Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Camelia Bogdănici, candidată la Primărie: „Iaşul trebuie orientat spre cercetare“

GALERIE
camelia bogdanici
  • camelia bogdanici
- +

„Ziarul de Iaşi“ vă prezintă astăzi candidaţii la funcţia de primar şi ce proiecte au pe lista de priorităţi. Aproape toţi candidaţii se pun de acord asupra unui lucru: trebuie mai multă transparenţă în activitatea instituţiei.

„Ziarul de Iaşi“ a adresat trei întrebări candidaţilor:

1. De ce candidaţi?

2. Care sunt primele trei măsuri/proiecte pe care le veţi implementa dacă veţi fi ales în funcţia de primar?

3. Comentaţi în câteva fraze activitatea DNA din ultimii trei ani.

Vă prezentăm al treilea candidat (selectat în ordine alfabetică):

Camelia BOGDĂNICI:

Medicul Camelia Bogdănici (UNPR) este singurul candidat dintre cei opt cu o carieră universitară. A începutul în 1988 ca asistent universitar suplinitor, iar din 2007 este conferenţiar universitar (disciplina Oftalmologie) la Universitatea de Medicină şi Farmacie Iaşi. În 1999 a devenit doctor în medicină, din acelaşi an fiind şi medic primar oftalmolog, în contextul în care în cariera medicală a debutat în 1979. Bogdănici (56 de ani) este deputat din anul 2012, iar în actuala legislatură a iniţiat 79 de proiecte legislative, a adresat miniştrilor şi guvernului 127 de întrebări şi interpelări şi a avut 113 luări de cuvânt. Cel mai frecvent, iniţiativele deputatului au vizat sistemul sanitar. Este membru al mai multor organizaţii cu activitate în domeniul sănătăţii, iar activitatea sa ştiinţifică cuprinde 11 cărţi (autor şi coautor), 24 lucrări cotate ISI, 33 lucrări BDI precum şi alte peste 200 de lucrări în alte reviste, fiind implicată şi în 10 proiecte de cercetare (ca director de proiect sau membru în colectivul proiectului). În plan politic, Bogdănici a fost aleasă în funcţia de deputat în 2012 din partea PDL, iar din februarie 2015 este membru al UNPR, activând, pentru o scurtă perioadă, în grupul parlamentar al PSD (februarie 2015 - februarie 2016).

Răspunsurile oferite de către Camelia Bogdănici:

1. Sunt onorată de faptul că echipa UNPR Iaşi mi-a acordat încredere şi mi-a propus să candidez la o funcţie atât de importantă pentru oraşul meu natal, în contexul în care printre membrii echipei se numără numeroşi oameni de valoare, care ar fi putut intra în această competiţie electorală. Consider că pentru funcţia de primar mă recomandă experienţa managerială dobândită ca director de spital, răbdarea şi empatia dobândite în cariera de medic, dar şi experienţa din Consiliul Local şi cea de Parlamentar. Am decis să intru în această competiţie pentru a orienta Iaşul spre inovare şi cercetare, pentru a-l deschide investitorilor, pentru a crea locuri de muncă pe măsura pregătirii copiilor noştri, cea mai importantă bogăţie a oraşului.

2. Proiectele urgente ale unui oraş de talia Iaşului, aflat într-o continuă schimbare, nu pot fi sintetizate în trei puncte, dar vă pot spune principalele direcţii de acţiune în momentul în care voi fi aleasă primar:

- voi acţiona în vederea deschiderii administraţiei publice locale către mediul academic şi societatea civilă, prin implicarea reprezentanţilor universităţilor în gestionarea proiectelor esenţiale pentru comunitate şi a strategiei de dezvoltare pe termen mediu şi lung. Iaşul a avut enorm de pierdut din cauza unei conduceri închistate într-o carapace a autosuficienţei. Totodată, tinerii trebuie încurajaţi să participe activ şi concret la generarea unei schimbări în societatea noastră, prin implementarea de proiecte pentru o dezvoltare urbană inovativă şi sustenabilă. Voluntariatul trebuie încurajat.

- voi creşte gradul de transparentizare în ceea ce priveşte acţiunile administraţiei locale şi voi facilita accesul la serviciile oferite de Primărie. Transparenţa totală trebuie aplicată de la implementarea proiectelor majore pentru comunitate, până la detalii ca site-ul Primăriei Iaşi, care este extrem de neprietenos, informaţiile utile fiind greu de accesat. Administraţia ieşeană foloseşte prea puţin instrumentele social media ca modalităţi eficiente de interacţiune cu cetăţenii.

- în al treilea rând, voi acţiona pentru creşterea nivelului de confort pentru fiecare ieşean, într-un oraş care să fie „plăcut ochiului“ nu doar în centru, ci şi la periferie. Un grad crescut de confort înseamnă o atenţie deosebită la detalii, la nevoile diverse ale ieşenilor, de la reabilitarea blocurilor, la contorizarea individuală, gestionarea câinilor vagabonzi, amenajarea de locuri de parcare şi locuri de joacă, la un oraş mai „verde“ prin crearea de piste de biciclişti funcţionale, transport în comun eficient, fluidizarea traficului şi eliminarea transportului greu din oraş. Pe termen lung, acest grad de confort nu poate fi sporit decât prin proiecte strategice, integrate, care să transforme Iaşul într-un centru al industriilor creative, al educaţiei, al culturii şi medicinei. Iaşul are nevoie de o autostradă care să facă legătura cu vestul Europei şi de un Spital Regional de Urgenţe.

3. Din păcate, în acest moment, toţi oamenii comentează şi cred că ştiu medicină, fotbal şi mai nou justiţie. Prin formaţia mea de medic am învăţat să nu comentez un fapt fără a cunoşte detaliile în amănunt. De aceea, nu comentez nici actul medical prezentat prin media şi nici actul de justiţie. Justiţia (şi implicit DNA) este o instituţie a statului de drept care în ultimii ani ne-a arătat adevărata dimensiune a corupţiei din România. Justiţia trebuie să rămână independentă, iar lupta împotriva corupţiei trebuie să fie o activitate neîntreruptă, astfel încât toate resursele naţionale să fie utilizate în procesul de dezvoltare a ţării. Cred cu tărie că justiţia este în măsură să stabilească pedepse pentru cei vinovaţi, dar şi să-i protejeze de abuzuri pe cei nevinovaţi. Aş vrea ca dosarele instrumentate de procurorii anticorupţie să fie finalizate prin decizii judecătoreşti definitive, cei vinovaţi să fie condamnaţi şi, mai ales, prejudiciile aduse statului român să fie recuperate.

Pe parcursul zilei îi vom prezenta pe toţi cei opt candidaţi.

CITIŢI ŞI:

Marius Bodea, candidat la Primărie: „Ştiu să fac lucrurile mari să se întâmple“

Viorel Blăjuţ, candidat la Primărie: „Avem nevoie de o administraţie eficientă“

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri