Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Câteva secvenţe de la FILIT 2017

GALERIE
BogdanCretu
  • BogdanCretu
- +

Iaşul nu doar că merită, ci că are nevoie de FILIT. Care, ca să răspund unor voci rău intenţionate, mi se pare una dintre ele mai bune investiţii posibile. Mai ales în minţile noastre şi ale copiilor noştri. O spun a câta oară: potenţialul Iaşilor este unul cultural, orice investiţie profesionistă în această zonă va da roade.

Şi a fost FILIT 2017... Un festival aşteptat, nu doar de ieşeni, care face parte din identitatea culturală a oraşului, aşa cum foarte puţine alte manifestări culturale reuşesc. Nu am să comit aici un reportaj de la faţa locului: festivalul a fost bine promovat, zeci de participanţi sau de spectatori au povestit, în presă sau pe reţelele de socializare, ce şi cum. Nu are rost să perorez aici despre câţi scriitori buni & cunoscuţi au venit, despre ce a spus fiecare. Prefer să culeg câteva scene la care am fost martor, dintre zecile de altele similare, la care mii sau zeci de mii de oameni au putut fi martori.

Încerc, joi seara, să asist la recitalurile de poezie ale lui Claudiu Komartin şi Ana Donţu. Primul mi-e vechi prieten, e un poet admirabil, care trăieşte doar pentru poezie (nu sunt simple vorbe). A doua e o foarte bună tânără poetă, ieşită de sub oblăduirea (nu pot spune „mantaua”) lui Radu Vancu, de la cenaclul „Zona Nouă” din Sibiu. Volumul ei, Cadrul 25, din 2015, mi s-a părut unul dintre cele mai bune debuturi din ultimii ani. Ajung la Casa Dosoftei (unde am participat, de prin 1997, la zeci de sedinţe ale Cenaclului Outopos) cu cinci minute înainte de începerea evenimentului. Urc calm scara în spirală, îi găsesc în faţa uşii masive din lemn pe Ştefan Manasia, Radu Andriescu şi Dan Coman. Ne bucurăm unii de alţii, după care dau să intru în sală, spre amuzamentul lor. Şi nu reuşesc. Sala e plină-ochi. Oamenii stau şi pe jos, ocupând până şi spaţiul din cadrul uşii. Ştiam eu nişte superstiţii cu păşitul peste prag, dar se pare că doar eu mi le mai aminteam. Încerc să glumesc, propunându-le prietenilor mei să aşteptăm până începe lectura lui Claudiu, că atunci sigur vor ieşi câţiva din sală, dar nu am succes. Sunt nevoit să mă resemnez cu un pahar de vin (roşu, sec), servit în compania lui Ştefan, undeva prin apropiere. Deşi frustrat, mă bucur că atâţia oameni stau înghesuiţi ca să asculte poezie bună la Iaşi. Nu pot să-mi alung din minte o imagine de acum câţiva ani, de la un festival care îşi propunea să aducă poezia în stradă, în care un poet de-al urbei îşi făcea numărul, asistat de un singur spectator. Ghinion!

Al doilea moment vine vineri noaptea, când, începând cu orele 22, începe în Casa FILIT „noaptea albă a poeziei”. Poeţi unul şi unul, dintre care s-au lipit de inima mea Mariana Codruţ şi Cosmin Perţa. Vreo 200 de oameni la început, în jur de 100 spre dimineaţă, toţi făcând faţă oboselii şi frigului, ca să aculte poezie adevărată. Cel mai emoţionant mi s-a părut faptul că o profesoară din Chişinău, Mariana Jitari pe numele ei, şi-a urcat elevii într-un microbuz şi au făcut vreo şapte ceasuri până la Iaşi (controlul în vamă dublează distanţele), au asistat la întregul recital, au reacţionat cu mult entuziasm, s-au bucurat realmente de fiecare clipă şi, dimineaţa, au luat-o înapoi către casă. Cum să nu apreciezi astfel de gesturi? Cum să nu îţi dai seama că poezia continuă să rămână importantă?

Al treilea moment. Duminică după-amiaza, la orele 14. Plouă mecanic încă de dimineaţă. Frig. Umezeală parşivă. Vremea perfectă pentru stat în casă şi picotit. Am de moderat o întâlnire cu trei prozatori (Immanuel Mifsud, Filip Florian şi Dan Alexe). Oftez din rărunchi şi ies în pişorceala de afară. Ajung cu jumătate de oră înainte, dârdâind şi cu pantofii muraţi. Înainte de eveniment, ne temem că nu vom avea prea mulţi spectatori şi le dăm dreptate celor care au preferat să rămână acasă. Dar suntem la Iaşi. La FILIT. Începem dialogul şi mă uit deodată în sală. E aproape plină. Mult peste 100 de oameni au venit totuşi, stau înfăşuraţi în paltoane & impermeabile, în cortul din Piaţa Unirii, ca să ne asculte pe noi. Ceea ce e admirabil.

Ceea ce demonstrează că Iaşul nu doar că merită, ci că are nevoie de FILIT. Care, ca să răspund unor voci rău intenţionate, mi se pare una dintre ele mai bune investiţii posibile. Mai ales în minţile noastre şi ale copiilor noştri. O spun a câta oară: potenţialul Iaşilor este unul cultural, orice investiţie profesionistă în această zonă va da roade.

Sincere felicitări echipei de la Muzeul Naţional al Literaturii Române din Iaşi, coordonată, anul acesta, de Lucian Dan Teodorvici şi Florin Lăzărescu! Şi mulţumiri.

Bogdan Creţu este director al Institutului de Filologie Română „A. Philippide”, Academia Română, Filiala Iaşi şi profesor universitar doctor la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri