Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Bărbaţi

GALERIE
briscan zara
  • briscan zara
- +

De la un anumit număr în sus, devin inutili, chiar periculoşi pentru societate. Utilitatea lor se reduce în mare măsură la procreare. Uneori, însă, nici chiar aceasta nu mai merită efortul, având în vedere preţul mare care trebuie plătit: desfăşurări ridicole de putere, pusee de orgolii, violenţe gratuite, energii consumate în van.

Am scris mai demult un articol legat de sexarea puilor de găină. Subiect banal la prima vedere, dar cu implicaţii filosofice dintre cele mai adânci. Spuneam eu atunci despre cât de responsabil trebuie să fie un specialist în acest domeniu de la o fermă şi cât de mult depinde succesul afacerii de felul în care îşi face el treaba, adică separarea încă din primele zile de la eclozare a cocoşilor de găini după criterii bine cunoscute, învăţate mult timp şi temeinic. Concluzia era că, în situaţia respectivă, este de-a dreptul catastrofală greşirea sexelor, întrucât, dacă plasezi chiar şi un singur cocoş între mai multe găini dintr-o baterie, pot ieşi multe năzdărăvii, iar calculele se pot da serios peste cap.

Ei bine, pe atunci vorbeam mai mult teoretic. De curând, însă, am fost confruntat cu un caz real de acest gen chiar în curtea mea fiindcă, printre puii de găină scoşi de mine la incubator anul trecut, s-a nimerit un număr nepermis de mare de înaripate de sex masculin: trei cocoşi şi doar 4 găini. Un procentaj, de-a dreptul hilar. Orice crescător de animale sau simplu gospodar ar realiza la auzirea acestor cifre că ceea ce am făcut eu era un dezastru. Trei cocoşi nu se vor împăca niciodată cu ideea de a împărţi între ei doar 4 găini. În mod tradiţional unui singur cocoş îi corespund cel puţin 10 femele.

Am ignorat statisticile, tradiţia, sfaturile şi am păstrat toţi cocoşii. Am hrănit în mod egal toate animalele care s-au făcut mari şi frumoase. Cocoşii mai ales erau o splendoare. Atâta frumuseţe revărsată de natură asupra unui singur exemplar, mai rar, darmite să ai trei din ăştia în curte, eram de-a dreptul mândru. Cântau cât era ziulica de mare, îşi fluturau aripile, cârâiau şi câte şi mai câte.

Dar, de la o bucată de vreme, am început să aud din ce în ce mai des zarvă printre găini. Mi-am dat seama imediat că respectivii cocoşi au ajuns la vârsta la care ar cam vrea să se cocoaţe pe câte vreo femelă, două, trei… Frumos am zis, splendid, vom avea episoade de natură vie în stilul Animal Planet chiar la noi în curte, nu voi mai fi nevoit să explic copiilor treaba cu albinele şi păsăricile, o vor vedea ei singuri live de câte ori vor dori. Şi chiar aşa a fost, doar că scenele au început să devină din ce în ce mai vii” şi mai explicite…, mai precis, cocoşii mei voiau să călărească pe cât mai multe găini, ceea ce aveau nu era suficient pentru forţa lor de penetrare…

Aici am realizat eu cât de mult complică viaţa spiritul masculin, în general. Până să devină ei adulţi, totul era minunat, liniştit, femelele ciuguleau vesele aripa lângă aripă cu masculii într-o comuniune perfectă. Când însă aceştia din urmă au devenit adulţi totul s-au dus de râpă. Au început conflictele între ei, între găini sau între ei şi găini. Totul se îndrepta vertiginos către anarhie. Utopia devenea distopie. Violenţa devenise un fapt divers. Bătăile erau la ordinea zilei, toată lumea era plină de sânge pe pene sau creşte, toată ziua se auzeau contcodăceli speriate, şi nu a durat mult până când au apărut violurile.

Ei bine, aici mi s-a urcat la cap. Vă mai amintiţi cazul acela în care o fată a fost violată de 4 sau cinci flăcăi la marginea pădurii? Ţineţi minte ce scandal a fost prin presă? Câtă ură se revărsa din toate gurile? Tot astfel bolborosea dezgustul şi în mine. Pentru că aşa vedeam eu la mine în curte, doar că în loc de flăcăi erau cocoşi. Trei cocoşi pe o găină! O călcau în picioare, o ciupeau, îi smulgeau penele, se împingeau unii pe alţii ca să ajungă în vârf, deasupra ei ca să îşi facă treaba lor de masculi, vorba aia… Era poştă în toată regula! La simpla auzire a unui fâlfâit de aripi o zbugheau toţi în direcţia respectivă şi începeau măcelul… Eram consternat. Măcar dacă se băteau între ei să se mai obosesască, să îşi mai consume din energii, să mai vedem şi noi un spectacol ceva, dar nimic, se înţelegeau perfect. Unul era şef, pentru că îi făcuse pe ceilalţi fraieri să se supună prin nişte provocări ridicole, adolescentine, şi totul era minunat, erau prieteni, fraţi împotriva găinilor.

Totul a culminat când, într-o seară, nu îmi ieşea o găină la numărătoare şi, după ce am căutat zadarnic prin curte, am reuşit să o găsesc cu lanterna pe câmp. Zburase săraca peste gard ca să scape de urgia hormonală a cocoşilor. Gata, am zis, până aici a fost. Trebuie să facem musai o sexare”… Şi am scurtat de gât pe unul dintre băieţi”, urmând ca altul să îşi aştepte rândul când o fi să fie pentru a reduce  numărul lor la unu. Un singur cocoş la 4 găini. Şi aşa era tras de păr, dar mai mult nu puteam, doar nu era să mă dau peste cap să îi ai fac rost de încă 6 pentru mulţumirea lui deplină… Eu cum rabd?…

Concluzia mea e seacă şi crudă, extrem de crudă: bărbaţii, de la un anumit număr în sus, devin inutili, chiar periculoşi pentru societate. Utilitatea lor se reduce în mare măsură la procreare. Uneori, însă, nici chiar aceasta nu mai merită efortul, având în vedere preţul mare care trebuie plătit: desfăşurări ridicole de putere, pusee de orgolii, violenţe gratuite, energii consumate în van. Feministele au dreptate, femeile se pot descurca perfect singure. Ele nu au nevoie decât de câţiva masculi la suta de locuitori care să facă ceea ce trebuie, restul se poate rezolva.

În bărbaţi natura urlă nestringherită. De aceea pentru ei cantitatea este extrem de importantă, poate mai importantă decât calitatea. Pe site-urile de matrimoniale cele mai tentante reclame pentru atras bărbaţii sunt de genul: Vasile, o mulţime de femei vor să te cunoască!”. Asta pentru că cei care au creat site-ul ştiu foarte bine psihologia masculină, ei ştiu că nimic nu poate fi mai tentant decât posibilitatea, fie ea şi teoretică sau absurdă de-a dreptul, ca o grămadă de femele să te vrea. Nu una, ci mai multe! Nu degeaba teroriştii musulmani fac ceea ce fac, ei „ştiu” că dincolo de explozia grenadei legată de gât îi aşteaptă o mulţime de virgine care îi iubesc necondiţionat.

Noi, bărbaţii, ne lăudăm acum că suntem indispensabili şi poate că încă mai merităm acest statut pentru muncile strict masculine fizice ori intelectuale pe care încă le mai prestăm, dar, cu cât tehnica înaintează, iar femeile sunt mai pricepute la ea, cu atât soarta noastră e pecetluită. Nu m-ar mira ca într-un viitor oarecare să existe în fiecare maternitate un ins specializat pe sexarea bebeluşilor. Femelele într-o parte, masculii în cealaltă.

Când femeia poate face tot, ce nevoie mai e de noi? Cu grandomania noastră, cu aerele noastre de împăraţi, cu pretenţiile noastre de atotştiutori. Suntem spoială, asta e.

Briscan Zara este scriitor şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri