Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Au murit oameni pentru ca Ponta să demisioneze

GALERIE
ponta
  • ponta
- +

Aceasta a fost concluzia preşedintelui Iohannis, după ce premierul şi-a anunţat demisia. PSD, UNPR şi ALDE vor să continue guvernarea, Opoziţia cere alegeri anticipate. Un răspuns vom afla în zilele următoare. Manifestatii se transforma in proteste anti-sistem. 

Victor Ponta şi-a anunţat, ieri dimineaţă, demisia din funcţia de premier în urma protestelor ample din marile oraşe. Ponta a spus că supărarea cetăţenilor nu trebuie să degenereze în violenţă stradală. "Am obligaţia să constat supărarea legitimă care există în cadrul societăţii şi dorinţa din nou legitimă de a avea responsabilităţi mai mari decât cele ale patronilor de la firma respectivă. Oamenii simt nevoia de mai mult şi ar fi o mare greşeală din partea mea să ignor acest lucru. Nu vreau şi nu cred că este corect să las această responsabilitate nici în seama celor care au fost în teren, nici pe seama primarilor, secretarilor de stat, miniştrilor, sunt gata să fac eu acest gest pe care o parte importantă din societate îl aşteaptă şi, evident, începând cu ziua de astăzi, îmi depun mandatul de prim-ministru, implicit, şi al Guvernului României şi fac acest lucru, pentru că în anii în care am făcut politică, rezist la orice bătălie cu adversarii politici, niciodată însă nu mă bat cu oamenii şi cred că ar fi o mare greşeală şi cred că am avea toţi de suferit", a spus Ponta. Ulterior, el a anunţat că va propune ca, până la procedurile de desemnare a unui alt guvern, ministrul Apărării, Mircea Duşa, să fie premier interimar.

"Tragedia de la Colectiv a afectat nervul naţiunii"

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, aseară, că tragedia din Clubul Colectiv a atins nervul naţiunii române, arătând că Guvernul a demisionat foarte târziu şi că a fost nevoie să moară oameni ca această demisie să se întâmple. ”Acum un an de zile, am fost în plină campanie electorală pentru turul doi ale alegerilor prezidenţiale. Acum un an de zile, voi aţi decis ca eu să stau aici şi să fiu preşedintele României. Aţi decis asta împotriva unui aparat de partid imens care a dorit altceva. Atunci s-au vehiculat sloganuri importante - altfel de a face politică, o abordare nouă, o politică curată. Aceste lucruri le-aţi dorit pentru România, iar alegerea mea a fost primul mare pas spre acest altfel de politică curată, nouă, transparentă”, a declarat şeful statului. El a spus că în ultimele săptămâni ”lucrurile au luat o turnură nouă”, amintind accidentul din 20 octombrie, în care şi-a pierdut viaţa poliţistul Bogdan Gigină, ce făcea parte din coloana oficială a vicepremierului Gabriel Oprea.

”După zece zile, în 30 octombrie, a avut loc tragedia de la Clubul Colectiv. Această tragedie a afectat nervul naţiunii. Oamenii au aşteptat acţiuni, au aşteptat rezultate, au aşteptat demisii din partea unor policieni care au eşuat. Oamenii au aşteptat ca cineva să-şi asume răspunderea, să apară în clasa politică românească acea responsabilizare politică. Majoritatea policienilor nu au înţeles aceste centinţe decât foarte târziu. Foarte târziu au înţeles că nu pot face orice, nu pot ignora voinţa poporului. Acele accidente, şi decesul poliţistului, şi tragedia de la Clubul Colectiv s-au produs pentru că legi şi norme au fost ignorate”, a arătat preşedintele. El a spus că marţi seară indignarea românilor ”s-a transformat într-o revoltă autentică”, iar manifestanţii au avut dreptate.

”Aseară au avut loc cele mai potrivite manifestări de stradă pe care le-am văzut eu. (...) În fine, foarte târziu, Guvernul a demisionat. A fost nevoie să moară oameni pentru ca această demisie să se întâmple”, a adăugat Iohannis. Preşedintele a precizat că vrea să termine în această săptămână prima rundă de consultări cu partidele parlamentare, iar după aceea va expune primele concluzii şi opinia sa în ce priveşte demersul ulterior. "Vom avea un guvern interimar, vom avea o soluţie pe care o voi comunica atunci când ea se cristalizează", a mai spus preşedintele. Menţionând faptul că în cursul acestei zile şi partidele şi analiştii "au vehiculat fel şi fel de variante", preşedintele a precizat că el nu doreşte la acest moment să intre "în detalii tehnice".

Oprea promite că nu va mai fi ministru

Ieri dimineaţă, la scurt timp de la anunţul demisiei lui Ponta, PNL s-a întrunit în şedinţă. Alina Gorghiu şi Vasile Blaga au anunţat ulterior că partidul cere organizarea alegerilor anticipate şi cheamă partidele la discuţii. Soluţia propusă de PNL a fost însă respinsă de liderii actualei coaliţii. Liviu Dragnea a anunţat că PSD nu vrea alegeri anticipate, cum a propus PNL, pentru că acest lucru ar însemna instabilitate pentru următoarele luni, el afirmând că aşteaptă să fie chemaţi la consultări de preşedinte pentru a-i face acestuia o propunere de premier care să aibă susţinere în Parlament. El a mai spus că actuala coaliţie are în continuare majoritate în Parlament şi că PSD vrea în continuare să îşi asume guvernarea. Copreşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat, la rândul său, că nu este oportună organizarea alegerilor anticipate, pentru că s-ar crea blocaj guvernamental şi că ”actuala majoritate rămâne în actuala alcătuire”, care poate să dea un premier. Liderul UNPR, Gabriel Oprea, a spus că partidul său rămâne alături de actuala coaliţie dar că el, personal, nu va mai fi ministru.

Ce spune Constituţia

Alegerile anticipate în România nu pot fi organizate, potrivit Constituţiei, decât în cazul în care două propuneri de Executiv sunt respinse de către Parlament în termen de 60 de zile una de cealaltă, iar preşedintele României solicită celor două Camere dizolvarea Parlamentului. Astfel, singura situaţie prevăzută de Constituţie pentru organizarea alegerilor anticipate este dizolvarea Parlamentului. Acest lucru se poate realiza, potrivit articolului 89 din Constituţie, doar "după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare" de către preşedintele României. Preşedintele "poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură". Mai precis, alegerile anticipate nu pot fi organizate, nici după respingerea în Parlament a două propuneri de Guvern, decât dacă preşedintele României solicită expres acest lucru, după întrunirea condiţiilor constituţionale.


Pentru a se ajunge într-o astfel de situaţie este, astfel, nevoie de consens la nivelul Parlamentului, pentru respingerea a două nominalizări de "sacrificiu", aşa cum anunţa şi liderul PNL Alina Gorghiu, care a vorbit despre "un acord politic". În acest caz, cel mai greu cuvânt de spus îl va avea PSD - condus de Liviu Dragnea - fiind partidul cu cel mai mare număr de parlamentari, respectiv 200 (fără UNPR). Pentru a trece un Guvern, este nevoie de 276 de voturi. Dragnea a spus deja că PSD nu vrea alegeri anticipate. Pe de altă parte, Constituţia mai prevede şi faptul că Parlamentul nu poate fi dizolvat decât o singură dată în cursul unui an şi nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui României şi nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă.


Singura situaţie în care Parlamentul a respins o propunere de prim-ministru a fost în noiembrie 2009, când Traian Băsescu l-a propus pe economistul Lucian Croitoru pentru a conduce Guvernul. Ulterior, Traian Băsescu l-a propus pe Liviu Negoiţă, însă această a doua nominalizare nu a mai ajuns la votul Parlamentului, după ce opoziţia reuşise să blocheze audierea miniştrilor în şedinţa conducerii celor două Camere. Premier a fost validat apoi de Parlament liderul PDL Emil Boc.

Piedone: Este o greşeală că nu mi-am dat demisia din prima zi

Cristian Popescu Piedone a demisionat şi el ieri de la Primăria sectorului 4. El spune că a făcut o greşeală, pe care şi-o asumă, că nu a demisionat în prima zi de la tragedia din Clubul Colectiv şi că îşi va reproşa toată viaţa acest lucru. "Am vrut să transmit multe alte mesaje, nu m-a consiliat nimeni pe acel fond emoţional şi atât am putut eu comunica. (...) Vreau să înţelegeţi impactul emoţional, de ce nu am comunicat cu dumneavoastră şi, dacă am comunicat, de ce am făcut-o prost. Am ieşit de fiecare dată în faţă, de la celebrele mele controale până la implicare în cetatea pe care am reprezentat-o. Nu am putut efectiv să ies, din cauza emoţiilor. Credeţi sau nu, sunt şi eu, la fel ca dumneavoastră şi ca toţi cei care au trecut prin asemenea tragedii, sau poate mai mici, om? Am şi eu copii acasă, nu fac astăzi o demagogie cu dumneavoastră, dar vă rog să mă înţelegeţi ca om", a spus primarul demisionar. Piedone a mai spus că nu a demisionat pentru "a spăla ceva", ci pentru că era un act de normalitate.

Băsescu: Dacă se respectă angajamentele, viitorul premier e Predoiu

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, ieri, la Digi24, că schimbarea clasei politice se poate face doar la alegerile legislative din 2016. "Până atunci însă va trebui pus un guvern, care va trebui să răspundă exigenţelor de corectitudine pe care le cere populaţia, lucru care mie nu mi-a reuşit întotdeauna, poate îi reuşeşte domnului Iohannis, orice nou preşedinte poate veni cu soluţii mai bune şi cred că, dacă se respectă angajamentele publice, viitorul prim-ministru este Cătălin Predoiu", a afirmat Traian Băsescu. El a adăugat că nu crede că se poate face "o ţintă anticorupţie" din Cătălin Predoiu, fost ministru al Justiţiei. "N-aş putea spune că e perfect, deşi nu văd unde poate fi agăţat în mod serios Cătălin Predoiu din acest punct de vedere", a adăugat Băsescu.
Anterior, fostul preşedinte a comentat, pe Facebook, demisia lui Victor Ponta din funcţia de premier, spunând că "a făcut ce trebuia să facă".
"Victor Ponta a făcut ce trebuia să facă. Mulţumesc!", a comentat Băsescu, a cărui zi de naştere a fost ieri, împlinind 64 de ani.

Nesimţirea unui liberal: Dacă strada nu ne vrea să-i voteze pe bulgari

Deputatul PNL Mihăiţă Calimente riscă să fie sancţionat de partid după ce a declarat că dacă strada nu vrea ca PNL să preia puterea, atunci să-i voteze pe bulgari. Întrebat dacă PNL va fi acceptat la Putere de către manifestanţii ieşiţi în stradă, deputatul PNL Mihăiţă Calimente a spus, la România Tv, că: "Dacă stradă nu ne vrea nici pe noi, atunci să-i voteze pe bulgari".
Copreşedintele PNL Alina Gorghiu şi-a cerut scuze opiniei publice pentru această declaraţie şi a precizat că se va discuta cazul deputatului în şedinţa Biroului Permanent al partidului. "Domnul Calimente riscă să candideze în Bulgaria pentru declaraţiile neinspirate", a spus Gorghiu.

Reprezentanţii tinerilor îşi încurajează colegii să rămână în stradă

Consiliul Tineretului din România, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România şi Consiliul Naţional al Elevilor încurajează toţi tinerii să iasă în stradă, spunându-le că doar câteva demisii nu rezolvă problemele de fond ale sistemului şi că trebuie să reacţioneze public la nereguli. Reprezentanţii tinerilor le transmit colegilor că evenimentul tragic din clubul Colectiv a avut loc şi din cauza corupţiei generalizate din mediul politic şi a unei administraţii publice nefuncţionale, infectată de nepotism şi interese străine de cele ale cetăţenilor. "Schimbarea societăţii este posibilă, dar ea necesită însă o masă critică de cetăţeni care refuză să tacă în faţa abuzurilor sau să le accepte. Suntem convinşi că tinerii pot forma această masă critică şi că sunt categoria socială cea mai potrivită pentru a genera o schimbare fundamentală a României", se arată într-un comunicat transmis ieri.



 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri