Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Ce mi-a plăcut la programul PSD şi ce nu. Plus Opoziţia

GALERIE
sorin cucerai
  • sorin cucerai
- +

Una peste alta, un program liberal de stânga, de care România avea nevoie ca de aer de foarte multă vreme.

I. Ce mi-a plăcut

1. E primul guvern care îşi asumă explicit schimbarea strategiei de dezvoltare a României - de la una bazată pe forţă de muncă ieftină exploatată intensiv, la una bazată pe producţia de bunuri şi servicii cu valoare adăugată mare.

2. E primul guvern după guvernul Ciorbea din 1996 care vorbeşte de legătura dintre salarii şi un nivel de trai decent. Ştiu, suntem o ţară abrutizată, ne vine greu să înţelegem că în ţările normale un casier la supermarket, un librar, un vânzător la alimentara din colţ sau un frizer îşi permit să-şi cumpere hrană, adăpost, mâncare, haine şi transport din salariu - plus acces la servicii medicale şi culturale. Noi suntem încă departe de normalitate.

3. E primul guvern care îşi propune explicit să schimbe natura statului român, dintr-una opresivă/ punitivă într-una colaborativă/ preventivă.

În particular, e o ruşine imensă pentru toate partidele zise de dreapta că PSD, nu ele, promovează legea prin care firmele nu mai pot fi amendate decât dacă în prealabil agenţii constatatori ai statului au făcut muncă de prevenţie şi de explicare a procedurilor corecte.

4. E primul guvern care îşi propune o dezvoltare socială incluzivă, nu divizivă.

5. E un guvern care îşi asumă explicit dezvoltarea rurală şi care îşi propune să apropie standardul de viaţă din rural de cel din urban.

6. E primul guvern care îşi asumă explicit combaterea violenţei de gen şi a violenţei domestice - şi, în general, combaterea tuturor formelor de discriminare de gen. Un foarte mare pas înainte!

7. E primul guvern care îşi asumă explicit incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi. La fel, un foarte mare pas înainte.

8. Guvernul îşi propune explicit depolitizarea şi profesionalizarea administraţiei publice.

Una peste alta, un program liberal de stânga, de care România avea nevoie ca de aer de foarte multă vreme.

II. Ce nu mi-a plăcut

1. Guvernul are o viziune încă foarte limitată a problemei sărăciei, doar cu puţin mai bună decât cea a guvernelor neoliberale care s-au succedat din 2000 încoace. Politicile de combatere a sărăciei pe care le-am lăudat mai sus sunt fără îndoială dezirabile, dar cât se poate de incomplete.

Guvernul nu îşi asumă nicio abordare serioasă şi inovativă a problemei sărăciei, alta decât cea legată strict de munca salariată.

2. Dacă în chestiunea femeilor şi a persoanelor cu dizabilităţi programul guvernului e destul de progresist, în chestiunea romilor şi a minorităţilor sexuale tăcerea e asurzitoare.

3. Guvernul nu îşi propune schimbarea codului muncii. Orice comentariu pe tema asta e de prisos.

4. Guvernul acesta, la fel ca toate guvernele precedente, nu e unul centrat pe respectarea drepturilor omului şi pe dezvoltarea democraţiei. Nu vedem nicăieri propuneri de dezvoltare a democraţiei participative - şi nici întărirea controlului cetăţenesc asupra instituţiilor publice cu conduceri numite sau alese.

5. Într-o perioadă în care libertatea presei şi informarea cât mai corectă şi mai completă a publicului sunt vitale pentru supravieţuirea regimurilor democratice, şi în condiţiile în care presa din România e practic desfiinţată, guvernul nu îşi propune niciun fel de măsuri menite să genereze o presă românească puternică şi obiectivă.

6. În condiţiile în care în 2016 am asistat la Brexit, la Trump şi la ascensiunea populismelor de dreapta autohtoniste şi suveraniste, guvernul nu are nicio preocupare inovativă şi serioasă pentru reformarea Uniunii Europene în sensul unei federaţii funcţionale şi mai democratice decât în prezent, una în care să nu mai fie posibile abuzuri strigătoare la cer cum au fost cele suferite de Grecia şi Italia.

7. La fel ca guvernele precedente, actualul guvern este unul care se concentrează exclusiv pe probleme locale şi pe dimensiunea teritorială a statului român, fără să dezvolte forme noi de cetăţenie sau de rezidenţă şi fără să ofere servicii non-teritoriale către publicul internaţional.

8. În general, cel mai mare disconfort mi-l provoacă distanţa (uneori enormă) dintre substanţa politicilor pe care le-am evidenţiat în partea I şi calitatea umană şi intelectuală a celor care vor pune în practică aceste politici.

III. Opoziţia

Opoziţia nu există. În primul rând, pentru că nu mai are politicieni, ci doar politruci care latră lozinci de care toată lumea s-a plictisit - şi care au rămas prinşi într-o atmosferă isterică, în ura faţă de electoratul precar şi în fanteziile de tip trickle-down economics. Dacă, prin miracol, nu-şi va reveni, actuala opoziţie merită cu prisosinţă să moară. Doar că până va muri ne va agresa cu ţipetele ei, cam ca PNŢ în 1999 şi 2000.

Sorin Cucerai este traducător şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri