Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Ce efecte ar fi avut la Iaşi legile cu care Dragnea voia să cumpere UDMR

GALERIE
placute bilingve
  • placute bilingve
- +

13 sate din 11 comune ale judeţului au minorităţi etnice de peste 10 la sută din populaţie. În 6 localităţi, ponderea în rândul locuitorilor trece de 20 la sută .

Una dintre modificările Legii administraţiei publice (215/2001) pe care PSD le-a discutat cu cei de la UDMR a fost scăderea de la 20 la 10 la sută a ponderii minime a persoanelor aparţinând unei minorităţi naţionale în totalul populaţiei unei localităţi pentru ca autorităţile să asigure folosirea limbii materne (translatori în instituţiile publice, plăcuţe bilingve sau trilingve pe acestea şi la intrarea în localităţile respective etc.). Discuţiile au eşuat, ceea ce nu înseamnă că subiectul oficializării limbii unei minorităţi dispare complet. În judeţul Iaşi, potrivit rezultatelor ultimului recensământ al populaţiei, trăiesc 772.348 de locuitori, iar 91 la sută dintre ei, adică 703.422, sunt români. Dintre minorităţi, cea mai numeroasă este cea a romilor (11.288 de oameni, 1,5 la sută). Pe locul 2 se află minoritatea ruşilor lipoveni (2.848 de persoane, 0,4 la sută), urmată la mare distanţă de cea a evreilor (221), de cea a grecilor (193) şi de cea a maghiarilor (146).

În acest moment, în tot judeţul este o singură localitate care a solicitat acordarea drepturilor unei minorităţi numeroase: Brăteşti, din comuna Stolniceni-Prăjescu. Aici, din 1.710 locuitori, 936 s-au declarat ruşi/lipoveni la recensământul din 2011. Dacă pragul de reprezentativitate ar scădea la 10 la sută, atunci şi satele Lespezi din comuna omonimă, respectiv Focuri din comuna cu acelaşi nume ar putea să aibă la intrare inscripţii cu litere chirilice.
 
Toate celelalte localităţi din judeţ care pot să solicite oficializarea a încă unei limbi pe lângă cea română sunt cele cu o minoritate - chiar majoritate, în unele cazuri - de romi. În prezent, localităţile unde peste 20 la sută din populaţie o reprezintă ţiganii sunt: Zece Prăjini (Dagâţa), Pietriş (Dolheşti), Grajduri (Grajduri), Crucea şi Zmeu (ambele din comuna Lungani). Dacă pragul ar fi să scadă la 10 procente, acestora li s-ar adăuga Lunca Cetăţuii  (Ciurea), Mironeasa, Mirosloveşti şi Moţca (din comunele cu aceleaşi nume), Cozmeşti (Stolniceni-Prăjescu) şi Slobozia (Voineşti).
 
Până în martie, nu s-a înregistrat la nivelul Instituţiei Prefectului Judeţului Iaşi nicio solicitare din partea comunităţilor de romi din comunele menţionate şi nici din partea autorităţilor publice locale. Aşadar, aceste comunităţi sau administraţii comunale sunt cele care pot să ceară declararea localităţilor respective bilingve, în virtutea principiului autonomiei locale (al liberei administrări). De cealaltă parte, potrivit art. 76 (4) din Legea 215/2001, „Autorităţile administraţiei publice locale vor asigura inscripţionarea denumirii localităţilor şi a instituţiilor publice de sub autoritatea lor, precum şi afişarea anunţurilor de interes public şi în limba maternă a cetăţenilor aparţinând minorităţii respective“.  

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri