Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

CAR-ul Pensionarilor din Iaşi este în mijlocul unui scandal monstru

GALERIE
Ioan Cioroi si Toader Gheorghe000
  • Ioan Cioroi si Toader Gheorghe000
- +

Sefa Centrului de Ajutor Reciproc al Pensionarilor este acuzată de membrii săi că are un venit prea ridicat, că şi-a angajat fiul şi alte rude sau că cheltuie sume mari de pe deplasările în ţară. Din acest motiv şi dobânzile cerute ar fi prea mari. Membrii mai spun că sunt totuşi persoane care primesc împrumuturi cu dobânzi preferenţiale. Sefa CARP Iaşi se apară precizând că nu are veniturile reclamate, dar nu spune dacă sunt mai mici sau mari. Iar, în ceea ce priveşte angajarea fiului, ea susţine că este un salariat model, cum şi-ar dori mulţi angajatori din ţară.

Un grup de pensionari se plânge de modul în care actualul preşedinte Centrului de Ajutor Reciproc al Pensionarilor (CARP) Iaşi, Elena Ungureanu, ia decizii la nivel de conducere. Acesteia i se aduc acuzaţii grave, cum ar fi faptul că are un venit lunar prea ridicat, maşini de lux luate pe asociaţie şi folosite în scop personal, faptul că şi-a angajat propriul fiu, prietenul acestuia, o cumnată şi de faptul că CARPoferă dobânzi preferenţiale pentru persoane care nu sunt membri CAR. De asemenea, preşedintei îi sunt imputate şi o serie de deplasări sub formă de vacanţe, dobânzi mai mari ca la bănci şi nu în ultimul rând, achiziţionarea unei clădiri în care a înghiţit peste 400.000 de euro. „Acum şase luni am făcut sesizare la DNA cu aceste nereguli, ei au trimis poliţia, apoi ne-au chemat la declaraţii, şi pe mine şi pe ea. Din această cauză consiliul director a decis excluderea mea din rândul membrilor dar şi ca consilier şi delegat la adunarea generală. Acum contest în instanţă decizia, pe 7 martie am termen. Toate acestea se întâmplă deoarece am avut curajul să vorbesc. Elena Ungureanu îi ofensează pe pensionari prin cheltuielile nejustificate pe care le face la CARPşi prin abuzul în serviciu. În primul rând, fiind în funcţia de preşedinte, cu indemnizaţie, s-a angajat pe ea, în funcţia de director, ca salariat. Ajunge cu tot cu salariu, pensie, spor de vechime, spor de conducere şi tichete de masă la 20.000 de lei pe lună. La aceste venituri se mai adaugă şi indemnizaţia de 2.500 de lei ce o primeşte de la Federaţia Omenia Bucureşti”, declară Toader Gheorghe, pensionar în vârstă de 74 de ani.

 
„Casă de ajutor jefuitor”
 
Acesta spune că mai este nemulţumit şi de alte aspecte, şi anume, o serie de taxe introduse recent pentru cei care fac împrumuturi la CAR. „Dacă cineva face împrumut în primul an de la înscriere, trebuie să plătească o taxă. De ce? Încă de la înscriere toţi sunt membri cu drepturi depline! M-am opus şi la asta în şedinţă şi am făcut rău. O altă taxă este pentru cei care depun în plus faţă de cât se depune lunar, şi vor să scoată surplusul. Li se bagă o taxă. De ce? Sunt banii noştri! Toţi salariaţii de la CARPsunt angajaţi preferenţial şi toţi au salarii de 4.000 de lei sau mai mult”, mai povesteşte bărbatul. Ieşeanul mai spune că luna aceast a făcut o sesizare şi la Parchet şi ITM. De la ITM i s-a răspuns că totul este în regulă. Bărbatul a ajuns şi la ANAF, cei de acolo spânând că nu e de competenţa lor, CAR-ul fiind conform OG 26 din 2000, o asociaţie. La rândul său, Ioan Cioroi, în vârstă de 77 de ani, este nemulţumit de dobânzile care, spune el,  nu-i ajută deloc pe pensionari, ci dimpotrivă. „Pentru pensionarii care îşi ţin banii la CAR, dobânda era de 8% până să vină ea în 2008. După ce a venit la conducere, dobânda oferită de CARP este de 0,2%. Oamenii nu ştiu, ştim noi că mai înţelegem unele lucruri. Sunt care s-au retras. Pensionarii îşi ţin banii aici pentru înmormântare, pentru un împrumut. Cei care împrumută ajung la o dobândă de aproape 9%, mai mare ca la bancă. Aceasta nu este casă de ajutor reciproc, este casă de ajutor jefuitor!”, spune revoltat bătrânul.
 
O afacere de familie
 
În prezent, la CARPIaşi sunt în total în jur de 18.000 de pensionari, care plătesc lunar câte o cotizaţie de 4 lei pentru ajutorul de înmormântare şi 1% din pensie pentru fondul CAR. Pensionarii nemulţumiţi mai spun că cine nu poate plăti într-o lună este dat imediat afară, iar dacă revine cu plata, este de asemenea taxat cu un comision în plus. Şi Viorica Dia, în vârstă de 64 de ani este nemulţumită de modul în care au evoluat lucrurile în ultimii ani la CARPşi mărturiseşte că se gândeşte să se retragă. „Sunt de 14 ani la CAR, dar înainte de a veni doamna Ungureanu era CAR, era plăcut. Acum este Asociaţia Familiară Elena Ungureanu! Lumea este amărâtă, sunt care nu ştiu să-şi calculeze singuri dobânda când fac un împrumut! Acolo l-a angajat şi pe fiul ei, căruia i-a cumpărat o maşină de serviciu de lux, cu care se plimbă, maşină luată din banii noştri amărâţi. Oamenii împrumută şi ei pentru un Crăciun, un Paşte. Nici banca nu te execută imediat, la CARPdupă trei zile îţi bagă comisioane. A transformat centrul de zi într-o afacere pentru prietenii ei. Da în ce ţară suntem? Toţi cei angajaţi sunt rudele dumneaei, sunt din familie”, explică pensionara indignată. Aceasta mărturiseşte că a dorit să facă un împrumut şi că a renunţat la idee când a văzut ce dobândă se cere. Ba mai mult, pensionarii nemulţumiţi o acuză pe Elena Ungureanu că a modificat statutul Casei de Ajutor Reciproc şi s-a ales preşedintă pe viaţă, în condiţiile în care, fostul statut prevedea această funcţie doar pentru două mandate. „CARP–ul este acum un mijloc de jefuit amărâţii, eu am din ce trăi, dar când mă uit la săracii oameni, care au o pensie minimă şi vin şi iau un credit, mă îngrozesc. CAR-ul trebuie să fie al pensionarilor, nu al doamnei Ungureanu. Sunt care împrumută bani cu dobândă de 5% şi sunt din afara CAR-ului, acolo trebuie să intre Curtea de Conturi să vadă ce se întâmplă”, mai spune Viorica Dia.
 
Preşedinta susţine că nu are veniturile reclamate
 
O altă problemă porneşte de la Centrul de Zi de pe strada Sergent Grigore, nr 7. Pensionarii spun că sediul era o ruină, dar preşedinte l-a achiziţionat, deşi existau şi alte oferte, la preţuri mai mici. Aceştia susţin că sediul a fost cumpărată cu suma de 300.000 de euro iar cu lucrările de renovare, suma a trecut de 400.000 de euro. Mesele scumpe de protocol, primele grase de Crăciun şi Paşti pentru angajaţi, prime ce ajung la 2.500 de lei de căciulă , şi deplasările dese şi costisitoare prin ţară sunt alte nemulţumiri pe care pensionarii ieşeni vor să le facă cunoscute. Aceştia arată că la CARPsunt mai mulţi membri nemulţumiţi, dar că le este frică să vorbească. Chiar noi ne-am confruntat cu situaţii în care, iniţial, pensionarii au dorit să-şi spună nemulţumirile, dar mai apoi, când am revenit cu telefonul, s-au răzgândit şi nu au mai dorit să vorbească. Cu privire la aceste acuzaţii, ‚Ziarul de Iaşi” a făcut săptămâna trecută o serie de demersuri pentru a prezenta şi punctul de vedere al conducerii. Deşi am mers la sediul CAR, am fost întrebaţi de secretarul Elenei Ungureanu din prima clipă, dacă ştim că CARPeste cu capital privat. Apoi, directoarea Ungureanu nu a dorit să vorbească cu noi, motivând că ştie despre ce este vorba, dar nu are timp, este foarte ocupată. Tot în cursul săptămânii trecute, am trimis o solicitare către CAR,  în care am rugat conducerea să ne răspundă până în week-end. Elena Ungureanu a răspuns acuzaţiilor aduce de pensionari, cu privire la salariul dumneaei. „Veniturile lunare ale preşedintelui asociaţiei nu sunt cele reclamate. Preşedintele este pensionar pentru limită de vârstă, altfel nu ar fi putut ocupa această funcţie. Deasemenea precizăm că fondul de salarii este bugetat anual, în funcţie de realizările obţinute şi este aprobat de adunarea generală a delegaţilor. Salariile, tichetele şi premiile sunt discutate şi aprobate de consiliul director, conform statutului asociaţiei, având ca reper nivelul salariului mediu pe economie, şi salariile majoritatăţii instituţiilor bugetare din judeţ”, a precizat Elena Ungureanu, fără a detalia însă cât este venitul lunar, pentru a lămuri situaţia.
 
Fiul este un angajat conştiinţios
 
Cu privire la faptul că s-ar fi angajat singură pe postul de director, aceasta a motivat: „Preşedintele asociaţiei este ales de Adunarea generală prin propuneri directe în plenul acesteia. Deasemenea, conform statutului asociaţiei, el deţine funcţia de director, fiind angajat cu contract individual de muncă, întrucât este principalul ordonator de credit al asociaţiei”.  La întrebarea dacă şi-a angajat fiul, Ungureanu a explicat următoarele: „Cu referire la fiul angajat în programul rural, facem precizarea că este un salariat conştiincios aşa cum şi-ar dori mulţi angajatori, care în cei şapte ani de activitate s-a dovedit a fi omul potrivit la locul potrivit, cu aceleaşi drepturi şi îndatoriri ca orice salariat”, a mai menţionat aceasta. În legătură cu spaţiul achiziţionat în Dacia, preşedinte explică faptul că achiziţia s-a făcut conform legii şi că hotărârea achiziţionării unui nou spaţiu a fost luată de adunara generală. „Toate cheltuielile cu amenajarea şi utililarea centrului socio medical Unirea s-au derulat pe durata a patru ani, acestea fiind aprobate pe fiecare categorie de lucrări în parte, de adunarea generală a delegaţilor. Mai mult, în plenul şedinţei adunării generale din anul 2016, comisia de cenzori a prezentat un raport detaliat al cheltuielilor efectuate, cheltuieli aprobate de adunare”,  a menţionat preşedinta, fără a specifica însă care au fost aceste cheltuieli şi sumele.Aceasta a mai precizat că în acest centru, care va fi dat în folosintă anul acesta, se vor deschide cabinete medicale de electroterapie, fizioterapie, kinetoterapie şi masaj, ecograf, optică medicală, servicii de frizerie, coafor, manichiură şi pedichiură pentru membrii asociaţiei, bibliotecă şi un teren de sport modernConducerea justifică deplasările de care pensionarii sunt nemulţumiţi prin faptul că: „Asociaţia este membru al Federaţiei Naţionale Omenia a C.A.R.P.-urilor din România, mai mult, preşedintele face parte din Comitetul Director al Federaţiei. Prin urmare, deplasările se efectuează de cel mult patru ori pe an în diverse locaţii din ţară. Trebuie avute în vedere şi schimburile de experienţă desfăşurate de CARP-urile din zona de responsabilitate”.
 
„Misoginismul şi frustrările unora”
 

În ceea ce priveşte dobânzile, conducerea CARPdeclară faptul că în anul 2016, dobânda reală a fost de 8%, şi nu de 9%, cum spun pensionarii. „Se ştie că băncile comerciale au pe lângă dobânda afişată şi alte costuri ascunse, comisioane de analiză, de dechidere cont, etc. ceea ce face ca dobânda reală să fie mai mare decât cea afişată. Ori, asociaţiile de tip CARP nu percep taxe, comisioane sau asigurări de viaţă. În condiţiile în care media dobânzilor la depozitele constituite la băncile comerciale în anul 2016 a fost sub 1% , iar comisioanele pentru retragerea sumelor sunt tot mai mari, veniturile din aceste dobânzi bancare sunt pe an ce trece tot mai scăzute. Asociaţiile de tip CARP nu acordă dobânzi la cotizaţii. Trebuie avut în vedere şi recuperarea prejudiciului produs în urma delapidărilor din anul 2003, prejudiciu produs ca urmare a proastei gestionări a patrimoniului de conducerea de la acea vreme”, explică Elena Ungureanu. În încheierea răspunsului oficial, preşedintele şi directorul CARPţine să precizeze faptul că, din anul 1953 şi până acum câţiva ani conducerea CARP-urilor era asigurată de bărbaţi şi că prin alegerea preşedintei în Comitetul Director al Federaţiei alături de colegele de la Arad şi Târgovişte, bariera dintre sexe s-a eliminat. „Sunt multe CARP-uri din ţară care sunt conduse de femei. Regretăm că discuţiile privind problemele organizaţiei ajung să fie tratate în presă, iar misoginismul şi frustrările unora se ascund sub titulatura de «Un grup de pensionari nemulţumiţi», încheie aceasta.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri