Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Ce păţeau femeile care călcau strâmb în perioada interbelică

GALERIE
femei interbelic
  • femei interbelic
- +

În perioada interbelică s-a perpetuat stereotipul familiei tradiţionale, întemeiate pe considerente de înaltă moralitate. Era cultivat mai ales mitul femeii de la ţară. În contrast cu femeia de la oraş, moralitatea femeii de la ţară era de la sine înţeleasă, scrie istoricul Cristina Sircuţa, în cartea ”Viaţa femeilor în România Interbelică”, publicată recent la editura Oscar Print, scrie historia.ro.

Mărturiile sătenilor, culese cu prilejul monografiilor sociologice coordonate de Dimitrie Gusti, demonstrează că realitatea era diferită. Adulterul era prezent în viaţa familiilor din mediul rural, aşa cum nu lipsea nici din mediul urban. Infidelitatea conjugală avea consecinţe mai ales asupra femeilor. În 1927, în localitatea Nerej din judeţul Vrancea, ”fetei i se pune o ţoală în cap la horă, dacă umblă cu un om însurat, sau dacă flăcăii află că ea trăieşte cu cineva”.

În 1930, în localitatea Runcu din judeţul Gorj, o femeie înşelată de soţul ei îşi bate rivala. Aceasta din urmă primeşte o ”lecţie” similară şi de la amantul ei, care se delimitează de ea violent, în faţa satului. Soţia înşelată povesteşte că ”a hotărât să o pândească, când va fi lume destulă şi să o facă de ruşine. Şi într-adevăr, o prinde pe stradă şi erau poate şi 10 oameni care au văzut. Şi încă cu un par a sărit după ea şi a bătut-o”, potrivit historia.ro. 
 
În cazurile de adulter se observă frecventa culpabilizare a femeii care se regăsea în această situaţie. Femeile care ”stricau casa cuiva”, adică adică determinau ruperea unei căsnicii erau dispreţuite de comunitate, în schimb bărbaţii erau trataţi cu mai multă indulgenţă. Această dublă morală nu era specifică numai mediului rural sau numai României.  Dincolo de această dublă morală, nici bărbaţii prinşi în relaţii extramaritale nu erau neapărat fericiţi. Este cunoscut cazul scriitorului Gala Galaction (1879 – 1961). Acesta mărturiseşte în jurnalul său că nu poate să iasă din această situaţie, deşi soţia lui ştie de existenţa amantei şi îi reproşează infidelitatea în fiecare zi: ”Iată-mă bărbat căsătorit, şi în acelaşi timp vecinic amant al unei alteia decât nevastă-mea. Iată-mă un Romeo de vreo 39 de ani,  şi alăturea, sclav unor legături conjugale pe cari nu pot să le abrog”, arată historia.ro
În multe cazuri, traiul în comun continua şi după încetarea relaţiei extramaritale. În localitatea Cornova din Basarabia, o femeie de 39 de ani şi-a reprimit soţul acasă, după ce acesta a avut o relaţie extramaritală care s-a terminat când amanta a murit. ”Noroc că am făcut copiii şi că mă ascult, că sunt buni şi mai am trai. Că aşa, măritată, nu se poate să te dezmăriţi. Gospodăria este grea, cui vrea ca să o ţină, că la început am trăit bine cu el 8-9 ani de zile. Şi părinţii mei aveau bucurie mare, că el era gospodar şi nu-l întrecea niciunul. Dar a venit o femeie în mahala şi de când a venit ea, nu am mai avut trai cu bărbatul meu. Mi l-a omorât cu farmecele ei... Nici nu ştiu câte îi găseam prin buzunare: ba piele de şarpe, ba argint viu. Şi ce nu-i băga prin mâncare. Şi aşa mi l-a luat din gospodărie. A trăit 8 ani cu ea şi a avut şi un copil... Dar el nu a avut chip să trăiască fără de mine, că el nu avea avere şi tot venea înapoi la mine şi se juruia... Ca să-l înşel, ispitită am fost şi eu, dar mie mi-a fost că am avut copii şi am dus eu singură gospodăria, că el mie nu-mi tăia un lemn. Totul trebuia să fac eu cu copiii. Dacă am fi fost amândoi răi, azi nu mai aveam nimic”, povestea soţia părăsită. 
 


    

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri