Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Un nou caz controversat la Paşcani, anchetat azi de inspectorii DSP:

Bătrână lăsată să putrezească de vie la spitalul Pașcani. Se internase pentru o banală durere de șold

GALERIE
Pascani caz_batrana1d
  • Pascani caz_batrana1d
- +

Asta acuză fiul unei pensionare ce a venit pe picioarele ei la spital, şi care a depus plângere la Colegiul Medicilor. El spune că, multe zile la rând, femeia a fost sedată, ajungând să facă escare pe tot corpul, până la oase. Cazul s-a întâmplat la acelaşi spital la care recent a murit de varicelă un copil de 7 ani

Încă un caz ce ridică semne de întrebare petrecut la Spitalul de Urgenţe Paşcani. Fiul unei pensionare de 88 de ani din judeţ susţine că aceasta ar fi murit cu zile după ce a fost tratată timp de două săptămâni la unitatea me­dicală. Totul s-a întâmplat în această toamnă. Femeia ar fi ajuns pe picioarele ei la spital, pentru o durere de şold, dar după două săptămâni a fost trimisă acasă „legumă“. Acuzele sunt grave: a stat sedată foarte mult timp şi nu ar fi fost îngrijită, drept pentru care bătrâna a făcut escare. Adică în anumite zone ale corpului era carne vie. Totul s-a întâmplat la Secţia de paliative ale aceluiaşi spital, unde în urma cu doar două săptămâni Ianis Mahu, băieţelul de 7 ani din Paşcani, adus cu ambulanţa şi fără să fie consultat de vreun urgentist, a murit la doar câteva ore de la internare, pe fondul unei varicele.
 
 
Fiul Auricăi A., de 88 de ani, a depus în urmă cu câteva zile o plângere la Colegiul Medicilor din Iaşi prin care a reclamat modul cum mama sa a fost tratată la Spitalul de Urgenţe Paşcani. Bărbatul a susţinut că bătrâna a mers singură la unitatea medicală pe motivul unor dureri la piciorul stâng. Aşa cum se precizează şi în biletul de ieşire din spital al femeii, aceasta suferea de osteoporoză. La câteva zile însă, fiul bătrânei a mers în vizită la spital. 
„La internare, mama mea era foarte vorbăreaţă. Nu prezenta niciun semn sau motiv de moarte. După câteva zile de la internare, am constatat că mama mea nu mai vorbea, nu mai mânca, nu mai bea nici apă, nu mai deschidea nici ochii, nu mai mişca nici mâinile, nici picioarele“, a precizat fiul Auricăi A. în plângerea făcută la Colegiu. Dată fiind vârsta femeii, dar şi afecţiunile de care suferea, a fost trimisă la Secţia de Paliative.
 
 
Biletul de internare arată că suferea de insuficienţă cardiacă, fibrilaţie artrială permanentă, precum şi un AVC, pentru toate, bătrâna urmând însă tratament. În plângere, fiul femeii susţine că aceasta nu a fost tratată corespunzător. Mai exact, bărbatul s-a plâns de faptul că mama sa era mai tot timpul sedată, şi din această cauză au apărut escare pe anumite zone ale corpului. „Erau răni mari, profunde, de i se vedeau oasele, ajunsese în putrefacţie şi mirositoare, toate făcute din cauza îngrijirii necorespunzătoare“, a mai scris fiul în plângere. Acesta a mai spus că, din cauza durerilor provocate de escare, medicii i-au administrat mamei sale morfină de trei ori pe zi.
 
 
În plus, potrivit plângerii, medicii i-ar fi suspendat tratamentul luat pentru celelalte afecţiuni şi i-ar fi administrat în 10 zile doar trei pastile. Întrebând de ce ar fi luat atât de puţine pastile în condiţiile în care starea ei se agrava, una dintre asistente ar fi răspuns: „Pentru că nu poate înghiţi“. Fiul bătrânei a mai reclamat că, la externare, medicii au precizat scriptic că bătrâna era staţionară şi stabilă, deşi starea ei era vegetativă. 
 
Potrivit specialiştilor, o neglijenţă de câteva ore în îngrijirea persoanelor imobilizate poate avea drept consecinţă apariţia unor răni numite escare sau leziuni de decubit. Apariţia escarelor se plăteşte prin durere şi prin săptămâni, sau chiar luni, de efort de tratament. Escarele sunt leziuni (răni) la nivelul pielii şi al ţesutului învecinat, datorate lipsei de oxigenare tisulară, ca urmare a compri­mării vaselor de sânge care irigă zona respectivă. Bătrâna a murit la două săptămâni de la exter­nare, în octombrie. Fiul ar fi depus plângere la Colegiu imediat, dar, după câteva săptămâni, aceasta a fost direcţionată către DSP, pe motiv că nu era de competenţa instituţiei. „DSP va trimite azi o echipă de inspectori pentru a verifica cele semnalate în plângerea respectivă“, a declarat Marius Voicescu, purtător de cuvânt al DSP Iaşi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri