Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Boli dermatologice tratate de psiholog: Am avut cazuri de acnee, matreață sau candidoză genitală

GALERIE
pacient
  • pacient
- +

Este extrem de cunoscut faptul că stresul este o componentă majoră în declanșarea bolilor de piele. Simptomele asociate sunt chinuitoare și, în funcție de starea în care se află persoana într-un anumit moment, din punct de vedere psihologic, acestea se pot amplifica sau remite. Afecțiunile respective au manifestări ce creează un uriaș disconfort și oricâte tratamente s-ar aplica, dacă nu există, în paralel, și psihoterapia, efectul nu va fi unul de durată, corpul învățând să reacționeze la stimulii stresori prin acest mod ce reprezintă un strigăt interior caracteristic neliniștii, dezechilibrului psihic și durerii. 

Astfel, pacientul se confruntă cu roșeață, umflături, arsuri, mâncărime, căldură în zona afectată, descuamarea pielii.  Pe lângă neplăcerea cauzată de simptomele mai sus menționate, aspectul fizic are și el de suferit, unele persoane spunându-mi că cei din jur, ce nu îi cunoșteau problema, îi evitau gândindu-se că pot avea o boală molipsitoare, ba chiar aruncau și priviri răutăcioase către ei ori primeau replici acide legate de dezinteresul în a-și îngriji aspectul fizic, mergând până la a le oferi sugestii legate de o vestimentație ce să acopere în totalitate zonele afectate, folosirea fondului de ten, toate acestea ducând la neîncredere în propria persoană, scăderea stimei de sine, devalorizare, retragere socială, stări depresive. 
 
Cazurile tratate cu succes în cabinetul meu, au fost ale unor pacienți care, de ani de zile, se luptau cu acneea, mătreața, ciuperca piciorului și, cel mai frecvent, în rândul femeilor, candidoza genitală.
 
Pe lângă tratamentul prescris de dermatolog, la nivelul terapiei psihologice, am mers pe descoperirea traumelor nedepășite de-a lungul vieții, identificarea corectă a etapei de vârstă în care clientul a rămas ancorat, și am constatat că simptomele prezente au existat încă din trecut fie sub aceeași formă, fie o alta diferită, dar asociată cu aceleași emoții negative, ce au ecou și în prezent. Am lucrat pe integrarea evenimentelor indezirabile, le-am resemnificat, dându-le o formă mai ușor de digerat, astfel încât amintirea lor să fie una diferită de la ședință la ședință. Transa hipnotică a avut un impact extraordinar în obținerea stării de relaxare, în acceptarea imaginii corporale, precum și sugestii legate de modalități diferite de eliberarea emoțiilor. Adâncimea transei, susceptibilitatea clientului reprezintă factorul cheie în procesul vindecării, la nivel inconștient putând face uz de forța înnăscută a fiecăruia dintre noi în redobândirea echilibrului și puterea de recuperare. 
 
Mereu sunt întrebată care este rețeta sau cât durează terapia. Nerăbdarea ucide încă din fașă succesul. Nu merg pe un algoritm și lucrez cu pixul și foaia, teme pentru acasă, planul fiind perfect individualizat, în acord cu ritmul fiecăruia. Exercițiile și intervențiile sunt total diferite de la persoană la personă, chiar dacă simptomele sunt similare.
 
”Stresul este în esență o decuplare de pământ, o uitare a respirației. Stresul este o stare de ignoranță. Crede că totul este o urgență” – Natalie Goldberg.
 
Acest citat merge către o altă tehnică benefică, cea a mindfulness-ului, când prescripția constă în revenirea în prezent a clientului, conștientizarea gândurilor, emoțiilor, senzațiilor corporale și mediului înconjurător. Momentul din viață în care fiecare dintre noi se bucură de prezent și îl trăiește foarte intens, neținând seama de viitor sau trecut, este copilăria. Emoțiile sunt pur și simplu acceptate, lipsind o evaluare a lor ca intensitate sau negativism. Consecințele poate vor exista într-un viitor, însă adultul ce învață să se ancoreze în prezent, reușește să se mențină rațional și să-și explice corespunzător stările deranjante, spunându-le STOP!
 
”Putem să ne plângem că trandafirii au țepi sau să ne bucurăm că țepii au trandafiri” – Abraham Lincoln, 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri