Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Chirica răspunde la întrebări pe Facebook, Bodea se întâlneşte cu bicicliştii

GALERIE
bodeachirica
  • bodeachirica
- +

Principalii candidaţi la Primăria municipiului au avut un weekend plin. Primarul interimar Mihai Chirica şi directorul Aeroportului, Marius Bodea, s-au întrecut în acţiuni de promovare a propriei imagini între ieşeni. Chirica a organizat o întâlnire on-line cu ieşenii, a participat la acţiunea organizată de studenţii Universităţii Tehnice, de ecologizare a campusului Tudor Vladimirescu, la campania „Iaşul meu curat“ şi a postat fotografii de la acţiunea „Cros pentru şcoli“, organizată sâmbătă. Bodea a supralicitat, el şi participând la cros. În plus, Bodea a organizat o întâlnire cu bicicliştii ieşeni, a participat la filmările unei emisiuni realizate de un post TV central, a făcut turul cartierelor, întâlnindu-se cu ieşenii din zona Comat, Alexandru cel Bun sau Bucium şi a participat la închiderea unui proiect dedicat persoanelor vârstnice. 

La mijlocul săptămânii trecute, primarul interimar i-a invitat pe ieşeni să-i adreseze întrebări, în cadrul unei întâlniri on-line. Peste 180 de ieşeni au pus întrebări, Chirica fiind depăşit de ritmul acestora. Primarul a reuşit să răspundă doar la o treime din întrebări, dând asigurări însă că va răspunde punctual la toate, în zilele următoare. Până atunci, el a adresat un mesaj video în care a încercat să facă sinteza problemelor ridicate de ieşeni.

Conform precizărilor lui Chirica, în acest an vor intra în proces de modernizare sau vor fi reabilitate străzile Alba Iulia, Atelierului, Cazărmilor, Constantinescu, Dealul Bucium, Gh. Asachi, Gloria, Iancu Bacalu, Moşul, Ogorului, Petru Movilă, Plopii fără Soţ, Podoleanu, Poienilor, Semănătorului, Sf. Andrei, Smârdan, Splai Bahlui, Strugurilor, Tănăsescu, Timpului, Vancea şi Viticultori, ca şi şoseaua Bârnova, şoseaua Iaşi - Voineşti, bulevardul Cantemir, bulevardul Primăverii, fundac Bucium, fundac Păun, fundac Socola, sau aleea Tudor Neculai. Fără un termen clar, edilul a menţionat şi Ţesătura, linia de tramvai din Pădurii şi cea spre Dancu, acestea urmând să fie reabilitate cu fonduri europene.

Chirica a precizat că proiectul de management al traficului va fi dus la bun sfârşit, iar circulaţia tirurilor în oraş va fi limitată, fără a avansa termene ferme. În acest an şi anul viitor ar urma să fie reabilitate 126 de locuri de joacă, proiect în valoare de 20 milioane lei. RATP va dispărea în acest an, de la sfârşitul lunii iulie activitatea acestuia urmând să fie preluată de către Compania de Transport Public. Edilul a adăugat că programul de montare de mobilier urban va fi continuat, de la începutul anului fiind instalate 140 de bănci. „Dar un număr de 42 de bănci au dispărut din parcul Gulliver. O veste bună e că am prins trei hoţi“, a adăugat Chirica.

Răspunsurile date de edil nu au avut darul de a-i mulţumi pe comentatori, mulţi reproşându-i că nu a răspuns la toate întrebările sau că a dat răspunsuri evazive, în timp ce alţii i-au adresat felicitări. Un ieşean a cerut demolarea căminului M2, primarul precizând că aceasta va fi făcută după mutarea familiilor în locuinţe similare, de care însă municipalitatea nu dispune. Funcţionarea Pieţei CUG, construirea de locuinţe ANL pentru tineri, reabilitarea şoselei Bârnova, închiderea plajei Nicolina, transformarea pieţei Dacia în parcare, asfaltarea străzilor din zona Cicoarei, timpii lungi de aşteptare la semafoare sau sprijinirea asociaţiilor de proprietari în întreţinerea spaţiilor verzi de lângă blocuri au fost probleme ridicate la ieşeni şi la care Chirica nu a răspuns.

Bodea propune să se circule din nou cu maşina pe Ştefan cel Mare

Aproximativ 30 de biciclişti au răspuns invitaţiei adresate de Marius Bodea la întâlnirea organizată sâmbătă la Casa Pogor. „În strategia de dezvoltare a Iaşului, aşa cum este văzută de Primărie, nu există o viziune despre biciclişti. Ar trebui să aibă loc o dezbatere despre biciclişti, dar este una despre maşini. Avem 14 km de piste, la 500 km de străzi, ceea ce spune multe. Realizarea pistei din Copou a costat 690.000 de euro, în timp de promovarea proiectului a costat 620.000 de euro“, a spus Bodea. Acesta a invocat oraşul spaniol Malaga, ca exemplu de bune practici în domeniul utilizării bicicletelor ca alternativă la transportul motorizat.

Oraşul, cu o populaţie de aproximativ 550.000 de locuitori, a organizat peste 500 de trasee pentru biciclişti, primăria din Malaga oferind şi tururi turistice cu bicicleta sau puncte de închiriere şi service pentru biciclete, capitala Andaluziei fiind considerată unul dintre oraşele din Spania cele mai prietenoase cu bicicliştii. Bicicliştii prezenţi la întâlnirea cu Bodea au criticat amenajarea pistelor de biciclete din Iaşi pe trotuare, ceea ce le face aproape inutilizabile, ca şi lipsa indicatoarelor specifice circulaţiei bicicletelor.

„Traseele pistelor sunt prost gândite, pentru că nu duc concret nicăieri. Apoi, în condiţiile de relief ale Iaşului, ele ar trebui gândite pe curbele de nivel pentru a putea fi utilizate de cât mai mulţi oameni. În Olanda, bicicliştii au prioritate oriunde. La noi, trebuie să facă slalom printre pietoni şi tonetele de pe trotuar“, a spus unul din bicicliştii prezenţi la întâlnire. Pentru descongestionarea traficului, Bodea a propus redeschiderea traficului rutier pe pietonalul Ştefan cel Mare, ca şi amenajarea de piste pentru biciclişti pe carosabil, cu marcarea vizibilă a acestora, inclusiv în intersecţii. Discuţiile de sâmbătă urmează să fie sintetizate într-un material care va fi înaintat spre analiză municipalităţii.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri