Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Alte bizarerii la Infecţioase - spitalul condus de un manager abia ieșit din pușcărie

GALERIE
spital infectioase
  • spital infectioase
- +

Consiliul Judeţean şi Consiliul de Administraţie al spitalului arată cu degetul unul către altul în privinţa situaţiei ruşinoase şi inacceptabile de aici: spital universitar condus de un manager care a stat închis pentru mită. Nici un oficial judeţean nu explică însă de ce nu se ia acum o decizie, chiar dacă tardiv.

Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“ din Iaşi nu respectă în totalitate ultima dispoziţie dată de Consiliul Judeţean în ceea ce priveşte activitatea administrativă a unităţii medicale. Mai exact, dacă prima prevedere a dispoziţiei, conform căreia profesorul Carmen Dorobăţ îşi reia atribuţiile de manager, a fost pusă în aplicare, cea de-a doua, potrivit căreia managerul care a asigurat interimatul trebuie să-şi reia funcţia deţinută anterior, nu a fost pusă în aplicare.

Dr. Daniela Leca, infecţionistul care a fost manager interimar timp de aproape 10 luni în perioada în care contractul de management al profesorului Dorobăţ a fost suspendat, nu a fost repusă şefă de secţie la clinica IV a spitalului, acolo unde, în prezent, este şefă dr. Carmen Manciuc. Potrivit unor informaţii, dr. Daniela Leca a făcut o serie de demersuri în acest sens, dar nu reuşit încă să revină pe funcţia de şef de secţie. Procedura se anunţă a fi de durată, cu atât mai mult cu cât anul trecut, când UMF Iaşi a făcut propuneri pentru funcţia de şef de secţie, nu a nominalizat-o şi pe dr. Daniela Leca, întrucât la acea vreme infecţionistul asigura funcţia de manager şi s-ar fi aflat în incompatibilitate dacă ar fi preluat şi conducerea clinicii IV.

Managerul Carmen Dorobăţ, profesor cercetat pentru fapte de corupţie în legătură cu activitatea didactică pe care o desfăşura la UMF Iaşi, a revenit la conducerea spitalului printr-o dispoziţie emisă de CJ vineri, 22 aprilie. Repre­zentanţii CJ au subliniat ieri că au repus-o în funcţie pe Dorobăţ întrucât au res­pectat hotărârea Curţii de Apel Iaşi, prin care judecătorii au ridicat măsura controlului judiciar sub care managerul se afla de câteva luni. Mai mult, CJ a precizat că nu a încheiat contractul de ma­nagement al profesorului Dorobăţ după arestarea acesteia, anul trecut, întrucât acest lucru se poate face numai la pro­punerea Consiliului de Administraţie.

Precizările CJ vin în contextul în care, marţi, preşedintele CA al spitalului, profesorul Mircea Onofriescu, şi-a dat de­misia din această funcţie acuzând că CJ trebuia să înceteze contractul pentru că Dorobăţ a lipsit din spital peste 90 de zile. Prevederea este specificată la articolul 22, litera (p), din Ordinul 1384/ 2010 (privind aprobarea modelului-cadru al contractului de management şi a listei indicatorilor de performanţă a ac­tivităţii managerului spitalului public).

Replica de ieri a Consiliului Judeţean

Potrivit acestuia, „contractul de ma­na­gement încetează în cazul situaţiilor de indisponibilitate a managerului care depăşesc 90 de zile consecutiv“. CJ a arătat însă că o decizie de încetare a contractului de management se ia după ce CA propune clar acest lucru.

Potrivit CJ, printr-o informare neasumat în clar, remisă ieri redacţiei, ultima adresă tri­misă în acest sens de CA către CJ, pe 13 iulie 2015, CA condus de Mircea Ono­friescu ar fi propus CJ suspendarea contractului de management a lui Dorobăţ, şi nu încetarea lui. Asta însă se întâmpla după ce, printr-o adresă anterioară, din 9 iulie, acelaşi CA ceruse încetarea mandatului, lucru care nu a mai fost pus în aplicare. CJ nu a eplicat însă de ce, indiferent de acel schimb de adrese, nu ia chiar şi acum, deşi tardiv, această decizie neluată la timp, decizie a cărei lipsă afectează acum prestigiul corpului me­dical ieşean.

Actualul manager, prins cu mii de euro de la studenţi

Carmen Dorobăţ a fost arestată preventiv pentru 30 de zile, pe 31 ianuarie, după ce, cu o zi mai devreme, procurorii DNA au ridicat din biroul acesteia 20 de carnete studenţeşti printre filele cărora se găseau câte 100 de euro. În schimbul celor 2.000 de euro, medicul i-ar fi ajutat pe studenţi să promoveze cu nota 9 exa­menul la disciplina Anestezie Generală, coordonată atunci de soţul său, Gheorghe Dorobăţ. În total, potrivit DNA, ma­nagerul, împreună cu soţul său, ar fi primit bani de la 124 de studenţi pentru promovarea examenelor. Soţul managerului, profesorul Gheorghe Dorobăţ, a revenit la rândul său pe funcţia pe care o deţinea anterior izbucnirii scandalului, respectiv cea de de şef de secţie ATI la Spitalul de Neurochirurgie.

CITIȚI ȘI:

Situaţie ruşinoasă pentru Iaşul universitar: şef de spital abia ieşit din arest. Cine sunt responsabilii?

Situaţie revoltătoare: Drumul din arest a dus-o la scaunul de director de spital la Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri