Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Care-i treaba cu Iaşul, Piatra Neamţul, partidoiul ieşean şi miliardarii din vecini

GALERIE
puls
  • puls
- +

Vă povesteam ieri aicea câtă patimă a provocat în filiala partidoiului decizia guvernului ca şedinţa comună a celor două executive, român şi moldovean, să fie la Piatra Neamţ şi nu la Iaşi, cum a împărţit în două PSD-ul local o asemenea intenţie - cei care zic că-i bine aşa, cu prezidentul de Cejău Măricel şi sinatorul Ben Escu în frunte, şi cei care zic că-i rău şi umilitor pentru ieşeni, cu premarele Chir Nica în capul listei -, şi vă promiteam tot ieri să vă spunem niscai dedesubturi despre mişcarea asta, care dă în premieră istorică unui oraş ca Piatra Neamţ o alură de capitală regională, ce n-a văzut Parisul, ce mai deal-vale... 

S-a tot speculat pe ici pe colo în ultimele zile că decizia de a nu fixa şedinţa asta comună la Iaşi, fosta capitală a Moldovei mari, şi care avea tot dreptul să găzduiască o aşa reuniune executivă, ar fi luat-o de fapt Dragnea, ca să i-o tragă astfel lui primarului ieşean, cu care nu are deloc relaţii bune, cum ştim cu toţii. Poate că am vrea noi ca premarele Chir Nica să conteze atât de mult, dar iote că lucrurile, cică nu stau deloc aşa.

Din informaţiile unor amici bine informaţi în ce priveşte politichia de peste Prut, cică în realitate cu Iaşul, prima opţiune a lui Grindeanu, nu ar fi fost de acord partea basarabeană, mai ales oamenii miliardarului Plahotniuc din guvern, miliardar căruia cică nu-i ies din voie nici mulţi miniştri de la Bucureşti, cu neministrul premier din umbră Dragnea.

Motivul basarabenilor, care au cerut ca şedinţa comună să aibă loc oriunde în Moldova noastră numai la Iaşi, fosta capitală a Moldovei mari, nu, cică ar avea legătură cu simbolistica Iaşului în Basarabia şi cu faptul că proruşii nu voiau pur şi simplu să se înţeleagă că guvernul moldovean vine la Iaşi ca la înalta poartă, în timp ce proeuropenii au fost şi ei de acord cu decizia asta, tocmai pentru ca la alegerile parlamentare viitoare să nu fie atacaţi cu asta de proruşii lui Dodon.

În fine, chestiuni poate mai greu de înţeles pentru noi de aicea, din dreapta Prutului, dar cert este că basarabenii au cerut mutarea, nu bucureştenii. Aşa că staţi liniştiţi la locurile voastre, că încă n-avem noi aici la Iaşi premare aşa de important pentru cei de la Bucale ca să merite carotat. Că se carotează el singur, nu vedeţi?

Păzea: condamnatul se întinde deja spre caşcaval!

Şi dacă tot veni vorba de Dragnea, fiţi cu ochii pe el şi pe declaraţiile lui în următoarea perioadă, căci noi am observat deja că acesteau au o anumită nuanţă de ocru spre căcăniu. De ce zicem asta? Cică prin Bucureşti se vorbeşte deja că Dragnea şi-ar fi anunţat colaboratorii că în curând vine el la butoane, căci ar fi aranjat la Curtea Constituţională votul în privinţa deciziei de a fi membri în guvern, inclusiv premieri, pentru cei cu condamnări penale. Aha, am înţeles: de-aia a anunţat judele Dorneanu alaltăieri că sentinţa asta pe care o aşteaptă Dragnea e cea mai grea din istoria Curţii?

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri