Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Schimbări în viteză în organigrama municipalităţii

Reorganizare: Primarul a inventat, peste noapte, mai multe compartimente

GALERIE
chirica
  • chirica
- +

Astfel, Direcţia de Administrare a Patrimoniului a fost spartă în trei. Direcţia Tehnică şi de Investiţii a făcut trei pui. A apărut şi o struţo-cămilă cu nume pompos „Direcţia Relaţii Publice şi Transparenţă Decizională”. Un compartiment nou-înfiinţat este Autoritatea Urbană. La Cabinetul Primarului au fost înfiinţate două noi compartimente: Statistică şi Centenar. „Bănuim, că unele posturi probabil că sunt înfiinţate pentru a satisface o anumită clientelă politică”, arată liberalii, care nu au votat organigrama.

Organigrama municipalităţii a suferit schimbări radicale pe toate compartimentele instituţiei. Modificările vizează în special gestionarea patrimoniului, strategia de dezvoltare a municipiului, urbanismul şi relaţiile publice. Conducerea Primăriei lucrează încă de anul trecut la aceste modificări, iar ieri au fost aprobate într-o şedinţă extraordinară a Consiliului Local (CL). „Organigrama a fost modificată tocmai pentru a flexibiliza cât mai bine activitatea instituţiei“, a declarat primarul Mihai Chirica. El a susţinut că noua organizare a activităţii din Primărie nu va determina concedieri.  

Patrimoniul va fi gestionat de trei direcţii

Una dintre principalele modificări la organigramă constă în desfiinţarea Direcţiei de Administrare a Patrimoniului Public şi Privat (DAPPP) în locul căreia au fost înfiinţate trei noi direcţii: Direcţia Evidenţă Patrimoniu Public şi Privat, Direcţia Fond Locativ şi Direcţia Exploatare Patrimoniu. „DAPPP era o direcţie mamut, de ordinul sutelor de oameni şi care rămăsese oarecum fără să mai fie monitorizată, cu numeroase breşe, şi un volum foarte mare de sarcini care cădeau în mâna unui număr foarte mic de oameni“, a explicat Mihai Chirica. Prin modificarea adusă la DAPPP, şefii primăriei spun că au urmărit separarea activităţii de gestionare a patrimoniului de cea a admi­nistrării fondului locativ (peste 3.000 de lo­cuinţe) şi cea de spaţii comerciale, terenuri şi parcări. 

O altă modificare a vizat Direcţia Tehnică şi de Investiţii care a devenit Direcţia Generală Tehnică şi Dezvoltare şi cuprinde trei direcţii pe parte tehnică (Direcţia Tehnică şi Servicii Comunitare), dezvoltare strategică (Direcţia Implementare Strategie Integrată de Dezvoltare Urbană) şi implementarea de proiecte (Direcţia de Proiecte Europene). Din noua structură a DGTD lipseşte Serviciul Achiziţii Publice care a fost mutat sub autoritatea Direcţiei Juridice. Un compartiment nou-înfiinţat la nivelul Primăriei este Direcţia Relaţii Publice şi Transparenţă Decizională, direcţie care va fi responsabilă de relaţia cu societatea civilă, cetăţeni şi diaspora. De schimbări nu a scăpat nici Instituţia Arhi­tectului Şef, ce devine Direcţia Arhitectură şi Urbanism. Două elemente de noutate în cadrul acestei direcţii constau în separarea activităţii de autorizare a construcţiilor de cea de autorizare a lucrărilor la reţele şi apariţia unui compartiment (Urbanism IT) al cărui scop va fi de informatizare a serviciilor de urbanism. Printre acestea se numără inclusiv posibilitatea de a descărca electronic documente eliberate de municipalitate precum, de exemplu, certificatul de urbanism.

Iaşul ar putea avea un administrator public

Prin noua organigramă a fost prevăzut şi înfiinţarea postului de administrator public, „mâna dreaptă a primarului“, după cum a comentat Mihai Chirica. Administratorul ar urma să îndeplinească, în baza unui contract de management încheiat direct cu primarul, atribuţii de coordonare a aparatului de specialitate sau a serviciilor publice de interes local. Surse din Primărie spun că pentru acest post nu va fi organizat un concurs prea curând. „Deocamdată, eu sunt administratorul public“, a spus Chirica, întrebat cine va ocupa această funcţie. Un alt compartiment aflat direct în coordonarea primarului este Autoritatea Urbană, nou-înfiinţată. „Va avea un rol determinant în etapele de programare în atragerea fondurilor europene, fiind organismul care va intermedia legătura dintre autoritatea publică Iaşi şi Comisia Europeană“, a declarat primarul Chirica. Înfiinţarea acestei autorităţi, spun şefii Primăriei, a determinat şi caracterul urgent al şedinţei extraordinare, convocate cu doar o zi înainte. Autoritatea trebuia inclusă în organigramă până pe 14 aprilie, iar unii dintre consilierii locali şi-au arătat indisponibilitatea de a participa la o şedinţă astăzi sau mâine. Schimbări au fost operate şi la Cabinetul Primarului, unde au fost înfiinţate două noi compartimente: Statistică şi Centenar. La Direcţia Generală Economică şi Finanţe Publice Locale (DGEFPL), noua organigramă prevede o reorganizare a activităţii, prin împărţirea activităţilor între cei trei directori (general şi doi executivi). Numărul total de posturi din Primărie este de 784, dintre care 538 sunt ocupate, iar 246 sunt vacante. 

Liberalii au votat împotriva organigramei

Şedinţa de CL de ieri s-a desfăşurat pe parcursul a 60 de minute, deşi au fost doar două puncte de dezbatere pe ordinea de zi. Consilierii liberali au votat împotriva aprobării organigramei, dar proiectul a trecut fiind votat de aleşii PSD, ALDE şi PMP. „Am observat că avem de-a face cu un aparat stufos şi care, din punctul nostru de vedere, nu va reuşi să gestioneze în mod eficient problemele municipalităţii. Nu mai vorbim de ceea ce bănuim, că unele posturi probabil că sunt înfiinţate pentru a satisface o anumită clientelă politică“, a susţinut liderul consilierilor PNL, Eduard Boz. Liberalii au acuzat o supradimensionare a unor compartimente, precum şi includerea unor noi servicii/bi­rouri. Între acesta şi edilul şef au existat câteva momente tensionate de-a lungul dezbaterilor din plen. „Tratăm organigrama municipiului Iaşi ca pe o chestiune foarte raţională şi pe termen lung“, a comentat primarul.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri