Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

ATENȚIE, șoferi! Cod galben de polei în județul Iași de mâine dimineață și până sâmbătă

GALERIE
polei
  • polei
- +

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat, joi, în debutul şedinţei de guvern, că începând de vineri dimineaţă şi până sâmbătă în aproape toată ţara va fi cod galben de polei, fiind scutite de acest fenomen metorologic Capitala şi cele 8 judeţe afectate în prezent de zăpadă. Iașul este unul dintre județele amintite de autorități care va fi sub cod galben de polei în perioada următoare, spune și prefectul Marian Grigoraș într-o postare pe Facebook.

„Vă informez că mâine, de la 5.00 dimineaţă, până sămbătă, la ora 12.00, vom intra pe cod galben de polei. Vor fi precipitaţii mixte, moderate cantitativ, vânt şi ninsori viscolite la munte. Vom avea acest cod galben în aproape toată ţara, mai puţin în cele opt judeţe greu încercate în această perioadă şi în Capitală. A fost o perioadă extrem de dificilă în care ne-am mobilizat extrem de bine şi sunt sigură că o vom face şi pe viitor”, a declarat ministrul de Interne, Carmen Dan, citată de NEWS.ro.

Totodată, ea a făcut un bilanţ al acestei perioade în care a nins abundent, afirmând că în acest moment nu mai sunt persoane blocate din cauza zăpezii şi că începând cu ora 13.00 nu mai există nicio autostradă sau drum naţional blocat. „La nivelul Ministerului Afacerilor Interne am asigurat pe toată perioada codurilor portocaliu şi galben coordonarea tuturor activităţilor pentru prevenirea şi înlăturarea efectelor meteorologice periculoase. În judeţele afectate de fenomenele meteorologice severe, situaţia se prezintă astfel: nu mai sunt persoane blocate din cauza zăpezii. Începând cu ora 13.00 nu mai există nicio autostradă sau drum naţional blocat. Se mai lucrează pe 37 de drumuri judeţene din cinci judeţe”, a afirmat ministrul de Interne. 

De asemenea, Dan a mai anunţat că toate aeroporturile sunt deschise şi nu sunt curse aeriene anulate, însă există în continuare trenuri care au întârzieri, dar şi anulate. „Pe patru linii de cale ferată sunt restricţii şi 18 trenuri sunt cu întârzieri de peste 60 de minute. De asemenea, avem şi 107 trenuri anulate. Toate porturile maritime sunt deschise. Circulaţia prin punctele de trecere frontieră fluvială de la Dunăre este închisă din cauza gheţii formate. Nu sunt puncte de trecere a frontierei terestre închise. Toate avariile la reţeaua de alimentare cu energie electrică au fost remediate”, a arătat Carmen Dan.

Ea a mai precizat că joi cursurile şcolare sunt suspendate în totalitate în Bucureşti şi 11 judeţe, iar vineri, 13 ianuarie, copiii nu merg la cursuri în Capitală şi în alte nouă judeţe. Administraţia Naţională de Meteorologie anunţa că avertizarea cod galben de polei, favorizat de precipitaţiile mixte moderate cantitativ şi intensificări ale vântului şi ninsori viscolite la munte, va viza 31 de judeţe din ţară.

Judeţele afectate de codul galben sunt Timiş, Arad, Bihor, Satu Mare, Maramureş, Sălaj, Cluj, Alba, Hunedoara, Caraş-Severin, Mehedinţi, Gorj, Dolj, Vâlcea, Sibiu, Mureş, Bistriţa-Năsăud, Suceava, Harghita, Braşov, Argeş, Olt, Covasna, Neamţ, Iaşi, Botoşani, Bacău, Vrancea, Buzău, Prahova şi Dâmboviţa. Astfel, de vineri dimineaţă până sâmbătă la prânz, vor fi precipitaţii mixte asociate cu polei în vestul, centrul şi nordul ţării, iar în nord-vest şi la munte cantităţile vor depăşi 20 de litri pe metru pătrat. În prima parte a zilei de vineri, poleiul va fi semnalat în Banat şi Crişana, iar după-amiază, în Transilvania şi nordul Moldovei.

De asemenea, poleiul se va depune şi în Oltenia, vestul Munteniei şi local în Transilvania şi Moldova, în noaptea de vineri spre sâmbătă şi în prima parte a zilei de sâmbătă, când va fi semnalat şi în restul teritoriului. La munte, vor fi ninsori moderate cantitativ şi temporar viscolite. În noaptea de vineri spre sâmbătă, ninsorile se vor extinde în regiunile intracarpatice. Aici, vântul va avea intensificări pe tot parcursul intervalului, iar rafalele vor ajunge la 70-80 de kilometri pe oră, potrivit NEWS.ro.

Vântul va avea intensificări cu viteze de 55-65 de kilometri pe oră şi trecător peste 70 de kilometri pe oră şi în regiunile vestice în cursul zilei de vineri şi în noaptea de vineri spre sâmbătă, potrivit meteorologilor. ANM a transmis şi o informare meteorologică, potrivit căreia, de joi, ora 13, până vineri, la ora 5, la munte vântul va avea intensificări cu viteze de 60-70 de kilometri pe oră, iar pe creste, rafalele vor depăşi temporar 80 de kilometri pe oră, viscolind şi spulberând zăpada.

În regiunile sud-estice, sudice şi centrale, vântul va sufla cu viteze de 45-55 de kilometri pe oră.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri