Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

ANALIZA: Cum se vor repercuta sancţiunile primite de primar asupra situaţiei din filiala PSD, dar şi asupra Iaşului

Chirica, mazilit. Ce urmează? Iaşul va fi „pedepsit” şi va primi bani mai puţini!

GALERIE
Mihai Chirica
  • Mihai Chirica
- +

După ore de dezbateri numai pe acest subiect, conducerea centrală a PSD a decis să-l lase pe primarul Iaşului doar cu calitatea de simplu soldat în imensa armată de membri de partid. Chirica pierde astfel şi funcţia de preşedinte PSD pe judeţ, fiind înlocuit cu şeful CJ Maricel Popa, dar şi cea de vice la nivel naţional. Dacă disidenţa şi luările de poziţii tranşante din ultimele zile ale primarului au surprins plăcut majoritatea ieşenilor, sancţiunile de ieri se vor repercuta în mod sigur negativ asupra finanţării guvernamentale pentru proiectele Iaşului. De altfel, chiar şi când încă nu era nemarginalizat, Iaşul lui Chirica a primit pentru drumuri în 2017 mai puţin de jumătate faţă de cât a primit Teleormanul. De asemenea, PSD Iaşi nu are în guvern nici măcar un secretar de stat. Ce putem, aşadar, spera să primim de aici încolo de la un guvern pregătit să aloce fondurile în mod arbitrar, pe criterii numai de Dragnea ştiute? Totodată, marginalizarea lui Chirica în PSD va însemna curând şi izolarea lui, cu şicane şi blocaje, în Consiliul Local. Tradus pentru ieşeni: vom vedea o mulţime de decizii care ne privesc pe toţi blocate sau tergiversate la nivel local. O incitantă şi amplă analiză pe această temă de actualitate.

Primarul Iaşului, Mihai Chirica, a fost exclus de la masa deciziilor principalului partid de guvernământ. În acelaşi timp, social-democratul a pierdut şi controlul filialei ieşene. Liderii PSD au votat ieri în unanimitate eli­berarea lui Mihai Chirica din funcţiile de conducere de la nivelul partidului, respectiv cea de vicepreşedinte naţio­nal şi cea de preşedinte al organizaţiei judeţene Iaşi. Conducerea PSD Iaşi va fi asigurată interimar de preşedintele Consiliului Judeţean, Maricel Popa. „Suntem o premieră mondială, când un preşedinte de organizaţie, care în cele din urmă a spus adevărul, este pedepsit pentru acest lucru. Arată faptul că mai este mult de lucru. Sunt membru PSD, sunt primarul muni­cipiului Iaşi, am o comunitate de reprezentat în continuare. O voi face cu cinste. Mergem mai departe“, a comentat Mihai Chirica, la ieşirea de la şedinţa Comitetului Executiv Na­ţional (CExN) în care s-a luat decizia de mai sus.
 
Două ore au durat discuţiile
 
Şedinţa CExN s-a desfăşurat pe parcursul a patru ore, iar în jumătate din timp discuţiile s-au axat pe ieşirile publice ale lui Chirica din ultima vreme. O bună parte dintre liderii din teritoriu au solicitat excluderea acestuia din partid, dar şeful PSD Liviu Dragnea nu a supus la vot propunerea. Potrivit unor surse, 27 de filiale din ţară au venit cu rezoluţii prin care solicitau sancţionarea lui Mihai Chi­rica. „Eu am refuzat să supun la vot propunerea de excludere, care ar fi fost votată cu o majoritate zdrobi­toa­re, aşteptându-mă şi eu, şi colegii mei ca, în perioada următoare, domnul Chirica să înţeleagă de ce a fost atât de nervos PSD în urma acelor ieşiri publice ale dumnealui“, a declarat Dragnea. El a adăugat că unii dintre liderii PSD i-au solicitat lui Chirica demisia din partid, fapt ce ar fi atras şi pierderea mandatului de primar. Dragnea a mai subliniat că toate lu­crurile pe care le-a spus Mihai Chirica în ultimele săptămâni puteau fi dez­bătute în forurile de conducere ale PSD. „Păcat că nu a venit la şedin­ţe“, a mai spus Dragnea. De cealaltă parte, Mihai Chirica a precizat că va rămâne membru PSD şi va face parte în continuare din „echipa PSD“. „Cred că va trebui să lărgim cadrul comunicării între mine şi preşedintele Dragnea. Să exprimăm adevă­rurile care sunt rostite, nu cele care îi sunt aduse la urechile dumnealui şi, prin urmare, cred că şi concluziile vor fi cele cât mai apropiate de realitate“, a comentat Chirica. El a mai vorbit despre faptul că liderul partidului a fost „dezinformat“ cu privire la luările sale de poziţie, şi a subliniat că nu a atacat niciodată PSD sau Gu­vernul Grindeanu. De cealaltă parte, noul şef al PSD Iaşi, Maricel Popa, spune că deciziile adoptate ieri nu vor duce la declanşarea unui conflict între el şi Mihai Chirica. „Atât timp cât eu sunt preşedinte la Consiliul Jude­ţean, iar domnul Chirica e primarul Iaşului, suntem condamnaţi să lu­crăm împreună pentru binele ieşe­nilor. E ca o căsătorie pe interes, iar interesul nostru coincide cu binele Iaşului“, a declarat Popa. El a adău­gat că şefia PSD Iaşi nu este „o misiu­ne uşoară“, şi a susţinut că se va lupta pentru proiectele Iaşului.
 
Ce pierdem cu toţii? Vor veni bani mai puţini pentru Iaşi
 
Există voci în partid care spun că excluderea lui Mihai Chirica de la masa deciziilor ar putea duce la eventuale pierderi de finanţări guvernamentale pentru proiecte locale. „Nu cred, suntem totuşi într-o ţară raţio­nală, comunităţile nu pot fi pena­lizate pentru aspecte de disidenţă politică. (...) Finanţările vor trebui să vină, asta depinde foarte mult de ca­li­tatea proiectelor“, a comentat Chirica o astfel de perspectivă. Finanţările gu­vernamentale pentru Iaşi au fost oricum puţine chiar prin legea bugetului. De exemplu, Iaşul va primi pentru reabilitări de drumuri în 2017 doar 152 milioane lei, în timp ce un judeţ mult mai mic, precum Teleorman, va primi 360 milioane. Este, aşadar, de aşteptat ca generozitatea „coordonată“ de la vârful PSD să nu se abată prea mult spre Iaşi în acest an. În ce priveşte sancţiunile politice, primarul Iaşului a mai spus că se aştepta la o astfel de decizie, şi a mărturisit că „lucrurile au fost discutate înainte“. „Eu sunt deza­măgit, pentru că s-au spus foarte multe lucruri neadevărate faţă de ieşirile mele publice, şi care au fost repetate“, a menţionat fostul şef al PSD Iaşi. În CExN a fost solicitată şi excluderea unui alt ieşean, europarlamentarul Cătălin Ivan. „Nu poate fi exclusă o persoană care nu este membru. Cătălin Ivan nu e membru PSD“, a susţinut Liviu Dragnea, amin­tind de o decizie controversată de acum câţiva ani când Ivan a fost exclus din partid, dar acesta s-a înscris anterior în organizaţia locală Do­brovăţ, ştiut fiind că, potrivit statutului, doar organizaţia de bază poate să excludă în membru.
 
Scade influenţa lui Chirica
 
Odată cu pierderea funcţiilor po­litice de conducere, Mihai Chirica riscă să fie izolat în PSD Iaşi. El este sprijinit doar de organizaţia municipală Iaşi şi de organizaţia de tineret, în timp ce primarii din judeţ s-au dezis de el. Totodată, Chirica nu mai controlează Biroul Permanent Judeţean, for în care se iau, neoficial, toate deciziile ce ţin de schimbări la nivelul instituţiilor deconcentrate. Încă de la preluarea guvernării, mai mulţi lideri social-democraţi ieşeni au făcut presiuni pentru a fi numiţi noi directori în locul celor promovaţi de fostele gu­vernări. Inclusiv la ultima şedinţă a Comitetului Executiv Judeţean, unii lideri din judeţ au solicitat să fie efectuate schimbările. Totodată, cel mai probabil, persoana susţinută de către Mihai Chirica pentru o funcţie de vicepreşedinte la Consiliul Judeţean (Bogdan Cojocaru) nu va mai accede pe post. În schimb, funcţia ar putea fi ocupată de către Romeo Olteanu, favoritul lui Maricel Popa, dar care are mari probleme de imagine. De asemenea, Chirica ar putea fi exclus şi de la discuţiile cu privirea la numirea unui nou prefect la Iaşi.
 
Vor apărea fricţiuni în  grupul consilierilor locali ai PSD?
 

Pe termen mediu şi lung, demiterea lui Chirica din fruntea filialei şi lipsa de influenţă la nivel central i-ar putea aduce acestuia probleme şi în Con­siliul Local (CL). Social-democraţii au majoritatea simplă în CL, cu 14 mandate, iar, cu ajutorul ALDE (2 consilieri) şi PMP (2 consilieri), formează majoritatea de două treimi, necesară pentru aprobarea hotărârilor ce ţin de gestionarea patrimoniului. În ultimele două luni, consilierii PMP s-au distanţat discret de cei din PSD, primele două semne constând în unele critici aduse de către consilieri PMP la adresa Executivului şi refuzul de a participa, alături de PSD şi ALDE, la reuniunile care se desfăşoară înainte de şedinţele CL. În 2016, consilierii PMP au fost prezenţi la toate, în timp ce, în 2017, au refuzat să mai participe. În acest context, în cazul în care apar divergenţe în grupul de consilieri ai PSD, Chirica va avea o majoritate fragilă în CL pentru a-şi putea promova proiectele. Surse din partid spun că, în timp, cel puţin trei consilieri social-democraţi ar putea „trăda“, în sensul adoptării unei poziţii contrare celei susţinute de Mihai Chirica, dacă noua conducere judeţeană a PSD Iaşi va solicita acest lucru. „Pesediştii au o caracteristică importantă: simt unde este puterea“, a comentat ieri un lider PSD posibilitatea ca în grupul din CL să apară fricţiuni. Ce vor însemna toate acestea, pentru ieşeni? În primul rând, blocaje şi şicane în luarea deciziilor pentru oraş care, într-un fel sau altul, se vor resimţi imediat şi pe pielea acestora.  

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri