZN, deschis în mica localitate americană.

Incidentul Roswell rămâne unul dintre cele mai misterioase și mai controversate lucruri de pe această planetă.

Scenariul cel mai vehiculat este cel al prăbușirii unei nave extraterestre în apropierea localității Roswell, în iulie 1947. La scurt timp după mediatizarea acestui incident, s-au format două tabere, fiecare susținând cu tărie propria versiune asupra a ceea ce s-a întâmplat cu adevărat acolo. Nici în prezent circumstanțele incidentului nu sunt complet elucidate. Ufologii și conspiraționiștii cred cu tărie că este vorba despre prăbușirea unui OZN, iar scepticii și reprezentanții guvernamentali susțin mai multe variante, cea mai populară fiind aceea a prăbușirii unui balon meteorologic aflat într-o misiune de testare în cadrul unui experiment secret denumit "Mogul". Mulți cercetători de OZN-uri cred că nava extraterestră s-a prăbușit la Roswell și că forțele militare americane au încercat să ascundă faptul că aceasta a fost recuperată chiar de ei.

Incidentul Roswell a cunoscut în timp și o implicare materială: o întreagă industrie a OZN-urilor s-a dezvoltat în mica localitate americană vizitată anual de mii de turiști.

În trecut, evenimente puse pe seama extratereștrilor erau marcare în două date pe 24 iunie și respectiv 2 iulie. Pentru ca sărbătoarea să adune un număr mai mare de oameni și să se evite confuziile, WUFODO (World UFO Day Organization) a declarat ziua de 2 iulie - Ziua Internațională a Obiectelor Zburătoare Neidentificate. (Agerpres)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri