Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Ce va fi la Rio?

GALERIE
gin
  • gin
- +

Aproape sigur, bilanţul nefericit de la Jocurile Olimpice de acum patru ani va fi depăşit, dar aceasta nu înseamnă câtuşi de puţin că sportul românesc a progresat.

Nu mai sunt prea multe zile până la deschiderea Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro. România şi-a stabilit deja un lot de 104 de sportivi (care mai poate fi doar retuşat în zilele următoare), peste 100 de băieţi şi fete care vor lupta, pe meridianele ţării lui Pelé pentru medalii şi poziţii fruntaşe. Trebuie de spus, în primul rând, că cifra aceasta este nesperat de bună, comparată în previziunile unor specialişti sau chiar ale preşedintelui Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, fostul rugbist Alin Petrache. Prin iarnă, la cumpăna dintre ani, se prognoza că o cifră între 60 şi 70 este una fericită, dar iată că aşteptările sunt depăşite. Nu trebuie să ne frecăm prea mult mâinile de bucurie, pentru că norma a fost depăşită doar numeric. Cu alte cuvinte, facem bine act de prezenţă. Problema este cu norma de medalii.

În primul rând, este vorba de trend. De la ultimele Jocuri ale secolului trecut (Sydney 2000) bilanţul pe medalii al sportului românesc a fost descendent. În acel an de răscruce, obţineam succese răsunătoare la multe sporturi, gimnastică, atletism, canotaj, kaiac-canoe, box, scrimă, tir, judo, nataţie şi altele, ceea ce ducea la locul V pe naţiuni şi cel mai bun bilanţ al olimpismului românesc din istorie, dacă facem abstacţie (aşa cum obligă bunul simţ) de Jocurile mutilate din 1980 şi (mai ales) 1984. A fost mult criticat şeful olimpic de atunci, Ion Ţiriac, pentru atitudinea sa intransigentă,  “mai catolică decât papa”, în privinţa sportivilor dopaţi, dar până la coada cozii, cei care s-au făcut de râs cu chimicalele au fost ungurii, bulgarii, yankeii şi alţii, dar nu noi. Deja în ediţia următoare (Atena 2004) s-a văzut că bilanţul nostru olimpic depinde esenţialmente de două sporturi, canotajul şi gimnastica. S-a creat iluzia chiar şi în aceste condiţii că sportul românesc merge, se descurcă, “se scoate”, deşi unele discipline se stingeau ca flăcăruia lumânării: înotul, atletismul, boxul. S-a ajuns la London 2012, când ţara noastră a cucerit doar două medalii de aur, una la gimnastică (Sandra Izbaşa) şi una neaşteptată la tir, prin puşcaşul Alin Moldoveanu. Pentru cine nu ştie, un bilanţ atât de sărăcăcios în aur nu s-a mai obţinut decât în 1964 la Tokyo, când campioanele s-au numit Iolanda Balaş şi Mihaela Peneş, ambele atlete. În anul de graţie 2012, atletismul românesc olimpic a realizat uluitoarea contraperformanţă de a nu se clasa în puncte (între primele opt locuri) la nicio probă, iar bilanţul actual la recentele Europene de la Amsterdam (fără ruşi şi fără mulţi alţi sportivi de frunte) a fost un loc şase, un “şapte” şi un “opt”. Dacă ne referim la boxul aşa-zis amator (de trei reprize) în 2000, România avea zece boxeri calificaţi (între care doi medaliaţi), iar în 2012 unul singur (calificat, nu medaliat). În acest an, singurul boxer tricolor care “reperează” onoarea este Mihai Nistor, calificat printr-o performanţă profesionistă, titlul AIBA World Box Series. Gimnastica a pierdut ambele echipe, dar poate cel mai nefericit aspect este faptul că necalificarea echipei feminine este determinată de absenţa unei gimnaste de frunte, Larisa Iordache. Ceea ce se traduce cu “nimic în urma Larisei”. Pe vremea Nadiei Comăneci, România câştiga titlul mondial pe echipe chiar în absenţa vedetei din Oneşti. În 2016 avem un singur loc, acordat ca un premiu de excelenţă Cătălinei Ponor, revenită la sală tocmai pentru a masca secarea vizibilă a rezervorul de talente tradiţional românesc, ce părea cândva inepuizabil... Este adevărat, Larisa nu este refăcută totalmente, dar nici Cătălina nu este gimnasta de individual compus de altădată, speranţele ei fiind legate exclusiv de sol şi bârnă.

Cauzele decăderii sportului românesc sunt multiple, începând de la nepăsarea factorilor de decizie politică şi până la incompetenţa unor manageri puşi în funcţie pe criterii politice, chiar dacă unii dintre ei sunt foşti sportivi de frunte. Cazul dopajului cu meldonium, pornit de la o gafă enormă şi impardonabilă a forului mondial antidoping (a interzis substanţa fără a i se determina măcar aproximativ timpul de eliminare din organism) a dovedit, paradoxal, şi incompetenţa organelor noastre de conducere sportivă. Lotul românesc de canoe a fost suspendat in corpore (pe fondul declaraţiilor pline de mânie proletară a Ministrului de resort, o fostă sextuplă campioană olimpică), iar COSR a anunţat renunţarea la locurile-cotă câştigate de către Leonid Carp şi Ştefan Strat, pe motiv că nu mai sunt alţi sportivi de valoare să-i înlocuiască pe cei doi. Între timp, “înlocuitorii anonimi” s-au întors cu medalii de la Europene, Carp şi Strat au fost reabilitaţi, însă locurile-cotă au fost realocate, iar cei doi canoişti au pierdut deja ritmul pregătirilor pentru Olimpiadă.

Ce va fi la Rio? Din fericire, există încă destul de multe şanse la medalii şi probabil că nu se va ajunge la un bilanţ sub Londra 2014; avem scrimeri,canotori, handbaliste, chiar gimnaşti (Drăgulescu şi Cătălina), este loc de medalii preţioase. Partea întunecată este că un bilanţ bun  ar însemna din nou o automulţumire festivistă, urmată de inevitabilul “ne-am scos” şi un dolce farniente pentru încă patru ani. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri