Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Bătaie între Chirica şi UTI Grup pe spatele ieşenilor

GALERIE
Chirica
  • Chirica
- +

Întregul proiect european privind sistemul de management al traficului ar putea fi imputat Iaşului de către UE, din cauza neînţelegerilor şi lipsei de dialog dintre firma care îl implementează şi oficialii Primăriei. Primarul interimar a refuzat ieri să ofere publicului informaţii clare privind motivul pentru care refuză să achite plăţile restante către UTI Grup. Aceasta din urmă a anunţat că, dacă nu primeşte banii pentru ce a făcut până acum, nu va mai lucra. Dacă în iunie proiectul nu e finalizat, în loc de fonduri UE vom plăti noi, ieşenii.

Comisia Europeană ar putea imputa municipalităţii returnarea finanţării nerambursabile acordate în cadrul proiectului privind sistemul de management al traficului. Primăria ar putea ajunge într-o astfel de situaţie în cazul în care proiectul nu este finalizat până în luna iunie 2016. În context, executantul proiectului, UTI Grup, a avertizat ieri că ar putea suspenda lucrările necesare pentru finalizarea sistemului de management din cauza că Primăria nu a achitat contravaloarea serviciilor realizate până în prezent. În replică, primarul interimar Mihai Chirica a spus că nu răspunde la „ameninţări” şi a subliniat că, dacă termenii contractuali sunt respectaţi în totalitate, atunci vor fi efectuate inclusiv plăţile.

22 milioane lei restanţe 

Potrivit UTI, municipalitatea trebuie să achite 16,5 milioane lei, reprezentând facturi cu termen de plată depăşit, şi alte aproape 5,5 milioane lei cu scadenţă în perioada următoare. „UTI Grup şi-a îndeplinit obligaţiile contractuale, respectând specificaţiile menţionate în caietul de sarcini şi solicitările ulterioare ale Primăriei Municipiului Iaşi de modificare sau adaptare a planurilor de semaforizare, survenite în urma celor peste 150 de note de constatare din teren trimise de UTI către PMI”, se arată într-un comunicat de presă al UTI.

Oficialii companiei au adăugat că implementarea proiectului a fost efectuată cu respectarea tuturor solicitărilor primăriei, iar facturile au fost emise „pe baza notelor de acceptanţă a lucrărilor semnate de reprezentanţii primăriei”. UTI a amintit că inclusiv Chirica a declarat recent vor fi deblocate plăţile, după ce DNA a confirmat „inexistenţa indiciilor privind nelegalitatea folosirii fondurilor publice în acest proiect şi că obligaţia PMI de a achita restanţele contractuale subzistă”.

În fapt, primarul interimar a precizat săptămâna trecută că, în urma unei comunicări a DNA, Ministerul Dezvoltării trebuie să deconteze o sumă de peste 6 milioane lei întrucât cererile de rambursare aferente au fost depuse înainte de începerea urmăririi penale împotriva primarului suspendat Gheorghe Nichita (martie 2015). Conform legii, plăţile trebuiau suspendate la cererile depuse după punerea sub acuzare a lui Nichita. În aceste condiţii, UTI a catalogat refuzul primăriei de a plăti facturile „pe cât de surprinzător, pe atât de nejustificat”.

„UTI Grup a trimis numeroase notificări către primărie prin care solicită plata datoriilor restante. Dacă situaţia nu se va modifica în cel mai scurt timp, compania îşi rezervă dreptul de a cere recuperarea sumelor restante, în orice mod în care legea îi va permite”, au mai spus oficialii UTI. Aceştia au apreciat că întârzierile în derularea proiectului se datorează „gestionării deficitare din partea primăriei” şi au subliniat că unele datorii au scadenţe depăşite „chiar cu aproape o jumătate de an”.

Mihai Chirica: „Nu răspund la ameninţări”

La sfârşitul anului trecut, Chirica a spus într-o conferinţă de presă că a sistat plăţile către executantul lucrării. Întrebat ieri despre cele reclamate de UTI, primarul interimar a spus că nu răspunde la „ameninţări”.

„Eu nu am contrazis niciodată că un contract trebuie respectat, dar, desigur, în contextul în care vorbim, trebuie să ne asigurăm că toţi paşii pe care îi facem sunt perfect legali şi nu compromit sau pun într-o stare de nesiguranţă pe nimeni, inclusiv pe mine personal. Aşa încât eu nu răspund la provocări. Mai mult decât atât, nu răspund la ameninţări”, a declarat edilul.

El a adăugat că vor fi făcute toate demersurile legale pentru ca „lucrurile contractuale să se deruleze atât timp cât cadrul de legalitate este acoperit”. „Eu sunt convins că, dacă avem tot temeiul de legalitate asupra încheierii şi derulării acestui contract, toate clauzele contractuale pot fi respectate, inclusiv cele legate de plată către ei”, a mai spus Chirica. Întrebat în ce mod UTI nu a respectat termenii contractuali, primarul interimar a răspuns „de la darea de mită”, fără a face alte comentarii.

Conform informaţiilor „Ziarului de Iaşi”, în cadrul sistemului de management al traficului au fost efectuate plăţi de circa 27 milioane lei, întreaga valoare a proiectului fiind de aproape 70 milioane lei (fără TVA). DNA a declanşat o anchetă în cadrul acestui proiect şi a acuzat că primarul suspendat Gheorghe Nichita a solicitat o mită de 10% din valoare pentru a semna contractul de lucrări. În prezent, fostul edil se află în arest preventiv la domiciliu.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri