Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Cele mai frumoase fotografii cu Universul, realizate de NASA (Galerie FOTO)

GALERIE
univers, nasaAurorele boreale de pe SaturnCratereEta Carinaeexplozia solaraJupiterNebuloasa CarinaNebuloasa CrabNebuloasa InelNebuloasa LagoonNebuloasa Ochi de PisicaNGC 2841Planeta MercurSaturnsupernoveTerra, noaptea
  • univers, nasa
  • Aurorele boreale de pe Saturn
  • Cratere
  • Eta Carinae
  • explozia solara
  • Jupiter
  • Nebuloasa Carina
  • Nebuloasa Crab
  • Nebuloasa Inel
  • Nebuloasa Lagoon
  • Nebuloasa Ochi de Pisica
  • NGC 2841
  • Planeta Mercur
  • Saturn
  • supernove
  • Terra, noaptea
- +

Cu ocazia lansării serialului documentar „Cosmos”, NASA a publicat mai multe fotografii impresionante, realizate în decursul timpului. De la planete din sistemul nostru solar, la stele şi galaxii îndepărtate, toate aceste „minuni” ale Universului sunt acum mai aproape de noi, datorită acestor imagini.

Iată câteva din cele mai frumoase şi surprinzătoare fotografii publicate de NASA. Cele mai multe imagini au fost realizate cu ajutorul telescopului spaţial Hubble, dar şi al altor sonde spaţiale.

Această imagine furnizată de sonda spaţială Cassini arată furtuni uriaşe, la polul nord al planetei Saturn. Ochiul furtunii apare de culoare roşie, iar alături se poate observa un alt vortex mai mic, scrie descopera.ro

Telescopul Hubble a realizat această fotografie impresionantă a Nebunoasei Carina. Uriaşele „turnuri” sunt formate din hidrogen.

Pământul este surprins aici noaptea. Asia şi Australia se pot observa datorită luminilor din oraşe. Fotografia este compozită, formată din mai multe cadre obţinute de satelitul Suomi NPP în anul 2012.

O altă imagine compozită arată aici Nebuloasa Inel. Imaginile au fost obţinute de la telescopul Hubble şi de la Large Binocular Telescope din Arizona.

Această uriaşă dâră de gaz este de fapt o rămăşiţă a unei supernove, apărută în urma unei explozii cosmice acum 1.000 de ani.

Telescopul Hublle a fotografia aici uriaşul Jupiter, alături de micul său satelit natural Ganymede.

Nebuloasa Crab este o rămăşiţă a unei supernove. Explozia cosmică este menţionată în documente istorice de chinezi şi japonezi în anul 1054.

Un nor masiv de praf şi gaz, Nebuloasa Lagoon a fost fotografiată de telescopul Hubble.

Planeta Mercur a fost fotografiată de sonda spaţială Messenger. În realitate, nu arată aşa de colorată, culorile fiind adăugate ulterior, pentru a scoate în evidenţă compoziţia chimică a solului acestei planete.

Nebuloasa Ochi de Pisică este prima nebuloasă descoperită de NASA. Este formată din 11 inele de gaz.

Telescopul Hubble a fotografiat aici sistemul solar binar Eta Carinae.

Aurorele boreale de pe Saturn au fost observate de astronomi prima dată în anul 1979. Spre deosebire de Pământ, unde aurora boreală durează câteva ore, pe Saturn ea poate fi observată zile în şir.

Această uriaşă ejecţie de masă coronară a fost fotografiată pe 31 august 2012. Din fericire, explozia solară nu a mers direct spre Pământ, provocând doar tulburări uşoare în magnetosferă şi ducând la apariţia unor aurore boreale pe 3 septembrie.

Craterele ciudate din imagine se află lângă polul sud al planetei Mercur. Umbrele ciudate le fac să semene cu chipul celebrului Mickey Mouse, din desenele animate.

Această frumoasă galaxie în spirală se numeşte NGC 2841 şi a fost fotografiată cu ajutorul telescopului Hubble. Stelele mai tinere sunt redate în albastru, iar cele mai bătrâne în alb.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri