Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Despre ce nu vorbim

GALERIE
sorin cucerai200
  • sorin cucerai200
- +
Ştiţi vreun partid cu un astfel de discurs? Eu nu. Probabil că şi din acest motiv există o ruptură profundă între politicieni şi cetăţenii obişnuiţi.

„România are multe probleme. Dintre ele, destule sunt grave. Din punctul de vedere al partidului nostru, cea mai gravă problemă cu care se confruntă România este sărăcia. Peste 75% dintre cetăţenii români trăiesc fie în sărăcie, fie în risc de sărăcie şi excluziune socială. Aproape 50% dintre copiii din România trăiesc în risc de sărăcie şi excluziune socială.

O problemă atât de amplă, care practic ne afectează direct şi indirect pe fiecare dintre noi, generează de prea multă vreme o situaţie intolerabilă. De aceea, partidul nostru vă propune următoarele măsuri de eradicare şi de combatere a sărăciei.

1. Schimbarea fundamentală a sistemului fiscal, după principiul „proprietarul plăteşte”. Astfel, munca şi iniţiativa individuală nu vor mai fi impozitate, consumul va fi impozitat la minimul posibil (TVA de minim 3% şi de maxim 5%), iar proprietăţile de orice fel vor fi impozitate corespunzător. Toate proprietăţile - nu doar cele materiale (locuinţe, terenuri, păduri, automobile, utilaje, vapoare etc.), ci şi cele imateriale (brevete, patente, mărci înregistrate, proprietatea asupra acţiunilor emise de societăţi comerciale, proprietatea asupra societăţilor comerciale etc.) - vor fi impozitate.

Pe scurt, niciun venit nu va mai fi impozitat, cu excepţia celui obţinut prin exploatarea nemijlocită a bunurilor de capital (chirie, rentă, leasing, franciză etc.). În schimb, toate bunurile materiale şi nemateriale aflate în proprietatea unei persoane fizice sau juridice vor fi impozitate (cu excepţia evidentă a bunurilor de consum şi a celor pentru a căror posesie nu este necesar un act de proprietate).

Cum proprietăţile sunt mult mai uşor de identificat şi de urmărit decât veniturile, evaziunea fiscală va deveni aproape imposibilă.

În ce priveşte consumul, TVA va fi de cel mult 5%. TVA va fi 0 (zero) pentru produsele alimentare, pentru medicamente, servicii medicale şi servicii educaţionale (inclusiv ziare, reviste şi cărţi).

2. Vor fi selectate câteva comunităţi în care, timp de un an, să se experimenteze diferite variante de venit necondiţionat. La cel mult un an după încheierea experimentelor, varianta cea mai fezabilă din punct de vedere economic va fi pusă în practică la nivelul întregii ţări. (Prin „venit necondiţionat” se înţelege un venit lunar acordat tuturor cetăţenilor, fără nicio obligaţie din partea acestora.)

3. Înfiinţarea unor cooperative de micro-credit, în special în comunităţile foarte afectate de sărăcie, pentru a le permite oamenilor să aibă acces la surse de finanţare care să le asigure derularea de activităţi de pe urma cărora să îşi asigure subzistenţa.

4. Definirea prin lege a „micului comerţ”, cu posibilitatea ca fiecare persoană fizică să poată desfăşura activităţi de „mic comerţ” fără nicio autorizaţie prealabilă.

5. Folosirea surselor alternative de energie astfel încât toate comunităţile – şi în special comunităţile sărace şi foarte sărace – să aibă acces la energie electrică gratuită.

6. Utilizarea celor mai noi tehnologii (care sunt şi foarte ieftine) care să le permită comunităţilor sărace şi foarte sărace să aibă acces la apă potabilă şi la apă curentă.

7. Dezvoltarea unor programe de locuinţe sociale (din nou, tehnologia permite construcţii foarte ieftine şi ecologice) puse gratuit la dispoziţia persoanelor sau familiilor sărace sau foarte sărace - pe termen lung (minim 25 de ani) şi fără nicio obligaţie din partea acestora.

8. Modificarea Codului Muncii astfel încât venitul total al celui mai bine plătit angajat să nu poată fi decât de cel mult 10 (zece) ori mai mare decât venitul total al celui mai prost plătit angajat al aceluiaşi angajator, indiferent de tipul contractului de muncă.

9. Introducerea unui moratoriu pe 2 ani la plata datoriilor către bănci, ca urmare a crizei economice şi financiare care a afectat şi continuă să afecteze România.

10. Introducerea unei legi a falimentului personal.

*

Fireşte, nu susţinem că soluţiile propuse de noi sunt singurele care pot combate eficient sărăcia şi chiar o pot eradica. De aceea, partidul nostru susţine înfiinţarea de grupuri civile locale, care să identifice soluţii mai bine adaptate comunităţilor din care fac parte. Susţinem, de asemenea, crearea unei reţele de astfel de grupuri, ca partener şi aliat în lupta noastră pentru eradicarea sărăciei din România.

Vă mulţumim tuturor celor angajaţi în această luptă!”

Ştiţi vreun partid cu un astfel de discurs? Eu nu. Probabil că şi din acest motiv există o ruptură profundă între politicieni şi cetăţenii obişnuiţi.

 
Sorin Cucerai este traducător şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri