Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Cap sau pajură

GALERIE
radu mesnita
  • radu mesnita
- +

Clinton conduce la casele de pariuri, dar e umăr la umăr cu Trump în sondaje.

În ciuda aventurilor erotice din Biroul Oval, Bill Clinton rămâne singurul preşedinte american care şi-a încheiat mandatul bucurându-se de o popularitate mai mare decât avusese la instalarea în funcţie. Succesorul său a fost departe de această performanţă, iar actualul preşedinte încă şi mai la distanţă. După Bush a rămas problema afgano-irakiană, la care se adaugă acum, după Obama, problema siriană şi o prezenţă militară ezitantă în Pacific, în faţa ofensivei chineze.

Doi pensionari, la propriu, se luptă pentru uniforma de jandarm mondial, sau ce a mai rămas din ea. Hillary Clinton tocmai a împlinit 69 de ani, în timp ce Donald Trump va aniversa 71 în decembrie. Dar nu vârsta celor doi candidaţi ar fi un impediment, cât modul de rezolvare a problemelor văzut de fiecare dintre ei. Unul închide graniţele, celălalt râde de el, dar ameninţă China, în timp ce primul ar cere taxă de protecţie de la ceilalţi membri NATO. Presa americană, inclusiv primele trei mari cotidiene, o susţin în majoritate covârşitoare pe fosta Primă Doamnă, însă diferenţa dintre intenţiile de vot rămâne strânsă. Şi casele de pariuri o dădeau ieri câştigătoare, dar sondajele se schimbă peste noapte: săptămâna trecută, Clinton avea zece procente avans, pentru ca ieri să fie la egalitate cu Trump.

Şi, pentru ca debutul suspansului să ţină mai mult, desemnarea viitorului preşedinte poate să dureze şi trei luni. Sistemul american de vot este unul teribil de încurcat. În schimb, data alegerilor (scrutinul popular) e bătută în cuie: marţea de după prima zi de luni din noiembrie. Anul acesta, pică pe 8 noiembrie – zi în care americanii nu vor alege direct şeful statului, ci electorii care promit să voteze un candidat sau altul. Dacă scorul este foarte strâns, rezultatul va deveni clar abia în lunea care urmează celei de-a doua zi de miercuri a lunii decembrie. Atunci se întrunesc cei 538 de electori - reprezentanţii celor 50 de state, în număr direct proporţional cu numărul locuitorilor fiecăruia - care vor vota pentru cel pe care promiseseră că îl vor sprijini. Paradoxul e că un candidat poate să fie câştigător la nivel naţional - cum a fost Al Gore în 2000, când a primit cu peste 500.000 de voturi mai multe decât contracandidatul său - dar acesta din urmă, respectiv George W. Bush în 2000, poate să obţină votul majorităţii în Colegiul Electoral. Bush jr. a primit atunci 271 de voturi, cu doar unul mai mult decât minimul necesar, după o decizie a Curţii Supreme a SUA de renumărare a voturilor în Florida.

Câştigătorul este oficializat abia pe 6 ianuarie a anului următor prin votul Camerei Reprezentanţilor. Şi atunci pot apărea obiecţii, dar incidente nu s-au mai întâmplat din 1872, când electorii din două state au fost suspendaţi (votul lor nu a mai contat), iar, anterior, în 1837, vicepreşedintele a trebuie să fie ales de către Senat, pentru că niciunul dintre candidaţi nu reuşise să convingă majoritatea electorilor.

Legislaţia americană prevede şi că, dacă până pe 20 ianuarie (ziua instalării la Casa Albă) Camera Reprezentanţilor nu reuşeşte să stabilească cine e noul preşedinte, atunci vicepreşedintele va asigura interimatul până când cei 465 de membri ai camerei inferioare a parlamentului (Congresului) de la Washington se lămuresc cine merită mandatul prezidenţial. Nu s-a ajuns niciodată până aici. Dar, aşa cum stau lucrurile în acest moment, după alegerile din 8 noiembrie nimic nu e exclus.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri