Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Au terminat bac-ul de toamnă chiulind. Record de absenţi ieri, la ultima probă a examenului

GALERIE
bacalaureat, absenti
  • bacalaureat, absenti
- +

Dintre cei prezenţi, cei mai mulţi candidaţi au ales proba la biologie, geografie şi informatică

Bacalaureatul de toamnă a luat sfârşit ieri, după ce absolvenţii de liceu au susţinut ultima probă, cea la alegere. Tot la această probă au fost înregistraţi cei mai mulţi absenţi, peste 200, în comparaţie cu probele anterioare, când numărul era mult sub această cifră. Motivul ar fi acela că absenţii de ieri nu au rezolvat subiectele de la probele anterioare nici măcar pentru nota 5, şi nu s-au mai prezentat şi la ultima probă, fiind siguri că vor cădea oricum. „La proba de astăzi (ieri - n.r.) s-au înscris 1.224 de candidaţi la 8 discipline la alegere, din care 216 au absentat şi unul a fost eliminat pentru tentativă de fraudă“, a precizat Sabina Manea, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar. Cei mai mulţi au ales biologia, geografia şi informatica. Din cei 1.725 de candidaţi înscrişi la bac-ul din toamnă, 1.137 provin din seria curentă iar 588 din seriile anterioare. Dintre cei din seria curentă, 356 sunt elevii rămaşi corigenţi pe vară care au trecut clasa.

La geografie, primul subiect a constat într-o hartă cu 13 cerinţe. Absolvenţii de liceu au avut de precizat nume de state, oraşe, capitale marcate pe harta politică a Europei cu cifre şi litere, de încercuit variatele corecte şi de precizat trei deosebiri între clima a două state de pe hartă. La ultimele două cerinţe elevii au trebuit să precizeze două elemente prin care să demonstreze că un oraş capitală marcat un anumit număr reprezintă una din metropolele cu funcţie culturală şi turistică şi de explicat că statul marcat cu o anumită literă obţine peste 90% energie electrică din hidroenergie. La subiectul II elevii au avut o altă hartă, cu unităţi de relief, râuri şi oraşe din România.

Aceştia au avut de precizat nume de oraşe şi râuri, de completat spaţii libere, de încercuit variatele corecte, de precizat trei deosebiri între două forme de relief şi de precizat doi factori care influenţează repartiţia teritorială a populaţiei României. La subiectul III a fost un grafic cu natalitatea şi mortalitatea în opt ţări pe anul 2008, la care au fost de rezolvat 16 subpuncte. Cerinţele au constat în interpretări şi calcule, state vecine membre UE, denumirea unor unităţi de relief, cursuri de apă, a două oraşe şi a unei zone de vegetaţie. La ultimul punct al acestui subiect elevii au avut de precizat două surse energetice regenerabile utilizate în spaţiul UE şi două avantaje ale utilizării acestora.

La biologie, la primul subiect a căzut lipaza pancreatică, sistemul digestiv la om, un test grilă cu cinci puncte şi un subpunct cu adevărat sau fals. La al II-lea subiect elevii au avut sistemul sanguin la mamifere, încrucişarea între două soiuri de lalele cu rezolvarea unei probleme, iar la subiectul al III-lea organele de simţ. Rezultatele vor fi afişate pe 1 septembrie până la ora 14, după care elevii nemulţumiţi de rezultatele obţinute vor putea depune contestaţii în intervalul orar 12-16. Rezultatele finale vor fi afişate pe data de 4 septembrie.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri