Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Broșura anti-Chirica, interzisă de Biroul Electoral. Liberalii fac plângere

GALERIE
brosura anti chirica
  • brosura anti chirica
- +

Nu au vrut broşura doi membri ai Biroului Electoral de la PSD, câte unul de la UNPR, ALDE, PMP şi un judecător. Liberalii vor contesta decizia la Biroul Electoral Judeţean 

Biroul Electoral a interzis, ieri, distribuţia unei broşuri asumate de PNL cu referire la candidatul PSD Mihai Chirica. Potrivit deciziei Biroului Electoral de Circumscripţie (BEC) Iaşi, broşura are „un caracter defăimător”. Distribuţia materialului electoral a început în noaptea de sâmbătă spre duminică şi a încins spiritele între PNL şi PSD. Broşura a preluat mai multe aspecte sesizate într-un material difuzat săptămâna trecută de Antena 3 cu privire la relaţiile primarului interimar Mihai Chirica cu firma de construcţii Conest. Liberalii vor contesta decizia la Biroul Electoral Judeţean.  

Votul a fost de 6 la 3 

Din cei nouă membri ai BEC Iaşi, şase au votat pentru admiterea plângerii PSD privind interzicerea broşurii, iar alţi trei (PNL, PSI şi unul dintre cei doi judecători ai BEC) au fost votat „împotrivă”. Astfel, plângerea a fost admisă cu votul membrilor BEC desemnaţi din partea PSD (doi), UNPR, ALDE şi PMP, precum şi cu votul celuilalt judecător. Cei care au votat pentru admiterea plângerii au susţinut că materialul electoral încalcă alin. 6 al art. 65 din Legea 115/2015, unde se arată că în campania electorală sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau acţiuni de defăimare”. „Propagarea de către un partid politic, prin editarea unei broşuri, a unor articole de presă compilate în care se fac referiri mai mult sau mai puţin explicite în ceea ce priveşte corectitudinea acţiunilor întreprinse de un competitor politic, atingându-se în mod evident şi sfera vieţii private a acestuia («arivist notoriu», «amanta sa», «combinaţii între...au inclus şi o afacere de familie» etc.) pot fi considerate drept acţiuni de defăimare a acestui candidat”, a fost opinia majoritară a membrilor BEC Iaşi. În context, cei mai mulţi dintre membrii BEC au precizat că dacă presa poate apela „la o oarecare doză de exagerare, în virtutatea rolului ei, de asigurare a liberului acces la informaţii, competitorii politici nu se pot prevala de deplina exercitare a aceluiaşi principiu”.  

PNL: „Sunt informaţii preluate din presă 

În replică, trei dintre membrii BEC au susţinut că plângerea PSD trebuie respinsă pentru că nu sunt încălcate reglementări legale şi „nici nu conţine aspecte propagate exclusiv de partid, ci sunt propagate informaţii preluate din mass-media”. „Mai mult decât atât, conform Ghidului Autorităţii Electorale Permanente, «referitor la sesizările privind folosirea unor materiale de propagandă cu caracter denigrator, precizăm că Legea nr. 115/2015 nu sancţionează în vreun fel o astfel de faptă»”, a fost opinia a trei dintre membrii BEC.

În replică, PSD a invocat Codul bunelor practici în materiale electorale adoptat de Comisia de la Veneţia, unde se arată că „libertatea alegătorilor de a-şi forma o opinie poate fi încălcată prin acţiunea particularilor, iar acest lucru se realizează în condiţiile propagării unor materiale (chiar dacă acestea au fost iniţial publicate în presă) în care se fac afirmaţii defăimătoare faţă de un candidat”. De remarcat că BEC Iaşi a considerat, în unanimitate, că nu a existat niciun temei legal pentru confiscarea de către Secţia IV Poliţie a unor exemplare din broşură după ce PSD a sesizat poliţiştii în acest sens. „Constată că a avut loc o încălcare a dispoziţiilor art. 65 alin. 6 din Legea 115/2015 privind distribuirea de către PNL a unor materiale de propagandă electorală (broşură) cu caracter defăimător. (…) Obligă PNL să retragă materialele deja distribuite care se află încă în spaţiul public şi se înceteze activitatea de distribuire a acestui material electoral”, se arată în decizia nr. 45 a BEC Iaşi.

Liberalii au anunţat ieri după-amiază că vor contesta hotărârea BEC la Biroul Electoral Judeţean Iaşi. Broşura a fost tipărită în 100.000 de exemplare.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri