Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Ce se va întâmpla cu gratuităţile RATP oferite de Primărie după ce regia va dispărea?

GALERIE
ratp
  • ratp
- +

În afara aspectelor tehnice privind transferul de la RATP pe Compania de Transport Public, au apărut şi unele de ordin social. Consiliul Concurenţei a avizat subvenţii pentru gratuităţi şi altele de doar 38 milioane lei, în timp ce estimarea Primăriei era de 68 milioane. „Nu este nicio problemă“, dă asigurări primarul interimar.

Primăria are undă verde pentru a semna contractul de delegare a transportului în comun cu un nou operator public. În acest sens, Consiliul Local (CL) a aprobat ieri contractul de delegare, iar Compania de Transport Public (CTP) va fi „activată“ în mo­mentul în care va fi clarificată situaţia RATP. Însă, decizia CL face referire doar la o perioadă de doi ani, această condiţie fiind impusă de către Consiliul Concurenţei (CC).

La un an de la semnarea contractului, Primăria este obligată să anunţe în jurnalul oficial al UE că va încheia un nou contract de delegare pentru o perioadă de 15 ani. Planul muni­cipalităţii este să încredinţeze direct transportul tot către CTP, dar va fi nevoită să obţină un nou aviz de la CC.

„Poziţia CC este că încredinţarea unor obli­gaţii de serviciu public trebuie să se realizeze prin procedură concurenţială, care oferă premisele unei denaturări minime a concurenţei pe piaţa serviciilor de transport local. Încredinţarea di­rectă se va aplica doar în cazuri excepţionale - procedură de licitaţie ratată - sau în cazul în care se apreciază că operatorul public intern este cel puţin la fel de eficient precum un operator bine manageriat“, a arătat CC într-o adresă trimisă Primăriei.

Forul central a dat aviz contractului pentru o perioadă de doi ani pentru că există „o situaţie de urgenţă“, întrucât Iaşul ar fi rămas fără transport local odată cu declanşarea falimentului RATP, procedură suspendată momentan.

„Peste doi ani, nu se pune problema să schimbăm compania pentru că legislaţia europeană şi românească prevede posibilitatea delegării directe către operatorii publici, dar trebuie să faci publicare în jurnalul european tocmai pentru a evita ajutorul de stat, acesta este şi rolul Consiliului Concurenţei la care noi am apelat şi care ne-au dat atât consultanţă, cât şi avizul pentru demararea noii activităţi“, a declarat ieri primarul interimar Mihai Chirica.

O problemă ridicată în plenul CL a vizat modul în care va fi asigurată finanţarea noului operator astfel încât să acopere gratuităţile la tichetele de călătorie oferite de municipalitate diverselor categorii socio-profesionale.

Liberalul Marius Dangă a propus amânarea aprobării delegării transportului până la lămurirea acestui aspect. El a subliniat că, în timp ce CTP a estimat subvenţii de 68 milioane lei pentru doi ani, CC a avizat un maximum de 38 mi­lioane lei„Unele calcule şi lucruri trebuie regândite, iar peste o lună să fie supus din nou aprobării plenului“, a adăugat Dangă.

În schimb, Chirica a susţinut că nu există o problemă cu privire la acordarea în continuare a gratuităţilor. „Orice altă sumă care depăşeşte plafonul de 38 de milioane lei între estimările făcute de autoritatea locală şi aprobări, se duc din nou în avizul CC pentru a nu ieşi din procedura de ajutor de stat“, a explicat primarul interimar.

Plenul CL a aprobat ieri patru hotărâri cu privire la CTP: numirea unui reprezentant în Adu­na­rea Generală a Acţionarilor (Cristina Oţeleanu), contractul de delegare, mărirea capitalului social cu două milioane lei şi bugetul de venituri şi cheltuieli al companiei. Delegarea transportului public a fost votată prin voinţa consilierilor PSD, în timp ce li­beralii şi consilierul independent Anca Preda au votat „împotrivă“.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri