Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

China îşi inaugurează în Djibouti prima bază militară în străinătate

GALERIE
baza-militara-465x390
  • baza-militara-465x390
- +

China a inaugurat marţi, în Djibouti, prima sa bază militară în străinătate, la porţile Mării Roşii, a anunţat agenţia China Nouă, scrie AFP.

Deschiderea bazei a fost marcată printr-o ceremonie în prezenţa numărului doi în ierarhia Marinei chineze, Tian Zhong, şi a ministrului Apărării din Djibouti, potrivit agenţiei de presă oficiale chineze. Acest anunţ coincide cu marcarea a 90 de ani de la înfiinţarea Armatei Roşii, un eveniment sărbătorit de Beijing printr-un discurs al preşedintelui Xi Jinping, care a dat asigurări că ţara sa este ”încrezătoare în puterea de a învinge orice invazie” eventuală.

Marina chineză este prezentă de la sfârşitul lui 2008 în largul Somaliei şi în Golful Aden, în cadrul unor eforturi internaţionale în vederea combaterii pirateriei în această regiune. Însă această ”bază logistică” este prima de acest tip a Beijingului.

Ea va servi la susţinerea ”escortelor navale în Africa şi în Orientul Mijlociu, operaţiunilor de menţinerea păcii (ale ONU) şi ajutoarelor umanitare”, a subliniat luna trecută Ministerul chinez al Apărării, anunţând plecarea unui prim grup de militari către baza africană.

Baza va servi totodată Beijingului în vederea susţinerii operaţiunilor antipiraterie şi evacuării cetăţenilor săi din regiune în cazul unei crize. China a anunţat la începutul lui 2016 lansarea construcţiei acestei instalaţii la Djibouti. Această ţară africană găzduieşte deja  baze militare franceză, americană şi japoneză. Djibouti, o ţară cu 800.000 de locuitori, se situează strategic în Strâmtoarea Bab-el-Mandeb, unul dintre coridoarele maritime cele mai circulate din lume. Departamentul american al Apărării estima în iunie, într-un raport, că această bază chineză ”reflectă şi amplifică influenţa tot mai mare a Chinei, care creşte raza de acţiune a forţelor sale armate”. Beijingul a respins aceste acuzaţii şi a dat asigurări că ”China nu caută o expansiune militară”.

Cu titlu de comparaţie, Statele Unite numără 600 de baze militare în străinătate, iar Franţa aproximativ zece, potrivit lui Juliette Genevaz, o cercetătoare la Institutul de Cercetare Strategică al Şcolii Militare Franceze. Baza chineză de la Djibouti este de natură să provoace îngrijorarea Indiei, care se teme de incursiunile celuilalt gigant asiatic în Oceanul Indian, în contextul în care cele două ţări sunt ”la cuţite” din cauza unui diferend frontalier în Himalaya.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri