Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Câți pacienți se infectează în spitale la Iași? Unitățile medicale ascund cazurile

GALERIE
spital
  • spital
- +

Deşi se constată o creştere, în general, de 42%, acest tip de infecţii este ascuns în continuare. „Faţă de media europeană a incidenţei infecţiilor asociate asistenţei medicale, care este între 5-9%, chiar şi în spitalele noastre unde avem incidenţă de peste 2% este subraportare“, arată dr. Liviu Stafie, directorul DSP. La Spitalul de Pneumoftiziologie ar fi o creştere de 1020%, după ce în 2014 erau raportatate doar 5 cazuri, iar anul trecut au fost 56.

Numărul pacienţilor cu infecţii asociate asistenţei medicale a crescut cu aproape 42% în trei ani. Anul trecut, zilnic, în medie, şase pacienţi au fost identificaţi cu o infecţie asociată asistenţei medicale, într-unul dintre cele 15 spitale de stat din Iaşi. Aceste date rezultă dintr-o statistică pusă la dispoziţie de către Ministerul Sănătăţii şi în care sunt centralizate informaţii din raportările spitalelor de stat din tot judeţul.

Potrivit conducerii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), cu toate că Iaşul medical a înregistrat în 2016 o creştere semnificativă a infecţiilor asociate actului medical, spitalele încă nu raportează toate infecţiile identificate.

„Faţă de media europeană a incidenţei infecţiilor asociate asistenţei medicale, care este între 5-9%, chiar şi în spitalele noastre unde avem incidenţă de peste 2% este subraportare, adică este loc de mai mult. De reţinut că infecţii asociate actului medical înseamnă, pe de o parte, infecţii comunitare - atunci când omul vine cu infecţia în spital, infecţii asociate asistenţei medicale - aici vorbim inclusiv de infecţii luate în cabinetul cuiva, nu neapărat în spital - şi infecţii nosocomiale - cele provocate de germeni polichimiorezistenţi“, a nuanţat dr. Liviu Stafie, directorul DSP.

Conform Ministerului Sănătăţii, Spitalul „Sfântul Spiridon“ conduce în „topul“ unităţilor, cu 1.064 de pacienţi identificaţi cu infecţii asociate asistenţei medicale. Zilnic, în medie, trei pacienţi internaţi în spital au aflat că au încă o problemă de sănătate, pe lângă boala pentru care au venit să se trateze. În schimb, raportat la 100 de bolnavi externaţi, incidenţa este de numai 2,26%.

„Spitalul «Sfântul Spiridon» a fost cuprins în sistemul de supraveghere de tip sentinelă, prin Ordinul MS 1101/2016 - privind normele de supraveghere, prevenire şi limitare a infecţiilor asociate asistenţei medicale în unităţile sanitare. Asta înseamnă o supraveghre mai atentă acestor infecţii, lucru care s-a extins din 2017. Acum, 10 spitale din Iaşi au fost cuprinse în acest sistem de raportare. Acestea fac raportarea după o anchetă de prevalenţă desfăşurată în lunile iulie - septembrie“, a adăugat şeful DSP.

Creştere de 11 ori în cazul Spitalului de Pneumoftiziologie

Dacă în anul 2014 erau raportaţi de către spitale 1.584 de pacienţi cu infecţii asociate asistenţei medicale, în 2016 numărul acestora a ajuns la 2.247 de bolnavi.

O creştere substanţială este înregistrată la Spitalul de Pneumoftiziologie, unde, în 2014, erau raportaţi doar cinci pacienţi cu infecţii, în timp ce anul trecut numărul acestora a fost de 56 de persoane. În procente, acest lucru înseamnă o creştere de 1020%. Însă această creştere este pusă pe seama raportărilor din anii trecuţi care nu au avut un corespondent în realitate, problemă generalizată la toate cele 15 spitale.

Creşteri semnificative au mai fost înregistrate la Spitalul de Boli Infecţioase (154%, de la 13 cazuri în 2014 la 33 în 2016), Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Pădureni-Grajduri (94%), Institutul Regional de Oncologie (78%) şi Spitalul de Recuperare (63%).

În 2016, jumătate din spitalele din Iaşi au raportat cel puţin 100 de pacienţi identificaţi cu infecţii asociate asistenţei medicale: Spitalul de Psihiatrie Socola (108), Spitalul „C.I. Parhon“ (112), Maternitatea „Cuza Vodă“ (115), Institutul Regional de Oncologie (130), Spitalul de Neurochirurgie (139), Spitalul de Copii „Sf. Maria“ (214).

La polul opus se află Spitalul de Hârlău (trei) şi Maternitatea „Elena Doamna“ (27).

„Modul de calcul nu este aplicabil spitalului nostru“

În cazul spitalului din satul Pădureni, potrivit DSP, în 2016 au fost identificate 62 de cazuri de infecţii asociate asistenţei medicale, raportate la 62 de pacienţi externaţi. În aceste condiţii, Ministerul Sănătăţii arată că, anul trecut, unitatea medicală a raportat o incidenţă de 101.64% a infecţiilor asociate asistenţei medicale.

„În spitalele de psihiatrie, unde sunt pacienţi cronici de lungă durată, infecţiile nosocomiale nu pot fi considerate ca în cazul celorlalte spitale de acuţi. Noi avem pacienţi internaţi care stau ani de zile. De asemenea, noi nu decidem internările şi externările din spitalul acesta, doar instanţa de judecată o poate face. Rata incidenţei şi modul de calcul - numărul de pacienţi externaţi x (ori) numărul de infecţii identificate x (ori) 100 - nu este aplicabil spitalelor de acest tip“, a precizat Victor Idriceanu, directorul Spitalului de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Pădureni-Grajduri.

În 2016, Maternitatea „Elena Doamna“, Spitalul din Hârlău şi Institutul de Boli Cardiovasculare au raportat mai puţine cazuri de infecţii asociate actului medical, faţă de anii anteriori.

Alex ANDREI, Iulia CIUHU

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri