Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

AVOCATUL POPORULUI

Ce presupune clauza de preciput şi care sunt efectele sale juridice asupra moştenirii

GALERIE
contract avocat
  • contract avocat
- +

„Acum patru ani tatăl meu s-a recăsătorit. La momentul căsătoriei acesta a încheiat cu soţia sa o convenţie matrimonială în care printre altele a prevăzut şi o clauză prin care soţia supravieţuitoare poate prelua fără plată înainte de partajul moştenirii, două dintre casele lor care au făcut parte din bunurile comune. În temeiul dreptului la informaţie vă solicit să îmi comunicaţi în ce măsură o asemenea clauză este sau nu corectă şi ce efecte juridice are pentru moştenitorii tatălui meu, în prezent decedat“. - C. R. - Iaşi

Conform prevederilor art. 333 din Codul civil prin convenţie matrimonială se poate stipula ca soţul supravieţuitor să preia fără plată înainte de partajul moştenirii, unul sau mai multe dintre bunurile commune, deţinute în devălmăşie sau coproprietate. Această clauză, denumită clauză de preciput, poate fi stipulată în beneficiul fiecăruia dintre soţi sau numai în favoarea unuia dintre ei.

Scopul instituirii unei asemenea clauze este acela de a crea un avantaj pentru soţul supravieţuitor prin preluarea de către acesta a unor bunuri anterior partajului, astfel încât acele bunuri să nu facă obiectul masei partajabile, cu intenţia de a asigura soţului supravieţuitor beneficiul proprietăţii unuia sau mai multor bunuri, care au aparţinut în comun soţilor.

Clauza de preciput nu este supusă raportului donaţiilor, ci numai reducţiunii.

Cu alte cuvinte, bunurile care fac obiectul clauzei de preciput nu vor fi readuse la masa partajabilă, însă este supusă primelor reguli din ordinea reducţiunii liberalităţilor excesive, prin care se stabileşte faptul că legatele prin care se lasă cuiva moştenirea unui bun se reduc înaintea donaţiilor.

De asemenea, trebuie precizat faptul că existenţa acestei clauze nu aduce atingere dreptului creditorilor comuni de a urmări, chiar înainte de încetarea comunităţii, bunurile ce fac obiectul clauzei.

Mai mult, clauza de preciput devine caducă atunci când comunitatea încetează în timpul vieţii soţilor, când aceştia au decedat în acelaşi timp sau când bunurile care au făcut obiectul ei au fost vândute la cererea creditorilor comuni.

În ceea ce priveşte executarea clauzei, trebuie precizat faptul că, în concordanţă cu prevederile art. 367 alit.d Cod civil, se face în natură sau, dacă acest lucru nu este posibil, prin echivalent din valoarea activului net al comunităţii. Executarea prin echivalent intervine în situaţia în care bunul sau bunurile care fac obiectul clauzei au pierit fortuit, s-au pierdut ori au dispărut din neglijenţa unuia dintre soţi.

Chiar dacă preluarea unor bunuri în baza clauzei de preciput se face cu titlu gratuit, considerăm că această clauză nu este asimilată nici cu o donaţie, nici cu un legat şi nici cu o clauză de partaj inegal al bunurilor comune ale soţilor, aceasta având natura juridică a unui avantaj matrimonial distinct şi fiind inclusă în convenţia matrimonială.

Concluzionând, precizăm că obiectul clauzei de preciput îl poate constitui numai un bun sau bunuri comune ale soţilor, nu bunuri proprii, existenţa acestei clauze neanihilând drepturile speciale ale soţului supravieţuitor, precum dreptul de abitaţie, dreptul special de moştenire asupra mobilierului şi obiectelor de uz casnic care au fost afectate folosinţei comune a soţilor şi nici cota care îi revine soţului supravieţuitor în concurs cu toate celelalte clase de moştenitori.

Consilier Carla Cozma, coordinator Biroul teritorial Iaşi - Instituţia Avocatul Poporului

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri