Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Proteste în curtea Maternităţii "Elena Doamna" împotriva sancţiunilor MS. Reacţii

GALERIE
protest
  • protest
- +

UPDATE

Directorul medical al Maternității ”Elena Doamna” din Iași, Răzvan Socolov, unde Ministerul Sănătății a finalizat ancheta în cazul bebelușului mort, recomandând demiterea managerului și a directorului medical, spune că nu a citit acest raport, dar că ”bănuiește” că se justifică solicitările MS.

Directorul medical al Maternității ”Elena Doamna“ susține că în comunicatul de presă transmis de Ministerul Sănătății nu sunt prezentate ”explicațiile pentru care s-a luat decizia de a se recomanda demiterea conducerii spitalului”.

”Am văzut doar un comunicat de presă pe site-ul Ministerului Sănătății, nu am văzut și raportul întocmit de comisie. Bănuiesc că se justifică cererea acestor demiteri în raportul realizat de către minister, dar încă nu l-am văzut și până când nu îl văd nu pot face alte comentarii“, a declarat marți, pentru corespondentul MEDIAFAX, dr. Răzvan Socolov.

UPDATE

Preşedintele Consiliului Județean Iaşi, Cristian Adomniţei, a declarat, marţi, după publicarea raportului MS care arată grave nereguli la Maternitatea Elena Doamna, unde a murit un bebeluș, că eventuale sancțiuni împotriva conducerii unității vor fi luate după ce va fi finalizată şi ancheta Poliţiei

”Pe tot parcursul anchetei Ministerului Sănătăţii am fost într-o permanentă şi directă legătură cu domnul secretar de stat Dorel Săndesc. Nu-mi este nimic necunoscut sau străin din ce este prezentat în raport şi, pe calea legală, veţi descoperi în timp util toate deciziile care se vor lua. Aştept finalizarea anchetei şi de către Poliţie, pentru a afla şi partea legală din punctul lor de vedere, şi abia apoi avem fundamentarea completă a deciziilor Consiliului Judeţean. Va trebui să avem toate dovezile din partea noastră, pentru că mă aştept ca cel care primeşte o decizie nefavorabilă să se îndrepte către instanţă”, a spus șeful CJ, în subordinea căruia se află Maternitatea ”Elena Doamna”.

El a afirmat că ”intenţia CJ este de a afla adevărul până la capăt, iar toţi cei vinovaţi să plătească, pentru ca o astfel de tragedie să nu se mai repete niciodată”.

Potrivit lui Adomniţei, CJ Iaşi poate constata deficienţele doar pe partea administrativă, în timp ce deciziile care ţin de partea medicală pot fi luate de DSP şi Colegiul Medicilor.

”Pe de alta parte, deciziile, oricare ar fi ele de luat, se iau în Consiliul de Administraţie al spitalului, în care Consiliul Judeţean are un singur vot. Restul aparţin sindicatelor, Direcţiei de Sănătate Publică, Universităţii de Medicină şi Farmacie”, a adăugat Adomniţei.

UPDATE

Aproximativ 30 de cadre medicale protestează în curtea Maternităţii Elena Doamna. Au strâns 80 de semnături împotriva propunerii Ministerului Sănătăţii de a-l demite pe directorul Emil Anton. Cadrele medicale se pregătesc să plece la CJ pentru a se întâlni cu conducerea judeţului, cea care are în subordine spitalul.

UPDATE

Părinţii copilaşului care a murit în uterul mamei la maternitatea "Elena Doamna" vor ca medicii implicaţi în acest caz să nu mai aibă drept de liberă practică. Ei îşi doresc pedepse mult mai mari pe lângă demiterea conducerii şi spun, din nou, că nimeni nu a fost în noaptea fatidică în spital să monitorizeze sarcina.

Reprezentanţii spitalului refuză să facă declaraţii oficiale şi spun că vor da un comunicat scris abia mâine.

UPDATE

Conform Ministerului Sănătăţii, conducerea maternităţii (managerul şi directorul medical) a fost demisă. Redăm fragmente din comunicatul publicat pe site-ul ministerului:

"Având în vedere constatările şi concluziile Comisiei de control, Comisia recomandă o serie de masuri care vor fi transmise spre implementare catre forurile competente (Consiliul Judetean Iasi, Direcţia de Sănătate Publică Iasi, Colegiul Medicilor din România):

    • Eliberarea din functie a  managerului si directorului  medical al Maternitatii “Elena Doamna” si numirea unei echipe manageriale care să asigure un management eficient al serviciilor medicale acordate pacientilor, cu respectarea legislatiei in vigoare.
    • Sanctionarea persoanelor care aveau obligatia asistarii pacientei Ciobanu Ioana, in timpul sarcinii si in timpul spitalizarii, de catre forurile responsabile-Colegiul Medicilor, Comisia de Malpraxis a DSP Iasi, Comisia de Disciplina a Maternitatii “Elena Doamna”-, conform prevederilor legale in vigoare.
    • Pe perioada desfasurarii anchetelor la Maternitatea “Elena Doamna”, Dr Iancu Doina si Dr Sargu Dumachita Gabriela, nu vor efectua activitate de garda.
    • Infiintarea unei Comisii care sa controleze si sa actualizeze Ghidurile si Protocoalele terapeutice, procedurile operative si fisele de post de la Maternitatea “Elena Doamna” şi să decidă măsurile care se impun pentru implementarea lor
    • Realizarea instructajelor personalului medico-sanitar privind procedurile de lucru şi  protocoalele terapeutice cu dovada obiectiva a cunoasterii ghidurilor nationale din specialitatea de obstetrica ginecologie si protocoalelor localeprin semnare de luare la cunostiinta, precum  si organizarea unor work-shopuri, ateliere dedicate personalului medical pentru imbunatatirea relatiei de comunicare medic-pacient.
    • Imbunătăţirea managementului spitalului clinic în mai multe direcţii, printre care: identificarea nevoii de protocoale locale şi a aplicarii lor in scopul scăderii riscului de erori medicale, monitorizarea mai frecventă a activităţii din timpul gărzii şi creearea unui climat de responsabilizare şi implicare a echipei medicale fata de toate cazurile internate in spital.
    • Ministerul Sănătăţii va pune la dispoziţie Raportul de Control atât Colegiului Medicilor din Iaşi, cât şi celorlalte instituţii care au anchete în desfăşurare"

UPDATE

Managerul şi directorul medical al Maternităţii Elena Doamna din Iaşi trebuie eliberaţi din funcţii, recomandă Ministerul Sănătăţii în urma controlului făcut după decesul unui bebeluş, MS propunând sancţionarea mai multor medici în acest caz, fiind constatate nereguli privind supravegherea mamei.

Ancheta Ministerului Sănătăţii a fost declanşată după ce tatăl unui bebeluş declarat mort la naştere la Maternitatea ”Elena Doamna” le-au acuzat de neglijenţă pe cadrele medicale ale unităţii, susţinând că înainte cu câteva ore ca soţia sa să nască în spital nu se afla niciun medic şi că a sunat chiar la 112 pentru a cere ajutor.

În urma veficărilor, Comisia de control a Ministerului Sănătăţii recomandă mai multe măsuri de sancţionare a personalului medical, dar şi acţiuni de îmbunătăţire a activităţii şi managementului la Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie ”Elena Doamna” din Iaşi.

Astfel, echipa de control a constatat mai multe deficienţe de organizare a activităţii medicale, dar şi suprevegherea superficială şi necorespunzătoare a sarcinii în cauză, coordonarea necorespunzătoare şi superficială a gărzii de către medicul-şef de gardă din ziua respectivă, precum şi o organizare nesatisfăcătoare a serviciului.

În ceea ce priveşte problemele de organizare a activităţii medicale, s-a constatat că nu au fost respectate mai multe reguli de funcţionare.

Având în vedere problemele constatate, Comisia de control a MS recomandă Consiliului Judeţean Iaşi, Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi şi Colegiul Medicilor din România eliberarea din funcţie a managerului şi directorului medical al Maternitatii “Elena Doamna” şi numirea unei echipe manageriale care să asigure un management eficient al serviciilor medicale acordate pacienţilor, cu respectarea legislaţiei în vigoare.

De asemenea, comisia MS recomandă sancţionarea mai multor cadre medicale care aveau obligaţia asistării pacientei în timpul sarcinii şi în timpul spitalizării.

Totodată, reprezentanţii MS au mai recomandat înfiinţarea unei Comisii care să controleze şi să actualizeze Ghidurile şi Protocoalele terapeutice, procedurile operative şi fişele de post de la Maternitatea “Elena Doamna” şi să decidă măsurile care se impun pentru implementarea lor.

Ancheta la Maternitatea ”Elena Doamna” din Iaşi a fost declanşată după ce părinţii unui bebeluş declarat mort la naştere le-au acuzat de neglijenţă pe cadrele medicale ale unităţii.

Bebeluşul a fost declarat mort la naştere în noaptea de 8 spre 9 septembrie, iar tatăl acestuia declara că înainte cu câteva ore ca soţia sa să nască în spital nu se afla niciun medic şi că a sunat chiar la 112 pentru a cere ajutor.

De asemenea, bărbatul mai spunea că în noaptea dinaintea decesului copilului soţia sa a fost supravegheată doar de către o infirmieră, care s-a purtat urât cu el atunci când i-a cerut ajutorul, şi că medicii ar fi ajuns la spital după ora 03.00 noaptea, după ce timp de câteva ore femeia a fost lăsată singură.

Pe de altă parte, conducerea Maternităţii ”Elena Doamna” susţinea că soţia bărbatului ar fi fost consultată de către medici de patru ori în noaptea respectivă, iar ”monitorizarea a arătat evoluţie bună a mamei şi a fătului şi nedeclanşarea naşterii".

Într-un comunicat de presă transmis în 12 septembrie de conducerea Maternităţii "Elena Doamna", prin directorul medical Răzvan Socolov, se preciza că pacientei i s-a făcut monitorizare clinică şi cardio-tocografică, iar în primele zece ore de la internare "monitorizarea a arătat evoluţie bună a mamei şi a fătului şi nedeclanşarea sarcinei".

"Există la foaia de observaţie cele patru trasee de cardiotocografie (prin care sunt monitorizate bătăile inimii fătului - n.r.) la orele 0.30, 2.40, 4.50 şi 5.55. Inclusiv medicul de neonatologie s-a dus să discute cu pacienta la ora 2.00 şi a fost văzută în continuare din două în două ore, până dimineaţă, când doctoriţa Doina Iancu a dat acordul pentru cezariană", susţinea medicul Răzvan Socolov.

În urma necropsiei, legiştii au stabilit că bebeluşul murise cu peste 24 de ore înainte de naştere, în uterul mamei, deşi medicii susţineau că femeia fusese monitorizată permanent, iar copilul avea o evoluţie bună.

Săptămâna trecută, directorul medical al Maternităţii "Elena Doamna" din Iaşi, Răzvan Socolov, spunea că medicii care au consultat-o pe mama copilului mort ar fi interpretat, la ecografie, bătăile inimii femeii ca fiind ale bebeluşului, aceasta putând fi explicaţia pentru faptul că s-a crezut că fetiţa trăieşte şi a murit la naştere.

Medicul ginecolog Nicolae Cernea de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova desemnat de Ministerul Sănătăţii să realizeze un raport medical în cazul decesului bebeluşului spunea că mama copilului avea diabet gestaţional şi macrosomie fetală, iar în astfel de situaţii decesul fătului este "frecvent întâlnit şi uneori aşteptat".

"Este un lucru frecvent întâlnit şi uneori aşteptat în cazul gravidelor, cum este aceasta (n.r. - mama bebeluşului declarat mort), diagnosticate cu diabet gestaţional şi macrosomie fetală (n.r. - boala bebeluşilor giganţi). Decesul este imprevizibil, poate să survină în orice moment, fără posibilităţi de evaluare. Adică nu poţi să spui că fătul va muri în 24 de ore decât în situaţii de spitalizare şi urmărire continuă a sarcinii, ceea ce, din păcate, la noi în ţară nu se poate face", a declarat medicul Nicolae Cernea.

Acesta a precizat că a analizat doar componenta medicală, respectiv cauzele care au determinat decesul bebeluşlui, ancheta la nivel administrativ fiind realizată de către alte instituţii.

Nicolae Cernea a spus, referitor la faptul că medicii ar fi interpretat la ecografie bătăile inimii femeii ca fiind ale bebeluşului, că aparatele din spital au adunat pulsul aortei mamei cu cel al vaselor iliace, care a fost confundat de către doctori cu pulsul fătului.

El a adăugat că dacă spitalul ar fi fost dotat cu aparatura mai performantă, această confuzie nu s-ar fi produs.

UPDATE

Ministrul Sănătăţii spune că unitatea medicală ar putea trece în subordinea Maternităţii „Cuza Vodă“.

Încep să apară primele rezultatele în cazul de la Maternitatea „Elena Doamna“. Azi, conducerea unităţii sanitare va face publice rezultate anchetei interne în legătură cu bebeluşul mort în noaptea de 8 spre 9 septembrie. „Astăzi (ieri - n.r) se va întâlni Consiliul de Administraţie şi se va da rezultatul oficial al anchetei interne desfăşurate în unitatea noastră medicală“, a precizat dr. Mădălina Nour-Ciuhodaru, purtătorul de cuvânt al Maternităţii „Elena Doamna“. Totodată, în cursul acestei săptămâni este aşteptat rezultatul anchetei Ministerului Sănătăţii, care a analizat cum a fost gestionat acest caz.

Aflat duminică la Paşcani, ministrul Nicolae Bănicioiu a precizat că există probleme la nivelul managementului unităţii şi că se vor lua măsuri acolo unde nu au fost respectate regulile, pentru a se evita un caz asemănător cu cel de luna aceasta. Acesta a mai spus că se are în vedere transformarea maternităţii în secţie exterioară a Maternităţii „Cuza Vodă“. Totodată, continuă ancheta juridică, anchetă care se va referi atât la răspunderea civilă, cât şi penală, dar şi ancheta Colegiului Medicilor din România (CMR), care va vedea dacă medicii au fost de gardă şi dacă au făcut tot ce era posibil pentru a acorda o asistenţă medicală de calitate.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri