Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Bătălia pentru contractele militare se ascute şi în Polonia

GALERIE
contracte militare
  • contracte militare
- +

Bătălia dintre companiile americane şi europene pentru contractele armatei devine tot mai accentuată în Polonia, unde mai multe programe importante de înzestrare au fost lansate, subiectul fiind abordat, într-o discuţie telefonică ce a avut loc recent între preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, potrivit publicaţiei online poloneze defence24.pl. În România, bătălia pentru contractele de înzestrare este în plină desfăşurare, cu participarea aceloraşi mari companii americane şi europene.

Potrivit unei informări oficiale a Cancelariei Prezidenţiale poloneze, preşedintele Andrzej Duda şi preşedintele francez Emmanuel Macron au avut o conversaţie telefonică de aproximativ o oră, timp în care au discutat despre situaţia licitaţiilor pentru modernizarea armatei poloneze în care sunt implicate şi se află în diferite etape ale procedurilor de selecţie şi companii franceze.

Pe lângă stadiul actual al licitaţiilor anterioare, cei doi preşedinţii au discutat, de asemenea, şi despre ofertele companiilor franceze din cadrul celor mai recente licitaţii destinate modernizării armatei poloneze. În acest context, preşedinţii au subliniat importanţa comunicării între cele două ţări, în vederea evitării tensiunilor legate de lipsa de comunicare. Companiile franceze sunt interesate, printre altele, de programe precum sistemul "Narew", de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acţiune.

În februarie, departamentul polonez responsabil cu achiziţia de echipamente militare (PGZ) a semnat un acord cu compania europeană (franco-britanică) MBDA privind cooperarea în domeniul tehnologiei rachetelor. Domeniul principal este cooperarea în cadrul programului Narew, însă domeniul de aplicare al acordului include şi alte sisteme de armament. Soluţii pentru "Narew" sunt, de asemenea, oferite de francezii de la Thales. Atât compania franceză MBDA, cât şi MBDA UK şi-au manifestat interesul de a participa la program.

Un alt mare contract vizează modernizarea marinei poloneze. Grupul Naval Francez (fostul DCNS) oferă diferite echipamente de luptă navale în cadrul programelor de modernizare a marinei, inclusiv proiectul submarinului "Orka" sau unitatea de apărare antiaeriană de coastă "Miecznik". Aceste prime unităţi sunt propuse împreună cu rachetele de croazieră navală NCM. Francezii ar putea fi interesaţi şi de alte programe viitoare ale Poloniei, precum cel de elicoptere pentru forţele speciale şi pentru marina poloneză.

Un consorţiu format din Airbus şi o firmă poloneză participă la licitaţia pentru achiziţionarea de elicoptere ASW (Anti-Submarine-Warfare) cu capacităţi SAR (Search-And-Rescue) pentru marină şi CSAR (Combat Search-And-Rescue) pentru forţele speciale. Elicopterele H225M Caracal ar putea fi de asemenea, în ofertă, însă această informaţie nu a fost confirmată, potrivit portalului polonez din domeniul apărării.

Airbus ar putea propune elicopterele de atac Tiger în programul de elicoptere de atac "Kruk". În plus, companiile franceze, inclusiv Thales, au manifestat interes pentru participarea la programul polonez pentru construirea unui sistem de recunoaştere prin satelit. Companiile franceze de profil au oferte şi în cadrul altor programe de achiziţii. Compania MBDA a propus un sistemul antitanc MMP, în cadrul unui dialog tehnic, parte a programului antitanc "Karabela".

Industria franceză ar putea oferi, de asemenea, sisteme de recunoaştere, observare sau comunicare. De asemenea, Parisul ar putea oferi muniţii antitanc pentru tancurile Leopard 2 sau pentru obuzierele de 155 mm. Ministerul polonez al Apărării a anunţat că ar putea fi interesat să se alăture proiectului tancului de generaţie următoare, cunoscut sub numele de Leopard 3, dezvoltat în cooperare de către companii germane şi franceze. Intensificarea prezenţei companiilor europene în Polonia vine în contextul discuţiilor tot mai dificile între Varşovia şi grupul american Raytheon pentru achiziţionarea a opt sisteme de rachete Patriot.

Iniţial, guvernul polonez se aştepta ca până la sfârşitul lui 2017 să semneze un contract de 7,6 miliarde de dolari cu Raytheon, însă o persoană apropiată discuţiilor a declarat recent că termenul nu mai pare realist, din cauza unor divergenţe între părţi. Polonia este deja unul dintre cele cinci state membre NATO care îndeplinesc ţinta de cheltuieli pentru apărare fixată de alianţă, de 2% din PIB, şi intenţionează să crească procentul la 2,5% din PIB până în 2030, în cazul în care creşterea economică va rămâne pozitivă. Acest lucru va însemna aproape o dublare a bugetului anual real, ce ar urma să ajungă la 21,5 miliarde de dolari.

Printre achiziţiile noi planificate, Varşovia intenţionează să cumpere două escadroane de avioane de luptă F-35, produse de Lockheed Martin, care costă cel puţin 100 de milioane fiecare. În România, ministrul Apărării a anunţat recent trei contracte de înzestrare a Armatei, toate cu companii americane: rachete Patriot de la Raytheon, elicoptere de atac cu Bell Helicopter şi vehicule blindate cu General Dynamics.  Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, va efectua o vizită în România pe 24 august, pentru a se întâlni cu preşedintele Klaus Iohannis.

 
 

    

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri